Öne Çıkanlar Veysel Eroğlu Çanakkale
banner797

Kayserili Bestekar Diş Hekimi Uyan' Dan Bafra' Ya Beste
banner852

TRT TSM Repertuvarı' nda her 2 sanatçının da sanat müziği türünde şarkıları bulunuyor. Oktay Zerrin' in Düyek usül ve Nihavend makamında bestelenen şiiri ise şöyle:

HANGİ BİR ŞARKIYI SÖYLESEM İNAN

Söz : Oktay ZERRİN- Bafra

Müzik: Dr. Mustafa Uyan- Kayseri

DÜYEK Usûlünde NİHAVEND ŞARKI

Hangi bir şarkıyı söylesem inan,

Sen diyor duygular, sen diyor kalbim,

Hangi bir şarkıyı söylesem o an,

Sen diyor duygular, sen diyor kalbim

Anladım ki derin sevdâya düştüm,

Yıldızlar dillendi, ben hemen sustum,

Gece hayâlinle öyle konuştum,

Sen diyor duygular, sen diyor kalbim

Oktay ZERRİN

Eseri; Dr. besteciMustafa Uyan kemanı ie; udî Emim Afacan udu ile ve Emel Afacan da sesiyle seslendirdiler.

https://www.facebook.com/mustafa.uyan.77/videos/3177376162375036

DR. BESTECİ MUSTAFA UYAN KİMDİR ? ( Özgeçmişinin bir kısmı )

1956 yılında Kayseri' de doğdu. İzmir Ege Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi' nden 1975-1980 yılları arasında mezun olunca Kayseri' de muaynehane açtı ve serbest Diş Hekimi olarak çalışmaya devam ediyor.

Evli,2 erkek, iki kız ve bri erkek 3 torun sahibi. Ailenin ilk müzisyeni dedesi olup; "Gelin Ayşe " türküsünü öğrenmiş ve ardından da babası merhum Osman Uyan' dan kendisine müzik sevgisi aşılanmış.

Babası mehum Osman Uyan bağlama ve kemana merak sarmış olup; Emin Aldemir' den dersler alıp kendini yetştirdi. Ardından İsmail Ediz hocadan dersler alan Mustafa Uyan, koro solfej ve keman hocası olmayı başarıp, hocası İsmail Ediz' in Halk Eğitim Merkezi' nde devam etti.

Mustafa Uyan; Hacı Arif bey, Rahmi bey, Rifat bey, Şevki bey başta olmaküzere; Klâsik, Neoklâsik ve günümüz bestekârlarının eserlerini çokça inceleyerek, hem onların tarzlarını hem de prozodiyi ( müzikle sözün uyumu ) nasıl uyguladıklarını anlamaya, öğrenmeye çalıştı.

Sözleri Mustafa Nafiz Irmak' a ait " Bir Lale Yüzün Mihneti Kalmış Eserimde " dizesi ile başlayan bu şarkısı, Zirgüle' li Hicaz makamında idi ve bu ilk bestesi TRT Repertuvarı' nakabul edilince ; bu besteci Mustafa Uyan' da büyük bir sevinç oluşturdu ve bestekârlığa devam edebilmesi için adeta bir teşvik ödülü oldu.

Dr. Bestekâr Mustafa Uyan; o tarihten bu güne kadar,( 2020 ) 180 beste yaptı. Bunlardan 34 tansi TRT Repertuvarı' ndadır. Bunlar: 2 zeybek, 1 Mandıra, 2 saz semaisi, 1 longa ve 1 oyun havası olmak üzere 7 adedi saz eseri; 1 Naat ı Şerif, 1 Kasid ve 1 ilahi olmak üzere, 24 adedi de sözlü eserlerdir. Bunardan 5 tanesinin sözleri de kendisine aittir.

Mezun olduğu Kayseri Sümer Lisesi için; sözleri de kendisine ait olan Sümer Lisesi Marşı' nı besteemiş olup, bu marşı okulunda öğretilmekte ve okutulmaktadır.

02 Kasım 2002 yılında; İstanbul Üsküdar Emin Ongan Musıki Cemiyeti' nin, " Bestekâr Selahattin Pınar' ın, doğumunun 100. Yılı Anısı' na düzenlenen beste yarışmasında; Nikriz Mandıra isimli saz eseri; Saz Eserleri dalında 2. seçildi.

Yine musıkiye hizmetlerinden dolayı, verilmiş çok sayıda şilt ve ödülleri vardır. Diş Hekimi, bestekâr Mustafa Uyan; Bafralı şair, söz yazarı, emekli öğretmen ve gazeteci Oktay Zerrin' in bestelediği şiriyle ilgili olarak şöyle dedi:

" Güfte ve melodi uyumunu yakalamaya çalıştığım bestenin, prozodi ve akıcılık olarak beğenilmesini ümit ediyorum. Güfte yazarı , Bafralı eğitimci, şair ve gazeteci Sayın Oktay ZERRİN Bey'e ve tüm Türk Müziği sevenlere armağanım olsun."

Haber Merkezi- Bafra

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876