banner798
Okulların açılmasıyla birlikte ailelerin de çocuklarının okuldaki beslenme düzeni ile ilgili kaygıları başlıyor. Tatil boyunca çocuklarının yeme içme programını yakından takip edebilen ebeveynler, aynı özeni okul döneminde de göstermelidir.
Çocuğunuzun kahvaltıyı geçiştirmesine izin vermeyin

Okul çağı başta fiziksel büyüme ve gelişmenin arttığı, kemik oluşumunun hızlandığı, yaşam boyu sürecek davranışların kazanıldığı, beslenmeye bağlı ortaya çıkabilecek bazı kronik hastalıkların temelinin atıldığı bir dönemdir. Okula giden çocuklar için altın öğün kahvaltıdır. Güne zinde bir şekilde başlamak ve gün içerisinde yapılan faaliyetlerde; anlamak, algılamak, anımsamak ve verimli bir şekilde çalışmak için kahvaltının önemi çok büyüktür. Aynı zamanda çocuklarda görülebilecek bazı hastalıkların kontrolünü sağlamada da kahvaltının önemi oldukça fazladır.
Kahvaltının olmazsa olmazları

Süt, peynir, yumurta çocukların büyüme ve gelişmesinde en iyi kalite proteinleri içeren besinlerdir. Yağlı tohumlardan ceviz kahvaltılarda olması gereken, içeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine yardımcı bir besindir. Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir. Anemi oluşumunu önler, konsantrasyonu artırırlar. Sabah kahvaltısında içecek olarak yapılması gereken 2 sağlıklı tercih vardır. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ve süttür. Domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler mutlaka kahvaltıda mevsimine uygun olarak bulundurulmalıdır. Kahvaltı öğününde her çocuğun 2- 3 dilim ekmek tüketmesi gerekir. Tahıllı, cevizli, zeytinli ekmekler de çocukların büyümesine katkı sağlayan lif içeriğine sahip olup, tercih edilebilir. Bazen çeşitlilik sağlamak için çocuklara kahvaltılık gevrekler de verilebilir. Yanına taze sıkılmış meyve suyu, taze dilimlenmiş meyve, ceviz ve fındık koyulursa kahvaltı daha yeterli hale gelir. Çocukların sıkılmamaları açısından bazen kahvaltıda peynirli veya sebzeli gözleme, börek veya simit de verilebilir.
Okulda neler yediğini öğrenmeye çalışın

Çoğu okulun aylık menüsü önceden planlanır. Aileler bu menülerde bulunan yemekleri ve içeriklerini çocuklarına anlatarak daha doğru tercihler yapmalarına yardımcı olmalıdırlar. Çocuklar çoğu zaman öğle yemeklerinde sebze yemekleri ve salata yerine pilav, makarna ve börek gibi karbonhidratlı gıdaları daha çok tercih ederler. Bu noktada aileye düşen görev; çocuklarına sebze yemeklerinin ve salatanın da yenmesi, pilav makarnanın çok miktarda yenmemesi gerektiğini anlatmaktır.
Çocuğunuzun çantasına ceviz ve badem koyun

Çocuğun beslenme çantasına okulda verilmiyorsa kahvaltıdan öğle yemeğine kadar ve öğleden akşam yemeğine kadar ara öğün koyma alışkanlığını edinmeniz gerekir. Yapılan çalışmalar ara öğün yapmayan çocukların atıştırmaları daha çok tükettiğini, ana öğünleri de kimi zaman atladıklarını göstermiştir. Özellikle öğleden sonra eve erken gelen çocuklar genellikle sık atıştırmalar yapar. Doğru ara öğün yapan çocuk ana öğününü atlamaz ve düzenli yer. Yapılabilecek en güzel tercihler; taze veya kuru meyveler, fındık, ceviz, badem, 1 kutu süt veya ayran, 1 dilim evde yapılmış kek veya kurabiye olabilir.

Ailelere pratik öneriler:

1.    Çocuğun bilişsel gelişimi için iyot tüketimine özen gösterilmelidir. İyot tüketimi IQ seviyesini 13,5 puan etkilemektedir. En iyi iyot kaynağı olan iyotlu tuz ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
2.    Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, tahin, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi demirden zengin gıdalar çocukların beslenmesinde mutlaka olmalıdır. Bu besinler C vitamini yönünden zengin olan turunçgiller, domates, biber ve sebzelerle beraber tüketilirse daha iyi emilim sağlanır.
3.    Yemek zamanlarının aynı saatlerde olmasına özen gösterilmelidir.
4.    Çocukların yemek tabaklarının ayrı olmasına dikkat edilmelidir. Bu, çocuğun özgüvenini sağladığı gibi ne kadar yediğini kontrol edebilme açısından aileye yardımcı olur.
5.    Yemeğin görünümü kokusu ve sunumu çocuk için seçici bir özelliktir. Çocuğun hiç sevmediği gıdalar bazen sevilenlerin arasına karıştırılıp güzel bir sunumla yedirilebilir.
6.    Çocukların zorlanmadan sakin ve rahat bir ortamda yemek yemelerine özen gösterilmelidir.
7.    Çocukların haftalık düzenli egzersizler yapmaya yönlendirilmeleri gerekir.
8.    Gün içinde çocuğun sıvı alımı takip edilmelidir. Çocukları taze sıkılmış meyve suyu, süt, ayran ve en başta suya alıştırmak önemlidir.  
9.    Çocuklar çikolata, tatlı ve fast food tüketebilirler fakat önemli olan bunları ara sıra, alışkanlık haline dönüştürmeden vermektir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876