Öne Çıkanlar Samsun bafrada kaza kurşunu
banner797

Bafra ilçe Tarım Kene ilacı Dağıtımı yaptı
banner852

İlaç dağıtımına, Bafra ilçe Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra ilçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş ve besiciler katıldı.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateși (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyavirida ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsızlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.

Bu hastalık Virüsü taşıyan özellikle Hyalomma türüne ait kenelerin insan vücuduna tutunması, Virüsü taşiyan kenelerin çiplak el ile ezilmesi, KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sivıları ile temas edilmesi, KKKA hastalarının kan ve diğer vücut siviları ile temas edilmesi ile bulaşır.

Hastalık hayvanlarda belirti göstermez. Hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden, hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan, hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler.

Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı uygun ilaçlarla, doğru yöntemle belirli aralıklarla ilaçlamalı, hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalı, barınaklardaki çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır.

Özellikle riskli gruplar arasında yer alan Bitkisel Üretim ve Hayvansal Uretim yapan üst kuşak diye tabir edilen
yüksek rakımlı bölgede yer alan ve geçtiğimiz yıllarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakası görülen Vezirköprü, Havza, Kavak ilçelerinde, komşu olan yaklaşık 29 kırsal mahallede bulunan yaklaşık 6.000 büyükbaş hayvana tedbir amaçlı
olarak kene mücadelesi kapsamında,Cypermethrin etkili ürünle ilaçlama yapılacaktır. Bu vesile ile insanlarda meydana gelebilecek bulaşmanın önüne geçilmiş olacaktır.
Keneye karşı yapılacak ilaçlama kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal hizmetler Daire Başkanlığı Kaynaklı olarak temin edilen 15.000 ml Cypermethrin etkili maddeli ilaç Bafra iIçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde 29 kırsal mahallede yaklaşık 6.000 büyükbaş hayvanı ilaçlayacak şekilde dağıtımı yapıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876