Öne Çıkanlar bafra Veysel Eroğlu
banner798

Bafra'da Kırmızı biber hasatı
banner852

Bafra Ovası’nda Kapya Kırmızı Salçalık Biber hasat Zamanı 

Samsun'un Bafra ilçesinde Türkiye'nin ikinci Çukurova'sı olan Bafra Ovasında üreticiler tarafından 30 ile 32 bin dekar alan üzerine yapılan Kapya Salçalık Kırmızıbiberin hasadına başlandı.
Türkiye’nin ikinci Çukurova’sı olan Bafra Ovasında 30 ile 32 bin dekar alan üzerine Nisan ayı içinde dikimi yapılan Kapya Salçalık Kırmızı Biberin hasadına üreticiler tarafından başlandı.
Geçen sene Üreticileri üzmeyen Kapya Salçalık Kırmızı Biber geçen sene 1 TL’den başlayıp 1.50 Kuruş ve 2 TL arası alıcı bulurken, bu sene ise şu anki fiyatlar değişmese Çuvallı 2 TL’den dökme ise 2.50 kuruş ile 3 TL’den sezonu açtı.

Bafra İlçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Türbe mahallesinde (köyünde ) üreticilik yapan 46 yaşındaki Ali Çelik; geçen seneye  nazaran bu yıl yaklaşık 10 ile 13 dönüm arasında  Kapya Salçalık Kırmızı  Biber ekimi gerçekleştirdik. Türkiye'nin ikinci Çukurova'sı olarak adlandırılan  Ovamız da  da bu yıl ki  Kapya Kırmızı  Biber, üreticiler tarafından hasadına başlandı. Samsun Büyükşehir Bafra Haline getirilmeye başlandı. Bu yıl Ovamız da yaklaşık 30 bin ile 32 bin dekar arası  Kapya Biber ekimi üreticiler tarafından Nisan ayı içersin de  yapılmıştı.

“ Kapya Kırmızı Salçalık Biberin Hasadına Başlandı, Fiyatlar Memnun Edici  “

Ali Çelik, geçen sene Kapya Kırmızı Biberin Samsun Büyükşehir Bafra Hal çıkış fiyatı 1. TL'den   başlayıp 2 TL’ ye kadar alıcı bulmuştu. Bu sene ise Bafra Ovasın da hasadına yeni başlanan Kapya Salçalık Kırmızı  Biberin şuan ki Hal çıkış çıkış fiyatı çuvallı 2 TL’den dökme ise 2.50 kuruş ile 3 TL arasında komisyoncular ve alıcılar tarafından üreticilerden alınıyor. Eğer Ovamızda şiddetli yağmurlar yağmasa bu sene kapya kırmızı Biber üreticilerin yılı olacak. Çünkü aşırı ve fazla yağan yağmur kapya kırmızıbiberin fiyatını düşürür, üretici de bu senaryoyu sevmez ve istemez. İnşallah böyle bir şey olmaz diye de başta ben olmak üzere dua ediyorlar çünkü bu yıl ki sezon öncesi açılan fiyatlardan Bafra Ovasındaki üreticiler oldukça memnunlar.


Türkiye çapında üretimi yapılan birçok yerde Kapya Kırmızı Biberi’n olmadığı ve sıkıntı yüzünden bu sene Kapya Kırmızı Biberi’n fiyatının oldukça iyi olması bekleniyor. Belki de bu fiyatların ilerleyen günlerde artması da hesaplanıyor.


