banner798
Bafra Gençliginin Yönlendirilmesi ve Mahalli Idarenin Güçlenmesi Için Notlar.
 
Nüfusu 80 binlere ulasmis Bafra’da çogunlugu genç olan nüfusu bulunmaktadir. Çalisma çagina gelen gençlere is olanagi ise çok kisitlidir. Bafra gibi dünyanin en zengin topraklarina sahip bir yerinde genç dinamik genç nüfusun çogunlugunun issiz olmasi büyük bir handikap, ülke adina ise bir utanç kaynagi olmalidir. Bunun yaninda gençlerin vakitlerini olumlu olarak degerlendirebilecekleri olanaklarda Bafra’da kisitlidir. Bafra içinde serbestce futbol oynanacak, spor yapacak uygun arazi bile kalmamistir. Gençler zamanlarini internet kafelerde geçirmekte olanak bulanlarin bir kismi da hafta da bir hali sahalarda top oynamaktadirlar.
 
Belediye basta olmak üzere, Ticaret odasi, Ziraat odasi ve diger resmi ve özel kurum ve birlikler bu genç nüfusun pratik bir meslek becerisi sahip olmasi için kurslar açmasi bu gençleri yönlendirmesi gerekmektedir. Bu kuruluslara Bafra’da çiftçisinin esnafinin, halkinin üzerinden milyarlarca TL para kazanan bankalar, BIM, Migros gibi marketler ve subeleri de katilmalidir. Bu kurumlara baski yapilarak bu konuda harekete geçirmek gerekmektedir.
Belediyenin programinda böyle bir kurs açma plani vardir. Bu plan gösretmelik olmadan ciddi sekilde hayata geçirilmelidir. Özellikle bilgisayar I.T ile ilgili egitim ciddi hocalarin elinde kapsamli bir sekilde verilmelidir. Bilgisayar bilgisi ingilizce kurslari ile desteklendiginde ortanin üzerinde ingilizce ve iyi bir .I.T bilgisine sahip gençlerin is bulma orani yüksek olacaktir. Özellikle hizla gelisen call center sektöründe lokasyonun önemi yoktur. Bafra gençleri bu bilgi ile donatilirsa Bafra Call Center alaninda bir merkez olabilir.
Amerika’da , Avrupa’da bilgisyari veya herhangi teknik aletinden dogan problemleri çözmek için call center’leri aramakta arayan cevap verenin kendi sehrinde biri oldugunu zannetmekte aslinda bu call center’ler daha çok Hindistan’da bulunmaktadir. Hindistan genç nüfusu ingilizcesi ve teknik bilgisiyle dünyanin call center merkezi haline dönüsmüstür.
Bafra belediyesinin programi içindeki kurslarda birkaç eksik vardir.
Gençlere aricilik egitimi vererek ariciliga yönlendirilmesidir. Bafra Aricilik için çok uygun bir yerdir. Belediyenin kurs programinda bu yoktur. Bunu Ziraat Odasi’da üstlenebilir. Ticaret Odasi’da Belediye’nin açmadigi kurslarda meslek kursu açabilir. Ya da Ticaret Odasi bunun nasil pazarlanacagi üzerine ders verebilir veya yardimci olabilir.
Tarimin gelistigi ülkelerde çiftçiler ürettikleri bitkilerin daha kolay çiçeklenmesi ve döllenmesinin saglanmasi için kovan kiraliyarak aricilara kovan basi para vermektedirler.
Ariciligin en büyük özelligi az bir sermaye ve emekle yapmaya uygun hiçbir teknolojik yatirima gerek duymadan yapilabilen kendiliginden katkisiz dogal gida üretmeye en yatkin is koludur.
Özellikle Türkiye’de yeterli islenebilir topragi olmayan yüzbinlerce aile için bir gelir kaynagidir. Ülkemizde 300-350 bin kisinin aricilikla ugrastigi tahmin ediliyor. Tüm dünyada 56 milyon civarinda ari kolonisi bulunmakta 1.2 milyon ton bal üretmektedirler. Ülkemizde 4.8 milyon civarinda ari kolonisi vardir.
Ülkemizde bal üretimi yilda 70 bin ton civarindadir. Bunun 20 bin tonu Mugla civarinda saglanir. Kovan sayisi ise 4 milyon civarindadir. Kovan basina ortalama bal üretimimi 16-17 kilo civarindadir. Ariciligin gelismis oldugu ülkelerde kovan basi 35-40 kg civari bal üretilmektedir. Dünyada bal üretiminde 5. siralardayiz.
Türkiye ne halk olarak ne hükümetler olarak ari yetistiriciliginin ne kadar önemli oldugunu uzun yillardir kavrayamamis hala da tam kavramis degildir
Ariciliga verilen destekler yeterli olmadigi gibi her sene yeniden yayinlanan kararnamelerle sik sik degistirilmektedir. 2008 yilinda kovan basina 4.5 TL destek verilmistir. Bu kadar hayati önem tasiyan çesitli nedenlerden dolayi ve sayilari bütün dünyada neredeyse yari yariya azalmis olan arilarin yetistiriciligi için verilen tesvik göstermelik ve sembolik bir rakamdir. Amerika’da devlet aricilara kovan basina 35 dolar ödüyordu, %35 hatta %50 ‘lere varan ari ölümlerinden telaslanarak tedbir almak için 2007 den itibaren karicilara kovan basina verilen tesviki 150 dolara yükseltti. Türkiyede ise 2009 rakamlariyla kovan basi tesvik 3 dolara geliyor.
Bir standart kovanin maliyeti 50 TL, tahtadan yapilan standart kara kovan 55 TL, straforlu kovan 85 TL’ye mal olmaktadir. Aricilarin en önemli giderlerinden olan ulasim masraflarini ve burda harcadigi isçiligi, zamani ve son yillardaki ari kolonilerinin ölümlerin,in % 30 bazen daha yukari çiktigini da hesap ederseniz tesvikin ne kadar düsük seviyede oldugu anlasilir.
Aricilik iki sekilde yapilir a- Geleneksel aricilik b- Modern aricilik
Geleneksel Aricilik , ülkemizde kara kovan tabir edilen kovanlarda yapilir. Kara kovanin modern ari kovanlarinda oldugu gibi tahtadan yapilmis sandik sekli oldugu gibi, esas geleneksel sekli olan hasirdan örülmüs dis kismi çamur veya hayvan diskisiyla kaplanmis olan modeli vardir. Bu sistemde hersey dogal olarak seyreder. Bu sistemde arilari ilaçlamak , kovan içine müdahale etmek, ana ariyi daha verimli ariyla degistirmek gibi müdahaleler mümkün degildir. Ari kendi petegini dogal olarak kendi yapar. Bu tip aricilikla üretilen bal dogal bir çevre içindeyse çok daha sagliklidir. 
Aricilik bilgisi genelde babadan ogula aktarilmaktadir fakat ülkmizde aricilikla ugrasanlar genellikle 30 yas üzerindekilerdir. Çok büyük issiz genç nüfusumuz var bunlari aricilik yapmaya özendirmemiz gerekmektedir. Ari ile ugrasan ilim adamlari yetersiz okullarda yeteri kadar aricilik bilgisiverilmiyor, ariciligin önemi anlatilmiyor.
 
