Öne Çıkanlar bafrada kaza kurşunu CİNSEL SALDIRI
banner797

Bafra Çiftçisi iflas etmiş durumdadır
banner852

Fatih Türkel: Değerli dostlarım bugün Bafra ilçe başkanımız Bafra meclis üyemiz ilçe yöneticilerimiz il yöneticilerimizle birlikte bir dizi ziyaret yapmak üzere  Bafra ovasındayız.

Değerli arkadaşlar bugün itibariyle yapmış olduğumuz tespitlerden görüyoruz ki Bafra`da çiftçi iflas etmiş durumda, Şurada gördüğünüz onlarca arazide kelem lahana tarlada kalmış durumdadır.

Değerli arkadaşlar geçtiğimiz günlerde özellikle andeminin başında ve bugünlerde anlıyoruz ki gıda milli bir güvenlik meselesidir.Bu ülkeyi yönetenlerde böyle açıklamalar yapıyorlar ve geldiğimiz noktaya bakarımsınız.Maliyetler ile birazdan teknik anlamda açıklamaları sayın meclis üyemiz yapacak çiftçi kardeşimiz burada insanlar evine ekmek götüremez durumuna gelmiş mazotunu traktörüne koyamaz hale gelmiştir.

Öbür taraf dan da  sayın Cumhurbaşkanımız bir açıklama yaptı geçen günlerde çiftçiye verdiği mazot desteğini yüzde yüz oranında arttırdık diyor.Şuan itibariyle geçtiğimiz dönemde çiftçiye verilen dönüm başı  mazot desteği 8tl sayın  Cumhurbaşkanı diyor ki  “yüzde yüz arttırdım”  ne yapmış oldu 16 tl bir dönüme verilen mazot desteği 16 tl 10 dönümlük bir arazinin olduğunu düşünürseniz 10 dönümlük tarla sahibine verilen mazot desteği 160 tl 160tl  ile traktörünü bu tarlalarda döndürecek bir siyasetçi bir babayiğit varsa gelsin  Bafra ovasında traktörünü sürsün.siz zenginlerin lüks yatlarından ötv almıyorsunuz köylüyü çiftçiye 160 tl mazot desteği verdik diye efeleniyorsunuz diğer taraftan girdi maliyetleri ortada ilacından gübresine işçiliğinden yakıtına varana kadar köylümüz zor durumda gelin bu çığlığı duyun gelin siz köşklerinde oturmuş çaylarınızı yudumlarken köylümüz can çekişiyor bu çığlığı duyun diyorum.

Aramızda çiftçi kardeşimiz var ona da söz vermek istiyorum kardeşim ürünümüz nasıl para ediyor mu?

Çiftçi: Ürünümüz para etmiyor Başkanım mazot pahalı gübre pahalı verdiği destek 1 lira giden gider  bin lira bir glasör kelem götürüyoruz 2 çuval gübre anca alıyor zaten piyasa belli gördüğünüz gibi tarlada kalıyor gitsede çok ağır gidiyor zaten giden mallar çürüyor sonra ne diyim başkanım halimiz ortada.

Fatih Türkel: Bafra Belediye Meclis üyemiz Erhan AKBULUT`ta sormak istiyorum sayın meclis üyem bu kelemin maliyeti nedir girdileri nedir çiftçiye para kazana biliyor mu?

Meclis Üyesi Erhan AKBULUT: Değerli Başkanım bu pandemi sürecinde ülkemiz gördüğü üzere tarımı ön plana çıkarmaya çalıştı yani ürünlerin para yapması vatandaşın sevinmesi gerekiyordu çünkü bütün yasaklara rağmen insan oğlu tüketmek zorunda ama gelin görün ki bu sene maliyetlerin çok yüksek olması sebzelerin lahanaların tarlada kalmasına sebep oldu.

Gördüğümüz lahananın dönümü bin lira masrafı var.Ama şuanda  köylü bunu 30 kuruş dan satmaya çalışıyor ve de satılmıyor tüketilmiyor yani bu yıl içinde 30 kuruşa satıp önümüz sene yani yazın  gübre mi alacağız mazot mu alacağız bunların hepsi maliyetli hepsi de yüksek maliyet ve de satın almak zorunda, yoksa bu tarlalar boş bırakılmaz bu tarlalar milli hazine milli servet biz bu tarlaları boş bıraktığımız zaman o zaman ne iş yapmamız gerekiyor.

Sanayimizde yok o zaman mecbur ekip biçeceğiz ama traktörümüz diyelim ki 2000 modelse 95 modele düşüreceğiz işçiliği kendimiz yapacağız tarım aletlerini kısacağız maliyeti kendimiz bir şekilde düşürmeye çalışacağız ama buda bakalım nasıl olur ama şuan için bütün karnı bahar dır brokolidir kırmızı lahanadır yani kışın tüketilmesi insanoğlunun tüketmek zorunda kaldığı besinler yani şuanda tarlada kalıyor hiç birisinde sevkiyat yok üretici zarar ediyor  ikinci boyut bunu sevkiyat eden vatandaş da zarar ediyor sevkiyatçının da yüksek maliyeti var bunun yanında işte kamyon nakliyesi var yol masrafları var otoban masrafları var özellikle köprü masrafları var bunların içinden sevkiyatı da  çıkamıyor yani köylüde zarar ediyor sevkiyatçıda zarar ediyor ama  gelin tezgahta bu vatandaşa yansımıyor  en büyük nokta bu bizi üzen en büyük nokta bu yani diyorlar ki tarlada 30 kuruş yani tezgahta neden beş liradan satılıyor yani bunun çözümünü kimse söylemiyor yani nasıl çözülmesi lazım biz bunu niye 30 kuruşa satıyoruz 30 kuruşa bu girmeye değmez yani 100 liralık mazotla burada hiçbir iş yapamayız işçinin bugün yevmiyesi 150 lira"şeklinde konuştu.

Fatih Türkel: Değerli dostlarım Bafra ovası öyle bir ova ki yıllık 300 bin ton yazlık şeyse yaklaşık 200 bin ton kışlık lahanası kelemi  çeşitli ürünler üreten Karadeniz bölgesinin en büyük ovasıdır ve ülkede kriz yok diyenlere sesleniyoruz ülkede ekonomi aldı başını gidenlere sesleniyoruz.

Samsun Türkiye`nin en büyük illerinden biri oldu Samsun`nun ekonomisi uçtu diyen samsun vekillerine sesleniyoruz. Ak Partili Milletvekillerine sesleniyoruz. Gelin köylümüzün buradaki çığlığını görün gelin buradaki durumunu inceleyin köşklerinizden çıkın gelin ovasında yerinde gerçekleri görün ve vatandaşı kandırmaktan vazgeçin diyoruz.

Biz cumhuriyet halk partisi örgütleri olarak vatandaşımızın bu zor anında bu dar günlerinde yanında olmaya devam edeceğiz herkese saygılar sunuyoruz.

Anahtar Kelimeler:
Fatih TürkelBafra çiftçi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat 3 yıl önce

Ben bafrada galericiler sitesindeyim burda tümosan kubato ve bassak bayisi sıfır traktör yetistiremiyor çiftçiye bende bunu anlamıyorum

Avatar
Natık ışık namı değer (emmin) 3 yıl önce

Hangi çiftçiymiş oo kapıdakı tek ceker traktörü faize verip Kahvede bacak bacak üstüne atıp elli dönüm yere 100 bg traktör alan kismiymis yorgandan ayak çıkmış yorgandan bırakın bu işleri........

Avatar
Başaramok 3 yıl önce

Battuk battuk

banner877

banner876