Öne Çıkanlar istanbul Hasan Tosgar
banner798

Neyzen Tevfik kaybedeli 66 Yıl oldu
Şair Neyzen Tevfik Kolaylı'nın vefatının üzerinden 66 yıl geçti.

Asıl adı Tevfik Kolaylı olan şair, Rüştiye Mektebi öğretmeni Hasan Fehmi Bey ile Emine Hanım'ın oğlu olarak 24 Mart 1879'da Bodrum'da dünyaya geldi.

Babasının memleketi Bafra'nın Kolay nahiyesi olduğu için soyadı kanunuyla "Kolaylı" soyadını alan şair, 7-8 yaşlarındayken duyduğu ney sesinden çok etkilendi.

Neyzen Tevfik, babasının görevli olduğu Urla'da Berber Kazım'dan ney dersleri almaya başladı. Sonrasında babası tarafından yatılı olarak İzmir İdadisi'ne yazdırılan Şair, bir süre sonra hastalığı sebebiyle okulu tamamen bırakmak zorunda kaldı.

Ney üflemeye duyduğu ilgi giderek artan şair, İzmir Mevlevihanesi'nde Tokadizade Şekip, Tevfik Nevzat, Ruhi Baba ve Şair Eşref gibi pek çok ünlü isimle tanıştı ve onlardan Türkçe, Arapça ve Farsça dersleri aldı.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.