Türkiye’de senede üretilen 70 ton civarinda bal iç tüketime yeterli olmadigi için 200 bin ton civarinda da bal ithal ediliyor. Isin en kötü tarafi Çin’den kilosu $ 3 ‘a kadar sagliksiz bal da ithal ediliyor. Bunun kontrolü hemen hemen yok. Devlet bu ucuz bal girisine kisaca anti-dampinge gümrük tariflerini geçici olarak da yükselterek engel olmaya çalismiyor.
Amerika birden Çin’den kilosu $ 50 centin altinda { 750 TL}ithal edilen ucuz ballar iç pazari sarip ABD ari üreticilerini zor duruma düsürdügünü görünce çinden itahal edilen yaklasik yarim kilo {453 grm{1 pound}bal basina $ 1.20 dolar aldigi gümrük vergisini 7 Kasim 2008 tarihi itibariyle $2.00 yükseltti.{kilosu $4 dolari geçiyordu}
Ülkemizde balin toptan satisi kilo 10 milyondan 20 milyoma kadar çikti. Birde aricilikta baldan ayri polen satisi da oldukça karli bir istir.
Türkiyenin 200 bin ton bal açigini da düsünürsek genelde 30 yas üreinde ki nüfusun ugrasi olan aricilik Bafra gençsigine dogru egitim verilip yönlendirdiginde büyük is olanagi sagladigi gibi ülkeye de büyük katki saglamis olur. 
Bunun disinda gençlere bedava spor yapabilecegi açik alanda, açik havada spor alanlari açilmasi gerekmektedir. Bafrasporun genç takimlari bile toprak sahada antreman yapmaktadirlar. Torak sahada antreman yapilarak çim sahaya futbolcu yertistirmek çok zordur. Bafranin birakin 1-2 en az 20-30 türbinsiz herkesin faydalanacagi çim sahaya ihtiyaci vardir.
Bugün Avrupa’da her sehrin her bölgesinde her kasabada ve bölgelerinde 8-12 yas gurubu 7 ser kisilik 12-17 yas grubu 11 kisilikmahalli ligler tertip etmektedirler. Bu liglere yas gruplarinda çesitli takimlar katilmakta gençler ufak yastan itibaren spor ve spor yapma disiplini ve ahlakini kaznmakta yeni futbolcular bu alanda ortaya çikmaktadir.Bunun içinde en az bu bölgelerde 20-30 çim saha olmasi gerekmektedir. Organizatörleriyle, antrenörleriyle, hakemleriyle, ailelerle yüzlerce hatta binlerce kisi bu girisime direk ve dolayli katilmakta çok güzel bir sosyal ortam da olusmaktadir. Bos zamalarda da bu sahalar park yeri olarak halkin kullanimina açilmaktad halk ta bir nefes alma, burada yürüme, kosma alanlarinda spor yapma imkani bulmaktadir.
Bu grisimler yalniz futbol ile sinirli kalmamali veleybol, basketbol, ve diger spor dallarinda da gelistirlmelidir. Bütün bu gelisim Bafra’nin sosyal hayatina gençlere yeni bir ugras ve heyecan kattigi gibi  Bafra’nin daha dinamik canli bir kasaba olmasina katki saglayacaktir.
Ben bu tip organizasyonlarin Avrupa’da bizzat içinde bulundugum için bu konuda yardimci olurum.
 
