Öne Çıkanlar bafra Samsun
banner798

Kavun ve Karpuz Üreticiyi memnun etmiyor
 Bafra'da Karpuz ve Kavun Fiyatları Satıcı ve Üreticiyi Memnun Etmiyor

Türkiye'nin ikinci Çukurovası olan Bafra İlçesinde yaklaşık 10 gün önce başlayan ilk Kavun ve Karpuz hasatında fiyatlar şuana kadar Hal Komisyoncusu ve Üreticiyi memnun etmiyor.

Bafra'nın yakın ve yüksek Mahallerinde üreticiler tarafından üretilen Yerli Kavun ve Karpuz Samsun Büyükşehir Bafra Halinde ve tezgahlar da yerini aldı.

Samsun'un Bafra İlçesi ve Türkiye'nin ikinci Çukur Ovası olan Bafra Ovası’nda gecen yıla göre bu yıl da Kavun ve Karpuz ekiminde yüzde 35 civarında bir artış yaşanırken, bu yıl Nisan Ayın da örtü altı olarak 13 bin dekar alanda karpuz, 11 bin dekar alanda da kavun yetiştirildiği üreticiler tarafından gerçekleştirildi.

Bafra Ovası’nda gecen yıla göre bu yıl Kavun ve Karpuz ekiminde yüzde 35 civarında bir artış yaşanırken, bu yıl örtü altı olarak 13 bin dekar alanda karpuz, 11 bin dekar alanda da kavun yetiştirildiği üreticiler tarafından yapıldı.

Şu günler de Adana karpuzunun bittiği dönemde bu geçen yıla üreticiler tarafında Nisan Ayı içersinde ekimi yapılan Bafra yerli Kavun-karpuzun Temmuz ayı içinde de çıkmasıyla beraber büyük rağbet ve ilgi görüyor.

Bafra İlçesinde üreticilik Karpuzl'lu(köyünden) mahallesinden Kavun Üreticisi Emir Sancar bu yıl yaklaşık 10 dönüm Kavun üretimi yaptık.

Kavun ve Karpuz yaklaşık 3 yıldır Üreticiye zarar değil para kazandırıyor.Kavun Üreticisi Emir Sancar, “Bu yıl Bafra ovamızda yaz mevsiminin normalin üzerinde bir sıcaklıkta olmasından dolayı Kavun ve Karpuzun daha güzel ve tatlı olmasını sağlıyor.

Şu an Kavunun tarlalardan piyasaya daha yeni çıkmasına rağmen fiyatlar Kavun 90 kruş ile 1 tl arasında büyük pazarlıklar neticesinde piyasada alıcı buluyor.

İç piyasamıza Adana ve Mersin'den gelen son dönemlerini yaşayan kavun artık yerini onların yerine Ülkemizin ikinci Çukurovası olarak adlandırılan Bafra Ovamızda iyi tarım adı altında 1.sınıf yetiştiriciliği yapılan Kavun iç ve dış piyasalarda yerini aldı.

Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha da umutluyduk ama şu anki kanunlardaki fiyatlar pek iç açıcı değil.Bunun sebebi de geçen sene Verim çok olduğundan dolayı fiyatlar oldukça iyi ve memnun edici idi ama bu yıla baktığımızda ise Verim düşük fiyatlarda şuana kadar memnun edici değil.İnşallah temenni ediyoruz ki yaptığımız emeğin ve çalışmasını hakkını alırız inşallah.

Üreticinin her zaman belini büken üretiğimiz Kavun'un tarladaki masrafları olan Mazot, ilaç,gübre,tohum ve işçi giderlerinin fazla olmasından dolayı zarar görmek istemiyoruz.Geçen yıl Samsun Büyük şehir Bafra Halinde ve tarlada kabala usulü komisyonculara ve satıcılara sattığımız Kavun'un fiyat 1.20 kruştu, bu yıla baktığımızda ise 90 kruş ile 1 tl arasında büyük pazarlıklar arasında alıcı buluyor.Yine de fiyatlardan azda olsa memnuniyet var inşallah bu fiyatlar düşmez de çıkar.dedi.

Bafra İlçesinde Koruluk(köyünde) mahallesinde Karpuz üreticiliği yapan Kenan Derebey ise Ülkemizin ikinci Çukurovası olan Bafra Ovasında iyi tarım adı altında ürettiğimiz yerli Karpuzlar tamamen iç ve dış piyasa da yerini aldı.Her üreticinin dediği gibi maalesef bu yıl Kavun üreticileri gibi bizlerde şuana kadar karpuz fiyatlarından memnun değiliz. Tabi ki geçen sene verim çok iyi de fiyatlarda biz üreticileri memnun etmişti.Bu yıla baktığımızda ise tam tersi oldu bu yıl Verim düşük fiyatlarda pek iç açıcı değil.Bafra yerli Karpuzun hal ve tarla kabala fiyatı 50 kruş ile 55 kruş arası,Pascal cinsi(siyah karpuzun) fiyatı ise 40 kruş ile 45 kruş arasında komisyoncular ve satıcılarla yapılan pazarlıklar neticesinde alıcı buluyor.Fiyatların inşallah Yerli Karpuz da ve Kavunda düşmemesinden yanayız.Yaptığımız emeğinin ve çalışmanın hakkını yani mazot,gübre,ilaç,tohum ve tarlada çalışan işçinin masraflarını çıkarırız.dedi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.