Öne Çıkanlar Samsun 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası
banner798

Bafra’da Fiğ Yetiştiriciliği Tarla Günü Yapıldı

Fiğ tarla gününe Bafra kaymakamı Cevdet Ertürkmen ,Bafra belediye Başkanı Hamit Kılıç,Samsun il Tarım Müdürü İbrahim Sağlam,Bafra İlçe Tarım Orman Müdürü Mehmet güreş,Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve Çiftçiler Katıldı.

Tarla gününde çiftçi Ömer Aydınere plaket verildi. Plaketi Bafra kaymakamı Cevdet Ertürkmen taktim etti. Sonrasında fiğ yetiştirilen tarlaya gidildi. Fiğ yetiştiriciliği hakkında bilgi verildi.

FİĞ YETİŞTİRİCİLİĞİ TARLA GÜNÜ

2020 vılı verilerine göre ilçemizde yaklaşık 171.000 dekarlık alanda yem bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır.6500 dekarı macar fiğ türü ve 100.000 dekarı adi fiğ türü olmak üzere toplam 106.500 dekarlık ekilişi ile fiğ yetiştiriciliği ilk sırada yer almakta bunu 57.000 dekarlık ekilisi ile silajlık mısır yetiştiriciliği takip etmektedir. Yem Bezelyesi ve yonca yetiştiriciliği bu ürünleri takip etmektedir.

İlçemizde yaklaşık 60.000 büyükbaş ve Hayvanlarımızın beslenmesinde ihtiyaç duyulan kaba yemlerin ekonomik olarak temin edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Adi fiğ yetiştiriciliği kurak koşullarda da yetiştirilebilmesi sahip olduğu % 12 - 20 oranında ham protein ve % 25 - 26 oranındaki ham seluloz içerikleri ile Çiftçilerimiz tarafından tercih edilmektedir.38.baş küçükbaş hayvan yetiştirilmektedir.

Mevcut İlçemizde fiğ yetiştiriciliğinde sertifikalı tohumluk kullanım oranı çok düşüktür. Özellikle mercimek kök boğazı hastalığı fiğ üretimimizde önemli verim kayıplarına neden olmaktadır.

Nitekim ilçemizde fiğ'yetiştiriciliğinde yeşil ot verimi ortalamamız dekara 1.600 kg , kuru ot verimi ise üst kuşaklarda 300 kg orta kuşakta ve ova da ise 400 kilogramdır.

Araştırma enstitülerimiz tarafından tescil edilen adi fiğ çeşitlerinde bu rakam kuru ot veriminde ortalama çıkabilmektedir.

Araştırma Enstitülerimiz tarafından tescil edilen Albayrak- Alperen ve Alper çeşitlerinin bölgemizdeki 500 – 700 kilogram yeşil ot verimlerinde 2,53 tonlara performansını görebilmek yöremizde yetiştirilen düşük verimli adı fiğ türleri ile hastalıklara mukavemet-yatma- besin değerleri gibi içeriklerle karşılaştırmak amacı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz işbirliği ile ilçemiz Gümüş yaprak mahallesinde Fiğ yetiştiriciliğinde 3 çeşit sertifikalı tohumluk ve şahit tür olmak üzere 8 dekarlık alanda demonstrasyon kurulmuştur.

20 Kasım 2020 tarihinde dekara 12 kg fiğ tohumu 3 kilogram bugday tohumu ile karıştırılarak ekim gerçekleşmiştir. Tüm çeşitlerde aynı gübreleme uygulamaları yapılmıştır.

Hedefimiz önümüzdeki yıllarda da bölgemizde çeşit denemeleri yapmak sureti ile bölgemiz için en uygun olanları tespit etmek ve önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde dekara verim ortalamalarını kuru ot veriminde üst kuşaklarda 400 kg orta kuşakta ve ovada ise 500 kilogramın üstüne yetiştiriciliğinde verimde % 20 - 25 civarlarında artış sağlayarak fiğin ilçe ve ülke ekonomisine çıkartmaktır.

Bu durumda 100.000 dekarlık ekilişe sahip adi fiğ katkısını artırmaktır.

Fiğ demonstrasyonu sonucu düzenlediğimiz tarla günümüzde fiğ çeşitlerimizin hasadı yapılacak ve birkaç gün tarlada kurumaya bırakıldıktan sonra balyalama işlemi yapılacaktır.

Balyalama işlemlerinden sonra çeşitlerimizden dekardan elde edilen verim miktarları bildirilecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.