Öne Çıkanlar Samsun bafrada kaza kurşunu
banner797

İKİZTEPE ÖRENYERİNE SAHİP ÇIKALIM!
banner852
 İKİZTEPE ÖRENYERİ YARDIMA MUHTAÇ

Bafra Tarihine maalesef sahip çıkamıyor… Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından korma altına alınan İkiztepe Örenyeri maalesef yardıma muhtaç…

İKİZTEPE ÖRENYERİ TARİHİN TOZLU YAPRAKLARINDA

Burasın tarihçesini hatırlatalım, 1971 yılından itibaren İkiztepe Köyü sınırlarında bulunan İkiztepe Ören Yeri ve çevrede yapılan yüzey araştırmalarında 57 höyük tipi, 6 düz yerleşim yeri, 25 antik çağ ve hemen sonrasına ait kalıntı, 48 tümülüsü, 5 kaya mezarı, 3 mezarlık, 1 kale, 1 hamam, 1 köprü bulunmuştur.

İkiztepe Ören yerindeki en yüksek tepe İlk Tunç Çağı III. Zamanında (M.Ö. 2300-2100) mezarlık olarak kullanılmış, Eski Anadolu’da bulunan mezarlıklardan en büyüğü olan bu mezarlıkta 623 adet mezar tespit edilmiştir. Çıkarılan toplam 690 iskelet üzerinde yapılan antropolojik araştırmalar sonucu ölüm yaşları ve cinsiyetleri belirlenmiştir. Ayrıca iskeletlerden 8′inde bilinçli beyin ameliyatları yapıldığına dair izler görülmüştür. Ameliyat yapılanlardan bazılarının ameliyattan hemen sonra öldüğü, bazılarının ise 10 yıla varan sürelerde yaşamlarını sürdürdükleri anlaşılmıştır.”

BÜYÜK İLGİ ODAĞI OLMUŞTU!

O zaman ki araştırmalar neticesinde yapılan kazı sonuçlarında çevre illerden ve yurt dışından bayağı rağbet görmüştü,adeta turist akına uğrayan İkiztepe Örenyeri şimdilerde ise darmadağın ve bakıma muhtaç…Daha öncesinde Kral Mezarı çevresinde ve kazı çalışmalarının yapıldığı yerler 2 metre ottan geçişlmiyor…Buraya gelen misafir sadece otları ve telle çevrelenmiş Mezarı ancak dışarıdan göre biliyor…

İKİZTEPE ÖRENYERİNE SAHİP ÇIKALIM!

Girişte bulunan Tek Odalı evin kapısı ise zincirli kilitle kilitlenmiş, tarih orada ilgisizlikten yatıyor.Buradan yetkililere seslenerek, Tarihimize sahip çıkmalarını istiyoruz.Yetkililerin burası ile ilgili hassasiyeti göstereceklerine inanıyoruz.Buradaki Tarihi kalıntıların değerini biz bilemezsek kimse bilemez..Geçmiş Tarihimizi unutulmayalım, çabamız tarihimizi yaşatmak buralara turist çekmek olsun.

Anahtar Kelimeler:
BafraIkiztepe örenyeri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876