banner798
 Yazacağız dedik. Kırılan darılan olacack dedik. Geniş bir çalışma yaptık. Bir yıl içinde ki notlarımıızı taradık. İşte gelişmeler ve sonuçları:
Bütün şehir yasası ile umutlanmıştık. Köyler mahalle oluyor. Büyük şehirde ne varsa Bafra’da, beldelerimizde yeni mahalle olan köylerimizde onladar olacak diye düşünmüştük. Yasanın 1.Nisan 2014 raihinde yani seçimlerden iki gün sonra uygulamaya konulması ile gerçeklerle yüzleştik. Bir hayal kırıklığı oluştu.

BÜTÜN ŞEHİR YASASI İLE NELER OLDU

Su işleri, İçmes suyu arıtma tesislerii suyla ilgili her türlü yatırım ve hizmet ile su abonlikerinden doğan abonelik parası dahil her türlü su kullaımından alınan gelirler büyük şehir belediyesine geçti. Bir söylentiyede açıklık getirmek gerekir ki haksızlıkta yapmış olmayalım. Su gelirlerini Bafra belediyesi istese büyük şehir belediyesine vermez iddiaları ortaya atılmıştı. Bazı ilçeler vermemiş deniyordu. Böyle bir şey hukuken mümkün değil. Bafra Belediyesinin sudan elde ettiği yılda 25. Milyon(trilyon) parayı elden kaçırması düşünülemez.
Sebze ve meyve hali ile gelirleriBüyük şehire geçti.
Oto gar, tüm ulaşım hizmetleri, dolmuşların güzergahların bile belirlenmesi ile büyük şehir belediyesine geçti.
İtfaiye hizmetleri ile araç kurtarma çalışmaları büyük şehire geçti
Mezbahane ve gelirleri Büyük şehire geçti.
Kaldırımlar dahil 14.5 metreden geniş yolların ilan ve reklam vergilerinin alınması dahil, asfalt, kaldırım, kanalizasyon, atık su kanallarının yapılması ve her türlü hizmeti büyük şehir belediyesine geçti.
Yeni mahalle olan belde ve köylerin grup yollarının yapılması, içme suyu ve kanalizasyon hizmetlerinin yapılması büyük şehire geçti.
Kısacası ilçe belediyelerin yetki ve hizmet alanları daraldı. Hem kendi gelirleri azaldı hemde iller bankasından gelen paranın oranı düşerek yılda 40 milyon (trilyon) gelir kayıplarına uğradılar.
Ayrıca bütün şehir yasasının getirdiği düzenlemelerin yapılması zaman aldı. Bu ara vatandaş bir süre faturalar gelmediği için su parası ödeyemedi. Faturalar birikti. Vatandaş su parasını bile nereye gidip ödeyeceğini bilemedi.
Yeni mahalle olan köylerin muhtarları ve merkez muhtarlar belediyeyi aşındırdı. Hizmet bekledi. İstenen bazı hizmetler bizim yetkimizde değil yada araçımız yok. Gelirlerimiz tükendi İmkanımız yok diye geri çevrildi.
Büyük şehire geçen birimlerde çalışa 200 den fazlataşeron işçi kardeşimiz işsiz kaldı.
Gelirleri azalan Bafra Belediyesi çok sayıda taşeron işçi kardeşimizi çıkardı.
Doğal gazdan bozulan yolları yapamadı milletinde asabı bozuldu.
Kaldırım İşgalleri devam ediyor,
Gürültü ve görüntü kirliliği çok fazla. Olur olmaz yerlere pankartlar asılıyor,
Parkomat fiyatları çok yüksek
Pazar yeri etrafı karmaşa içerisinde
Trafik problemi çok yüksek düzeyde
Yeni mahallemiz olan belde v köylerde su fiyatları yüksek. Her ne kadar Büyük şehir yetkisinde olsa bile Başkan Şahin bu konuya el atarak gündeme getirmeli ve çare bulunmalı.