Çelik, pazardaki esnaflarında  ise  kapya kırmızı Biberin kilosunu  vatandaşlara  3.50 TL ile 4 TL arasında satıyor. Bu da gösteriyor ki her sene üreticiye ve komisyoncuya kazandıran Kırmızı Biber bu yıl da kazandıracak çünkü şu yıla  kadar zarar ettirmediğini belirten Çelik, Bafra Ovasında 18 çeşit Üründe İyi tarım uygulaması yapılıyor. İyi tarım uygulaması yapılan ürünlerden biriside Kapya Kırmızı Biber. Bafra Ovasında toplanıp Ülkemizin önemli şehirleri olan İstanbul, Bursa, Ankara, Mersin, Konya, K.Maraş, Ş.Urfa, Kayseri, Gaziantep ve Amasya gibi illerimize sevkiyat yapmaya başladık. Bu yıl eğer böyle giderse belki de yoğun talep yüzünden bazı siparişlere de yetişemeyebiliriz dedi.


Genellikle şehir dışına gönderilen Kapya Kırmızı Biberlerden  Salça, Konserve, Kozmetik ve sanayide fabrikalarında işlenerek tekrar karşımıza kumaş boyası olarak çıkıyor.

 " Üreticinin Mahsulü Elinde Kalmayacak “


İlçemizdeki Üreticilerimizin  emeğinin karşılığına almalarını istiyoruz, zarar etmelerini istemiyoruz. Üreticilerimiz zarar etsellerde fazla zarar görmelerini istemiyoruz sadece emeğinin karşılığını almalarını istiyoruz. Çünkü Bafra Ovasında yetişen  Kapya Salçalık Biber hem havasına ayak uydurarak, toprağını sevdi. Hasadına yeni başlanan Kapya Kırmızı Biberi üreticilerimiz pazar sıkıntısı çekmiyor çünkü  ellerindeki ürünü satmakta zorluk görmüyorlar.


Yani ben bu ürünü  yaptım ama satamadım diye bir sıkıntı yaşamıyorlar. Şu an  İlçemizde faal olarak çalışan 2 adet Salça Fabrikası da mevcuttu. Onlarından sadece biri kapandı birisi halen aktif durumda. Üreticilerimizle bu sezon başında  Ocak – Şubat – Mart ayın da sözleşme yani  ön protokol yapıldı. Bu protokole göre Tarım Kredi Kooperatifleri sözleşme yapan Üreticilerle başta Domates ve Kapya Kırmızı Salçalık Biber alımı devam ederken, ürünleri de halen ilçede aktif olan Bafira Salça fabrikasına teslim de edebilirler dedi.

" Üreticilerimiz Kapya Kırmızı Biberden Zarar Etmedi .

Diyebiliriz ki geçen sene olduğu gibi bu senede  Kapya Kırmızı  Biber ekimi gerçekleştiren Üreticilerin yüzü gülecek, çünkü Kapya Kırmızı Biber tarla ve hal çıkış fiyatları taban yapmış durumda. Yani üretici hal ve durumundan oldukça memnun olduğunu belirtirken, toplama işlerinin de en az Kasım ayına kadar süreceğini tahmin ediyoruz.

Bu yıl maalesef karpuz üreticilerimiz zarar etti. Kimi karpuz üreticisi karpuzunu zarara tarlada kabala fiyatına elinden çıkarırken, kimi üretici ise tarladaki karpuzunu almadan tırpan vurdu. Kavun üreticisi ise umduğunu alamasa da zararın eşiğinden döndü.


Her yıl olduğu gibi bu yıl da Besin değeri acısından, güzelliğiyle ve lezzetiyle bir numara olan  Kapya Kırmızı  Biber Üretimi yapan Üreticilerimizin hava şartlarını ilerleyen günlerde ne göstereceği belli olmamasına rağmen Kapya Kırmızı salçalık Biber fiyat konusunda taban yapmış durumda buda gösteriyor ki Üreticilerin yüzleri gülmeye devam edecek görünüyor dedi. Haber / Foto : Ebubekir Yılmaz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet yigit 5 yıl önce

Biber ureticisiyle iletişime geçmek istiyorum yardımcı olurmusunuz.

Avatar
Yasin 3 yıl önce

Usta telefon numarasi verebilirmisiniz

banner877

banner876