Öne Çıkanlar istanbul Hasan Tosgar
banner798

Başkan Şahin: Değişiklikler Devletimiz Ve Milletimiz İçindir

16 Nisanda yapılacak anayasa değişikliği referandumu için AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle ile beraber mahalle mahalle ziyaretlere devam eden Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Adaköy, Kalaycılı, Fener, Sahilkent ve Koruluk mahallerinde vatandaşlarla beraber oldu. Başkan Şahin buralarda yaptığı konuşmalarda Anayasa değişikliği ve referandum süreci hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Bafra Belediye Başkan Zihni Şahin şunları söyledi: “Anayasa değişikliği kimsenin hatırı veya geleceği için çıkarılmıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ve AK Parti her zaman devletimizin ve milletimizin geleceğini düşünerek hareket etmiştir. AK Parti ve Cumhurbaşkanımız kişilerin fani, devletimiz ve milletimizin baki olduğuna inanarak kararlar almaktadır. Cumhurbaşkanımızın kişisel istikbal hedefi olmuş olsa bu değişikliklere ihtiyacı yoktur. Ama ülkemizin ve milletimizin vardır. Bunu anlamak için anayasa değişikliğinde yer alan cumhurbaşkanının yargılanması ile ilgili maddeye bakmak yeterlidir. Bu madde ile: Cumhurbaşkanı’nın “sorumsuzluğu” ortadan kalkıyor, yani “yetkili ama sorumsuz” olmaktan çıkıyor. Cumhurbaşkanı’na denetim ve cezai sorumluluk geliyor. Cumhurbaşkanı şu anki anayasaya göre meclisin dörtte üç oyuyla yalnızca vatana ihanetten yargılanabiliyor. Şimdi ise hakkında herhangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabiliyor. Hakkında soruşturma açılan Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı Meclise ve millete karşı sorumlu oluyor. Bugünkü sistemde Cumhurbaşkanı’nın tek başına yaptığı işlemler yargı denetimine tabii değildir. “

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin açıklamalarında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hakkında bilgi vermeye devam ederek Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi hakkında yanlış bilinenler olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler konusunda kararname çıkaramıyor. Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkaramıyor. Kanunda açıkça düzenlenen konularda kararname çıkaramıyor. Kararname ile kanunlar çeliştiğinde, kanun hükümleri uygulanıyor. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz hale geliyor. Kararnameler Meclisin ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabi oluyor. Kısacası Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi kısıtlıdır. Meclis daha güçlü hale gelmektedir.”


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.