Öne Çıkanlar yaz okulları Metin Şenel
banner798

Maraton Devam Ediyor

Anayasa değişikliğini meydanlarda ve katıldığı televizyon programında anlatan Grup Başkanvekili, yeni anayasa değişikliğine dair ortada dönen çok yanlış bilgilerin olduğunu söyledi. Bunlara açıklık getirilmesi gerektiğini vurgulayan Usta, “ ‘Cumhurbaşkanı istediği zaman meclisi fesheder ve tekrar tekrar seçilir’ söylemleri tamamen yanlış. Mevcut sistemde meclis erken seçime gitme kararı alabilir ama hiçbir şekilde Cumhurbaşkanının görevini sona erdirme kararı alma imkânı yok. Yeni getirilen sistemde ise Cumhurbaşkanı da seçim yenileme kararı alabilir meclis de. Bu kararı hangisi almış olursa olsun hem kendisinin hem diğerinin görev süresini sona erdirmiş olur. Kendi varlığını da sona erdirdiği için kimse gelişigüzel seçim yenileme kararı alamayacaktır” dedi.

Sıkça düşülen bir yanlışın da ‘Cumhurbaşkanı ikinci döneminde seçim yenileme kararı alır ondan sonra bir kez daha bir kez daha istediği kadar seçilir’ düşüncesi olduğunu söyleyen Usta, “Bu tamamen yanlış. Anayasa değişikliği şunu söylüyor; Cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilebilir. Ancak meclis seçim yenileme kararı alırsa Cumhurbaşkanın görev süresi yarım kalan dönem olarak kabul edilebilir ve bir dönem daha aday olabilir. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı ve hükûmet ters düştüğü zaman meclis seçime gitmek zorunda kalıyordu krizin diğer aktörü olan Cumhurbaşkanı ise varlığını devam ettiriyordu. Yeni sistem ise şöyle diyor; ya uzlaşın ve bu krizi aşın ya da ikiniz beraber seçime gidin millet bu krizi aşsın. İşte bu yeni sistemin güvencesidir” diyerek bunun sorumsuzca kullanılabilecek bir hak olmadığını belirtti.

Türkiye’nin tıkanan hükümet etme sisteminin 16 Nisan’da açılması için halkla buluşmaya devam edeceklerini söyleyen Usta, cumartesi Kayseri, pazar ise Erzurum mitinginde olacaklarının bilgisini verdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.