Öne Çıkanlar bafra Veysel Eroğlu
banner798

Osman Tosuner Bafra Ovası'nda tarımı değerlendirdi
banner852

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner Kızılırmak Nehri’nin beslediği Bafra Ovası’nda yazlık ve kışlık mahsuller hakkında bilgiler aktardı.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,”Bafra Ovası’da pirincin yanı sıra yazlık sebze ve meyve olarak Karpuz,Kavun ve Kapya biber ekimi yapıldığını,buğday fiyatlarının 220 Bin dekar alanda 2022 yılında hasat oldu.Dekar başı ortalama kırsalda 450 – 500 kilogram ovada ise 650 kilogram hasat verdi.Devletimizin 2022 yılında açıklamış olduğu fiyat 6 bin 400 lira artı, 100 bin TL prim toplamda 7 bin 400 lira tüm sınırsız çiftçilerimiz CSK üzerinden buğdaylarını aldı.” Dedi.

Burada çiftçinin büyük bir getirisi olduğunu belirten Osman Tosuner,”Bafra’nın Toprak Mahsulü ofisinin yıllardan beri bırak 20 bin ton aldığını 500 ton aldığını bilmiyordum.Ama bu sene 20 Bin tonun üzerinde bir alım yaptı.Türkiye genelini baz alırsak Bafra Hububat yapan çiftçilerimiz 7 bin 400 liradan 10 gün içinde buğdayını teslim etti ve parasını aldığını söyledi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,”2021 yılında Bafra’da 140 Bin dekar alanda Çeltik üretimi yapıldı.2022 yılında bu rakam 132 bine düştü,bu sene yapılan Çeltik üretiminde kalite ve verim mükemmeldi.Çeltik üreticileri bu yıl 10 Lirayı geçmeyecek bir havadaydı. Devletimiz ben çiftçinin yanında varım ve çeltik fiyatlarını 16 Lira üzerinden Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarım Toprak Mahsulleri sınırsız alım yaptı.Yaklaşık 130 Bin dekar alandan 100 bin tonun üzerine çeltik hasadı yapıldı.Ortalama çeltiğin kalitesi 60 ile 65 bir verim alındığını ifade etti.

Bafra Ovası’nda üretim yapan üreticilerin ürünlerinde hastalığın hiç olmadığını söyleyen Osman Tosuner,”Yazlık sebzelerimin arasında Kapya biber Aralık ayı olmasına rağmen hasadı halen devam ediyor.Bafra’da 25 Bin dekar alana kaypa biber ekildi.Kapya biberin salçalık verim oranı yüzde 70 dünyada görülmemiş bir rekolte , Bafra’da bir kapya biber ağırlığı 450 gram boyutunda dünyada üretilmediğini söyledi.

Osman Tosuner,”Bizlerin Bafra Ziraat Odası olarak 5 tane uzman danışmamız var. Haftanın 5 günü,tarımla uğraşan çiftçilerimizin yanı sıra, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizle diyalog halindeyiz.Ziraat Odası olarak ekibimle 2015 yılından 2023 yılına kadar 8 yıllık zaman zarfında 30 yılda ulaşılamayan bir tarıma ulaşmış durumdayız. “

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,”2023 Yılı çiftçimize sağlık mutluluk ve bol bereket getirmesini temenni ederim,Bafra Ovası, Bafra Tarımının atak 2023 yılı olduğu bir yıl olur inşallah, Tarımda en büyük en büyük payı olanları, Samsun Valisi,Tarım İl ve Orman Müdürlüğü ,Bafra Kaymakamı,İlçe Tarım Müdürü ve Bafra Belediye Başkanı’na sonsuz tarıma verdikleri desteklerden dolayı ayrıca teşekkür ederim.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876