Öne Çıkanlar KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya Dayandı
banner798

BAFRA'DA ÇELTİK HASAT SONU PİLAV DAĞITIM ETKİNLİĞİ

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yapmış olduğu konuşmada,”Karadeniz Bölgesinin en önemli ovalarından biri olan Bafra Ovası üzerinde yer alan verimli topraklara sahipsinde 668.570 da. Tarım arazisi bulunmaktadır. Bu alanın yaklaşık % 49-50’ si sulanabilir durumdadır. Ülkemizde 2020 yılı Tuik verilerine göre 1.253.980 dekar alanda Çeltik üretimi yapılmış ve bunun karşılığında 980.000.000 ton çeltik elde edilmiştir. Ortalama dekara verim ise 782 kg dır. 980.000 ton çeltik işlenerek yaklaşık 540.000 ton pirinç elde edilmiştir. “ dedi.

İbrahim Sağlam,” Samsun Geneline baktığımızda 2020 yılında 197.386 dekarda üretim yapılmış ve 159.147 ton çeltik elde edilmiştir. İlçemizde ilk olarak çeltik üretimi 1952 yılında başlamıştır. İlçemiz yaklaşık 70 yıllık çeltik yetiştiriciliği mazisine sahiptir. Türkiye de çeltik yetiştiriciliği yapılan alanlar dikkate alındığında Bafra İlçemiz, Edirne ilinin İpsala ilçesinden sonra 2. Sırada yer almaktadır. Samsun İl Geneline bakıldığında İl üretiminin % 68 e denk gelen ekiliş alanı ile 1 ci sırada yer almaktadır. 49 kırsal mahallemizde çeltik yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeltik Yetiştiriciliği 2007 yılında 50.717 dekar, iken 2020 yılında bu rakam Yaklaşık % 165 artışla 134.022 dekara ulaşmıştır. İlçemizde ortalama çeltik verimi çeşit özelliğine bağlı olarak dekara 800 Kg’dır.2020 yılında 112.429 ton çeltik üretimi gerçekleşmiştir. 2021yılında ise 2344 çiftçimizde 139.998 dekarlık alanda Çeltik yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde yetiştirilen çeltiğin satış fiyatı çeşit özelliğine göre değişmekle birlikte ilçe ekonomisine 300-350 milyon TL. lik bir katkı sağlamaktadır. Bu durum çeltik yetiştiriciliğinin Bafra ekonomisi için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. İlçemizde Çeltik Yetiştiriciliğinde yaklaşık 20 çeşitle üretim yapıldığını” belirtti.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise,”Bafra Çeltik üretimi konusunda Türkiye’nin önemli ilçesi konumunda,çeltik sulama ile yapıldığı için Bafra’yı bu konuda şanslı görüyorum.Yaptığımız bu çalışmalardan hasat ettiğimiz pirinci tadacağız.Kamuoyuna sunacağız.” dedi.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ise ,”Hasatımızı yaptık,Türk adetinde hasat yapıldıktan sonra paylaşmak gerekir,dağıtmak gerekir,bu vesile ile ilçe tarım müdürlüğümüz bu konuda bir hasat yaptık, bu hasat neticesiyle bu zahmet neticesinde bir ürün elde ettik bir hasar elde ettik.Köylümüz mevcut durumdan memnun,Bunu yalnız Bafralılarla paylaşmamız lazım teklifinde bulundular,bu vesile ile pirinçimizi topladık,Belediyemizin aşevinde pişti, bu dağıttığımız pilavı hep beraber yiyeceğiz.

Kaymakam Cevdet Ertürkmen,”Bafra Tarım memleketi özellikle pandemi sürecinde gıdanın önemini tekrar anlaşıldı.Gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğu anlaşıldı.Bu gün en gelişmiş Batı ülkeleri bile Gıda sıkıntısı yaşamaktadır. Marketlerde sıkıntı yaşamaktadırlar,Ülkemiz bolluk ve bereketlik içerisinde ve bizde Bafra olarak ülkemize katkı sağlamak istiyoruz.Bafra olarak buna hazır olduğumuzu potansiyelimiz olduğunu,herkese ilan etmek istiyoruz.” Şeklinde konuşu

Çeltik Hasat Sonu pilav dağıtım etkinliği ,Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç,MHP Bafra İlçe Başkanı Barbaros Turna,İyi Parti İlçe Başkanı Aydoğan Yılmaz,CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ,Bafra TSO Başkanı Göksel Başar,Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü İlçe Müdürü Mehmet Güreş ve daire amirleride katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İhsan 2 yıl önce

Herkesin fotoğrafını koymuşsunuz ama bu işin en başında olan çiftçimiz Mümin Candar'ın fotoğrafını koymamışsınız olmadı Haber Ovası.