Öne Çıkanlar CHP Tunceli İl Başkanı Ali Rıza CİNSEL SALDIRI
banner798

Çeltik Üreticisi İflas Etti
banner852

Aydoğan Yılmaz Açıklamasında;

“Bafra Ovası Türkiye’nin en büyük ovası olup bu bölgede Türkiye’nin Çeltik ihtiyacının %13’ünü karşılanmaktadır. Ancak son dönemlerde yapılan gübre, mazot, ilaç, su ve elektrik zamlarından sebep en az 5,50 ile 6,00 lira olması gereken çeltik her zaman olduğu gibi değerini bulamadı. Randuman durumuna göre 3,50 ile 4,30 lira arasında çeltik alımı yapılmaktadır.Bu fiyatlarla çiftci 2021 yılında yaptığı masrafları ancak karşılaya bilemektedir.

Yeni sezon hazırlıklarına başlaması gereken çeltik üretcileri Gübre’ye %250, ilaç’a %100 Elektrige %80 gelen zamlardan sonra masraflarını karşılayamamak tan ötürü kara kara düşünmektedir.

ÇELTİK ÜRETİCİLERİ MAĞDUR

Bafra’da 2344 Çeltik üreticisi toplamda 140 Bin Dekar çeltik ekmektedir. Çeltik fiyatlarının düşük olması ve gelen zamların çok yüksek olması nedeniyle iflasın eşiğene gelmiştir. Yaptıkları çeltik üretim masraflarının yüksek olması ve çeltik fiyatlarının yapılan zamlar oranının çok altında kalmasından dolayı Bankalardan almış olduğu üretim kredilerini ödeyememektedir. İcra gelmemesi adına ekmek teknesi olan Tarlalarını ve Traktörlerini satmak zorunda bırakılmışlardır. Hasat döneminde gelecek paraları bekleyen Bafra esnafıda bu durumdan olumsuz yönde etkilenmektedir.

500 BİN TON PRİNÇ İTHAL EDİLMİŞ

Pandemi ve ekonomiden dolayı geçen sene çeltiğini satamayan, yapılan masraflarını karşılayamayan ve bir umuttur çeltik fiyatları yükselir diye bekleyen çeltik üreticilerine Hükümetten bir darbe daha gelmiştir. Yurt dışından getirilen 500 Bin ton Prinçle umutları yıkılmıştır. Yazık değil mi çeltik üreticimize depolarında çeltik dururken hangi amaçla Prinç ithal ediyorsunuz.

GÜBRE DESTEĞİ YOK

2022 Tarımsal Destekleme bütçesi %12,5 artırılarak 25 bin 83 Milyar liraya yükseltilerek Destekleme 308 Milyar daha arttırılmıştır. Ancak %250 zam yapılan gübre fiyatları için hiçbir destekleme yapılmamaktadır. Bu kadar yüksek zam oranlı girdi fiyatı için neden destekleme verilmemiştir.

YİNE TARIM POLİTİKASINDA SINIFTA KALDIK

Hükümet hem tarım ürünlerinin fiyatlandırılmasında, hem tarım maliyetlerinin artmasında, hem de tarımsal Desteklemelerde sınıfta kalmıştır. Dünya’daki Pandemi ve iklim değişikliğinden dolayı zaten etkilenen tarım hükümet tarafından izlenen yanlış tarım politikasıyla çıkılmaz bir hal almıştır. Türkiye’nin Tarımı ve Üreticisi sizin Politikalarınız sayasinde iflas etmiştir” dedi.

İyi Parti Bafra İlçe Başkanı

Aydoğan YILMAZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876