Öne Çıkanlar Samsun atakum
banner798

Kırcalı: Deniz Feneri Projesi İhaleye Çıktı
Yılların getirdiği aşınma nedeniyle problem yaşayan ve deniz sularının altıda kalma tehlikesi yaşayan Bafra Deniz Fenerini kurtaracak olan projenin ihalesi 24 Mayıs tarihinde yapılacak.

AK Parti Samsun milletvekili Av.Orhan Kırcalı yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: Bafra Deniz Feneri bir tehlike altındaydı. Burası Bafra ilçemizin sembollerinden birdir. Yıllarca Denizcilerimize hizmet etmiştir. Bafra Deniz Feneri İlçemiz deniz kıyısında bulunduğu, önemli bir ticaret merkezi olduğu için yüzyıllar boyu gemicilerin de dikkatini çekmiştir. Alışveriş için sık sık Bafra kıyılarına demirlemişlerdir. Meydana gelebilecek deniz kazalarını önlemek amacıyla Osmanlılar zamanında, ilçenin kuzeybatısındaki Fener Köyü sınırları İçinde Kızılırmak'la denizin birleştiği yere yakın ahşap bir deniz feneri yapılmıştır. Bilahare Fransızlar Demirden yüksek bir fener inşa etmişlerdir. Söz konusu fener bugünkü fenerin 750 m. ilerisinde bulunuyordu. O tarihlerde bütün Türk sahillerindeki fenerle denetimi antlaşmalar gereği Fransızların Kontrolü altındaydı. Elde ettiğimiz bilgilere göre Bafra Fransızların kontrolü altındaydı. Feneri'nin ilk bekçileri Alaçam'lı Conbuluk namı ile anılan Mehmet ve Bafralı Hasan Efendiydi.

AK Parti Samsun Milletvekili Av.Orhan Kırcalı açıklamalarını şöyle tamamladı: yaptığımız çalışmalar sırasında fenerimizle ilgili kapsamlı bilgiler de edindik. Yıllar içinde Deniz dalgalarının sürekli olarak karayı aşındırması ve içeriye doğru girmesi, fenerin varlığını tehlikeye soktu. Sonuçta; bugünkü fener yapılmış ve işlevini hala sürdürmektedir. Bafra Deniz Feneri 1937 yılında Fransızlar tarafından zamanın T.C Hükümetine devredilmiştir. Fakat aşınma burada da devam etmiş. Bölge sakinlerimiz haklı olarak konuyu gündeme taşımışlardır. Bizde bu değerimize sahip çıktık. Bilindiği gibi Bafra Deniz Feneri Denizden 50m. İçeride, 7 direk üzerinde yapılmıştır. Her direk 5m uzunlukta olup, 3,5 m.dir. İçinde giriş kapısından kule üzerine kadar 99 merdiven mevcuttur. Işık 20 saniyede bir devir yapar. 5 sn. bir sarı Işık çakar. Makineyi, 35m. Sırma çelik tel, ucundaki 25 kg. ağırlıkta pikin zemberek vazifesi görmesiyle çalıştırıyor. Konuyla ilgili yaptığımız çalışmalar sonucunda Bafra Deniz Fenerinin yaşadığı tehlikenin sona erdirilmesi için çalışmalar yapacağımızı halkımızla paylaşmıştık. Bu çalışmaları kesintisiz olarak sürdürdük ve sonuca ulaştık. 24 Mayısta ihalesi yapılacak ve 30 gün içinde ise projeye başlanacaktır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.