Gelelim Belediyelerin güçlenmesine. Bafra belediyesinin bazi noktalarda yapmasi gereken noktalara ilk yazimizda biraz deginmistik. Bu yazimiz da onun bir nevi tamamlayicisi olacaktir.
 
1-Belediyeler fonlara nakit akisina önem veren gerçek anlamda performans bütçesi yapmasi gerekmektedir.
 
2-Nasil tasarruf edileceginin yol haritasi çikartilmali bu adim adim uygulamaya konulmalidir
 
3-Kaldirim gibi gösterisli yatirimlara bir an evvel son verilmelidir. Yalniz kaldirimlar degil festivallere, konserlere , spor klüplerine harcanan paralara bir an evvel son verilmelidir.
 
4-Belediye emlak vergilerini toplamada gerekli gayreti göstermelidir. Geçiken emlak vergilerinin bir envanterini çikarmalidir. Sadece gelenlerle yetinmemelidir. Ödemeyenlere faizlerini de belirten ibralar yollamali onlari bir an evvel ödemeye tesvik etmelidir.
 
5-Gayrimenkullerin kiymet artisi vergisi {serefiye} ciddi biçimde uygulanmamalktadir. Bu uygulansa belediyelere ciddi bir sekilde gelir saglanacaktir. Yazliklarin emlek vergisi daha yüksek olmalidir.
 
6-Belediye yatirimlarinda KDV orani %1’e çekilirse belediyeler ciddi tasarruf saglarlar. Hükümete bu konuda baski yapilmalidir. Belediye hizmetlerinden dogan KDV mahalli idarelere birakilmalidir.
 
7- Tüm insaatlarda mutlaka otopark zorunlu kilinmalidir. Bu modern sehirciligin ve belediyeciligin olmazssa olmazlarindandir.
 
8-Alt yapi{asfalt yapimi katilim payi gibi} uygulamalari gelisi güzel yapilmaktadir. Bunun belli kategoriler ve ölçüler içinde bir fiyat listesi çikartilmalidir.
 
9- Hangi partiden olursa olsun belediyelerin birbiriyle koordineli çalismasi fikir alisverisinde bulunmasi gerekmektedir. Eskisehir belediyesinin basarisini yakindan görmek için ülke disindan sehircilik uzmanlari gelip inceleme yapmaktadir. Bizim belediyelerimiz de bu konuda bilgi almalari kendilerini gelistirmeleri gerekmektedir.
 
10-Ege Belediyeler Birligi bünyesinde bilimsel olarak belediyecilik ve sehircilik gelismesi konusunda detayli çalismalar mevcuttur. Buradan da bilgi alinabilinir.
 
11. Bafra belediyesi belediyenin mücavir sinirlari içinde  belli bölgeler tespit etmeli bu özel bölgelerde kesinlikle iki kattan fazla yapilasmaya izin vermemeli. Iki katli da olsa gelisigüzel çirkin binalarin yapilmasini yasaklanmali, Bafra’nin eski mimarisi ve çevreyle uyumlu mimari örnekler gelistirmeli binalarin bu kategoriler çerçevesinde yapilmasina izin verilmelidir.. Böylece Bafra sehircilik açisindan diger kasaba ve sehirlere örnek olacaktir.
 
12- Bafra’nin büyük turizm potansiyeli vardir, denizi, irmagi, balik gölleri, dagi, turizm potansiyeli olarak kullanilmamaktadir. Çünkü bu konuda alt yapi ve tesis eksikligi vardir.
Belediye bu tesislerin yapilmasinda da büyük oranda ek gelir elde edebilir. Tesis kompleksi yapiminda ilk adimi belediye atmasi gerekir. Sonra bunu özel tesebbüse kiralar. Böylece bir baslangiç olur.
 
13- TC Ticari hukukuna göre belediyelere aldiklari borçlardan dolayi haciz icara takibi yapilmasi yasaktir. Bundan dolayi kimse belediyeleri icra edip malina mülküne el koyamaz.
Özellikle belediyeler için borç yigidin kamçisi deyimi uygun düser. Herhalde ne demek istedigim anlasilmistir. Alin borç Bafranin gelismesi için harcayin.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.