Öne Çıkanlar bafrada kaza kurşunu CİNSEL SALDIRI
banner797

Kızılırmak Kuş Cenneti araç trafiğe kapatıldı
banner852
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin belirli kısmı, doğal hayatın korunması amacıyla araç trafiğine kapatıldı.

19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 356 göçmen kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezinin bulunduğu deltada 16 yıldır kuş halkalama çalışmaları yürütülüyor.

Türkiye'nin en önemli sulak alanları arasında bulunan Kızılırmak Deltası'nda son olarak Uzakdoğu'da yaşayan gri başlı kız kuşu (Vanellus cinereus), Türkiye'de ve Avrupa'da ilk defa gözlemlenmişti.

Samsun Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin 13 Nisan 2016'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığı hatırlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi, Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ) ve bakanlığın ortak çalışması ile deltanın Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO doğal miras alanı olabilmesi amacıyla yürütülen hazırlıkları tamamlayıp 1 Şubat 2018 itibarıyla başvuru dosyasının UNESCO Dünya Mirası Merkezine teslim edildiği anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"UNESCO sürecine hazırlık amacıyla deltada yürütülen pek çok çalışma bulunmakla birlikte bunların başında deltanın doğal yaşam döngüsünün yeniden sağlanabilmesine yönelik olanlar gelmektedir. Bu amaçla alandaki kaçak ikincil konutlar yıkılmış, karavanlar kaldırılmıştır. Bu süreçte Mahalli Sulak Alan Komisyonunun 4 Ekim 2017 tarihli kararı ile Yörükler Jandarma Kontrol Noktası ile Doğanca Ziyaretçi Merkezi arasındaki alanın taşıt trafiğine kapatılması kararı alınmıştı. İlgili kararda hayvan sahiplerinin ihtiyaç doğrultusunda girişlerinin sağlanması, ziyaretçilerin hareketliliğinin SAMKUŞ ve Büyükşehir Belediyesince sağlanacak bisiklet, elektrikli bisiklet ve otobüsler ile gerçekleştirilmesi uygun görülmüştü. Belediyemizce alanda hizmet vermek üzere iki üstü açık otobüs tahsis edilmiştir. Otobüslerde alan tanıtımı ve bilgilendirme yapılacak, halkımıza ücretsiz hizmet verilecektir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876