Öne Çıkanlar KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya Dayandı
banner797

Bafra’nın Kanayan Yarası Markalaşamayan Bafra Pirinci..

Ziraat Odası Başkanı ve yönetimi Yeni göreve gelen Bafra GİAD yönetimini ziyaret etti; konuşmada söz alan Bafra GİAD Başkanı Alper GÜNGÖR genel olarak derneğin faaliyetlerini anlattıktan sonra Bafra’nın pirincinin markalaşamaması nedenleri ve çözümlerini masaya yatırdı, Bu anlamda pirinç paketleme işlemi yapan fabrikalarımızın 5kgdan aşağıya paketleme yapmaması ve pirincimizin market raflarına girememesi ve tüketici ile buluşamaması maalesef pirincimizin markalaşmasını engellemekte, çözüm olarak paketleme sisteminde daha ufak kio paketlemesi yaparak ve bununla ilgili satış ve pazarlama konusunda yerel ve ulusal marketlerle anlaşmaya varılıp Bafra Pirincinin bolca raflarda yer alması gerekmektedir. Dernek olarak yakın zamanda hizmete girecek bafrayoresellezzetler.com sitemizde bafrada üretilen tüm ürünlerin Türkiye’deki tüketicelere ulaşmasını sağlayacak projeyi başlatacağız, bu anlamda pirinçte de paketleme işlemi olarak 1kg ile başlayacak en azından bu bir adım olacak ve Bafra nın adını pirinçte en iyi şekilde lanse ettirmeye çalışacağız. Dernek Başkan Yardımcısı Burak ÖZTURAN ise “pirinç konusunda siz odalarımızın da mutlaka bir plan ve proje kapsamında çalışma yapmaları gerekmektedir, 120.000 dönüm çeltik alanına sahip ve Türkiye’nin %11 oranında pirinç ihtiyacını karşılayan bir BAFRA neden hala pirincini markalaştıramamış gerçekten üzücü bir durum , bu duruma bir nebze olsun dernek olarak biz kendi projemizle destek olacağız, sizlerinde daha fazla elini taşın altına koyması gerekmektedir.”dedi. Yine Yönetim Kurulu Üyesi Hasan YURDUSEVEN ise Bafra’mızın Karadeniz bölgesinin %60 pirinç üretim üstü olmasına karşın hala Bafra’nın pirincini farklı ilçelere satılıp orda kendi markaları ile Bafra pirincini satmaları gerçekten Bafra’lı olarak bizi üzüyor, mutlaka üzerinde durulması gereken önemli bir konu ve markalaştırmadığımız her değerimiz elimizden akıp gidiyor, Buna mani olmak adına hazırladığımız proje bir nebze olsa bir adım olacak ve sizlerinde desteği ile olması gerektiği gibi Bafra’mızın Pirincine Marka değeri kazandıracağız diyerek sözlerine son verdi.

Ziraat Odası Başkanı Osman TOSUNER ise Bafra’da 13 çeşit tohumdan çeltik üretimi yapıldığını, çiftçinin fabrikalara götürdüğü çeltiği fabrika işleyerek pirince dönüştürdüğü , fabrikalarında bunları çabuk satılabilecek daha çok toptan tarzda satışa hazır 5 kg ve yukarısı şeklinde paketlemek suretiyle sattığını, ancak daha düşük kilolarda paketleminin yapıldığında bunun için paketlenen ürünlerin saklanması ve bununda muhafazası gerektiğinden bir depo olması gerektiğini vurgulamış, ancak böyle bir depo şekli Bafra’da olmadığını belirtmiştir. Böyle bir depo şekli LİSANSLI DEPO olarak geçmektedir ve ihtiyacı doğduğundan malesef Bafra’da böyle bir depo yoktur. Bu yüzden fabrikaların daha çok büyük paketleme sistemlerini tercih edip satışı toptan şeklinde yaparak elindeki ürünü çıkarttığı ve buda Bafra pirincinin markalaşmada büyük bir sorun oluşturduğu kanısındayız. Bizden satılan bafra pirincini de farklı ilçelerin alıp kendi markası olarak satması ise tamamen coğrafi konumundan ileri gelmektedir. Yol üstünde bir perakende pirinç satıcısının ortalama günlük satışı 1 ile 3 ton arasındadır. Yani perakende hızı yüksek olduğundan eldeki malı depolayacak bir zamanları bile yoktur. Satış sürkülasyonları çok hızlıdır. Biz oda olarak Çeltik komisyonunda yer alıyoruz, Bafra’da Lisanslı Depo kurulması ile ilgili konuyu ilgili bakanlıklara ilettik ve şu an projelenme aşamasında. İlerleyen zamanlarda Bafra’mız böyle bir depo kazandığında sizlerinde bahsettiği üzere Bafra Pirinci markalaşmada çok büyük bir ivme kazanacaktır.

Ziraat Odası Başkanı yapılacak olan bu tür projelerde Bafra GİAD ile taşın altına elini koymak suretiyle birlik ve beraberlik içerisinde Bafra’ya bir katma değer kazandırabilmek anlamında destek sözü verdi .

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.