2014 yılı böyle geçti. Tabii bu kadar eksikliği yazarken güzel hizmetleri ise belirrmek tarafsızlığımız adına önemli. Alparslan Türkei parkı tamamlandı. Yeni mezarlık yeri belirlendi. Mezarlık hizmetleri düzenli oldu, mezarlık daha düzgün hale geldi. İşletme ve iştiraklar müdürlüğü kurularak oto parklar devreye sokuldu. Yeterli olmasa bile grup yollarında asfaltlamalar yapıldı. Bu yaz için hem grup yollarında hem şehir merkezinde daha çok asfalt yapılacağı açıklandı. Büyük şehir belediyesi ve Bafra belediyesi işbirliği ile tarihi bir yapının restore edilip kültür evine dönüştürülmesi için anlaşma sağlandı. Tütün müzesi inşaatı hızlandı. Eksiği ve yapılanı ile 2014 yılı ve 2015 yılının ilk 4 ayının değerlendirilmesi bu şekilde.

Bundan sonra ne olur. İlk beklenen bozulan yolların açıklandığı gibi bu yaz yapılmasıdır. Bütün şehir yasası ile azalan gelirleri artması için kanun çıkarsa ilçe belediyeside nefes alarak hizmetlerini artırabilir. Aksi takdire büyük şehirin elina bakacağız. Burada da Başkan Zihni Şahin’in Büyükşehir belediye başkanı Y.Ziya Yılmaz ile olumlu ilişkilerinin hizmet olarak yansımasını bekleyeceğiz. Büyük şehirden Bafra için beklenen acil hizmetler ise bizce şunlardır: 1-Yeni oto gar 2- Yeni ve modern sebze ve meyve hali ( Şehir dışı) 3- Grup yollarının tamamlanması 4- Yeni mahlle olan belde ve köylerin içme suyu ve kanalizasyon hizmetlerinin yapılması 5- Kızılırmak sedde projesine en yüksek desteği vererek tamamlanması .

BAŞKAN ŞAHİN’İN PROJELERİ NELERDİ

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin’in seçim beyannamesine baktığımızda modern şehirçiliğin tüm gerekleri vardı. Bafranın ihtiyaçları iyi tesbit edilmiş ve yapılacak projeler açıklanmıştı. Başkanın proje kitabına baktığımızda. Bu projeler arasında :
Bayanlar yaşam merkezi,
Katlı Oto parklar
Kültür merkezi
Akıllı Belediye Binası
Kariyer Ofisi
Cephe Rehabilitasyon çalışmaları,
Kısa adı BAKDEM olan Bafra Belediyesi aile, kadın engelliler merkezi
Kent müzesi ve arşivi,
Kapalı Çocuk Oyun Parkları
Kızılırmak Sedde Prohesi,
Mahalle konakları,
Çocuk Trafik Eğitim Merkezi
Çok Amaçlı Daimi Pazar
Okul Öncesi Eğitim Merkezi
Spor komleksileri,
Yeni çocuk parkları
İkinci Bahar Lokali
Gibi pek çok önemli proje bulunuyor.

Başkan Şahin ilk döneminde söz verdiği projeler yapmak konusunda çok duyarlı davranmış ve beş yılda 34 proje ve hizmeti hayata geçirerek başarılı olmuş bunun sonucunda % 42 olan şehir merkezi oyunu % 50’ye yakın bir orana, toplamda ise % 52’ ye çıkarmıştı. Yani halkın taldirini almıştı. Ama şimdi ise başkan Şahin’i zor yıllar bekliyor. Projeler çok güzel ama gerçeklerde ortada. Bizce Başkan Şahin Kızılırmak sedde projesini tamamlarsa, doğal gaz çalışmaları biter, yol ve kaldırım problemini çözerse, Belediye Başkanı olarak Bafra’nın Üniversiteye kavuşmasında toplumsal önderlik yaparak bu konuda insiyatif alıp Bafra Üniversiteye kavuşursa, Sera OSB ve Medical İhtisas OSB Ticaret Odası ile işbirliği halinde hayata geçer Bafra’da 2-3 bin insana iş imkanı sağlanırsa, birkaç projesinide yapabilirse , Büyük şehirede Başkan Yusuf Ziya Yılmaz ile güzel ilişkileri ile oto gar ve sebze halini yaptırabilirse başarılı olup tarihe geçer. Görünen o ki Tüm projelerini yapmasını beklemek bu imkanlarla mümkün değil.

Biz açık açık yapılanı ve yapılamayanı yazdık. Problemleri ortaya koyduk. Bütün şehir yasasıı masaya yatırdık. Beklentileri dile getirdik. Pembe bir tablo çizmedik. Halkın düşüncelerini yansıttık. Toplum yararına bir hizmeti yaptık. Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Belediyenin halkın şikayetlerini önemle dikkate almasını bekliyoruz.

Yazı serimiz devam edecektir...
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.