Öne Çıkanlar Futbol müsabakası Tanju Özcan
banner797

Bafra`Da 7.Geleneksel Çeltik Hasat Günü Şenliği

Samsunun Bafra İlçesine bağlı Adaköy Mahallesinde Ferdi Yılmazi simli çiftçinin salma sulama sistemi ile üretim yaptığı 25 dekar alanda, 2021 yılı '7. Çeltik Hasat Etkinliği' programı düzenlendi.

Yaklaşık 70 yıllık çeltik yetiştiriciliği mazisine sahip bafra 1952 yılından günümüze kadar modern alet ve takımların yaygınlaşması , yeni çeltik çeşitlerinin bölgemize girmesi, pirincimizin lezzeti dolayısı ile tüketicilerin talebinin artması gibi faktörlerin yanı sıra Bafra ovasının tarım arazisinin büyüklüğü, Kızılırmak nehrinden sulama imkânının olması gibi nedenlerden dolayı her geçen yıl çeltik üretimi artmaktadır. Türkiye de çeltik yetiştiriciliği yapılan alanlar dikkate alındığında Bafra İlçemiz, Edirne ilinin İpsala ilçesinden sonra 2. Sırada yer almaktadır. Samsun İl Geneline bakıldığında İl üretiminin % 68 e denk gelen ekiliş alanı ile 1 ci sırada yer almaktadır. İlçemizde yıllara göre ekiliş alanları değişmekle birlikte Çeltik Üretimi ekonomimize katkısını arttırarak sürdürmektedir. 49 kırsal mahallemizde çeltik yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeltik Yetiştiriciliği 2007 yılında 50.717 dekar, iken 2020 yılında bu rakam Yaklaşık % 165 artışla 134.022 dekara ulaşmıştır. İlçemizde ortalama çeltik verimi çeşit özelliğine bağlı olarak dekara 800 Kg’dır.2020 yılında 112.429 ton çeltik üretimi gerçekleşmiştir. 2021yılında ise 2344 çiftçimizde 139.998 dekarlık alanda Çeltik yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde yetiştirilen çeltiğin satış fiyatı çeşit özelliğine göre değişmekle birlikte ilçe ekonomisine 300-350 milyon TL. lik bir katkı sağlamaktadır.

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Samsun İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Ersever, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Ak Parti İlçe Başkanı İbrahim Semiz ve Daire Müdürleri ile Oda başkanlarının katıldı.

Çeltik Hasat Etkinliğinde yapılan konuşmalar ve Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı’nın başlattığı hasadın ardından program sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.