banner798
Benim üzerinde fazla konuşup yorum yapmadığım, tartışmasına bile girmediğim, hatta televizyonda bile fazla seyretmediğim ama altmış yaşıma yaklaşmama rağmen hala severek oynadığım spor dalı futboldur. İngiltere amatör kümede  35-45 yaş arasındayken yaklaşık 10 yıl futbol oynadım. 6-7 yaşımdan beri hiç kesintiye uğratmadan oynadığım bu sporu bir 10 yıl daha oynarsam herhalde Guiness rekorlar kitabına girme ihtimalim bile var.
Bafra’da olduğum zaman müsait olan hergün futbol oynarım.
Geçen sene futbol çevresindeki dostların teşvikiyle FİFA’nın Lisanlı Futbolcu Manajeri imtihanına girmiştim zamanım yoktu iyi çalışamadım 2-3 puanla imtihanı kaybettim. Fakat imtihana girmeden önce FİFA’nın yayınladığı 1000 sayfanın üzerinde futbol kurallarıyla, idaresiyle ilgili konuları okuduğum için futbal idaresi konusunda da etraflı bilgi sahibi oldum.
Ayrıca İngiltere’de 15-16 yaş grubunun antrenörlüğünü de yaptığım için Bafrasporun çıkarları doğrultusunda futbol konusunda biraz ahkam kesebilirim. Sezon başında sağ olsunlar beni yönetim kurulunda görmek istediler fakat ben Bafra’da devamlı bulunamadığım ve verilen kararlar konusunda söz sahibi olamayacağım ve olayları  yakından takip edemiyeceğim için bu görevden affımı istedim.
 
Bafrasporun idari yanlışlıklarını ortaya koymadan önce şunu belirtmek gerekiyor o da
Bafrasporun başarızılığından dolayı ilk suçlanacak kişileri olan yöneticilerin durumunu ortaya koymak. Yönetcilerin çoğunu yakından tanıyorum, iyi niyetleri ve kişilikleri konusunda hiç kimsenin kafalarında en ufak bir soru işareti olacağını bile tahmin etmiyorum. Peki bu kadar düzgün iyi niyetli insanın bir araya geldiği bir yönetimde Bafraspor neden başarılı olamadı?
 
1-Futbol takım idare etmek büyük bir şirket idare etmek gibidir. Başta hesabınızı kitabınızı, pazar araştırmanızı iyi yapmanız gerekiyor. Transfer edeceğiniz futbolcuları, anterönörü kulaktan dolma bilgilerle kısıtlı bir çevreden birkaç kişinin tavsiyesine uyarak kısıtlı bilgilerle  yaparsanız yaptığınız bütün iyi niyetli işler hem görülmez hem de bu şekilde başarıyı yakalamanız şansa kalır.
 
2-Sezon başında gerçekci bir gelir ve gider tablonuzu masanızın üzerine koyacaksınız. Bu tablodan bir bütçe çıkartacaksınız. Bu bütçe verileri altında transferlere, hocaya, primlere, alt kadro-genç takımlar hocalarına ne kadar masraf yapacağınzı ve diğer klüp giderlerini çıkartacaksınız. İşte ortaya çıkan rakamlar size sezon başında transfer bütçenizin ne kadar olduğunu ortaya çıkaracak. Böylece ne kadarlıklık transfer yapacağınızı ortalama futbolculara ne kadar transfer ücreti ödeyebileceğinizi sezon başında tesbit edeceksiniz ve bu bütçeyi aşmayacaksınız.
 
3. Öncelikle 3. lig transfer ücretlerini de çıkartacaksınız. Futbolcuya hem bütceniz çerçevesinde hem de 3. lig oratalamaları üzerinde para vermeyeceksiniz. Siz 3. ligdeki klübe alacağınız futbolcuların bir kaçına 2. lig ortalaması olan 60- 80 milyar arası transfer parası öderseniz takımdaki, dengeleri, düzeni, bozduğunuz gibi bütcenizi daha sezon başında darmadağın eder ipin ucunu kaçırdığınız gibi sezon ortasına gelmeden futbolcuların antrenörlerin çalışanların paralarını ödenmekte zorluk çeker idarenin otoritesini de elinizden kaçırısınız. Parasını alamayan futbolcudan sahada performans alamazsınız, takım içindeki gruplaşmalar, dedikoduları kaosu arttırısınız. Herkes kendi kafasına göre davranmaya başlar. İdareci futbolcuya söz verdiğini yerine getirmezse, otorite kaybolur takım takım olmaktan çıkar. Bir taraftan futbolcuyla, bir taraftan borçlarla uğraşırken diğer taraftan seyircinin tepkisiyle uğraşırsınız bütün direnciniz kırılır.
 
4. Bafrasporda kötüye giden durumu, kısaca birazda tecrübesizlikten ve iyi niyetli hareket edilmesi yanında,  geniş bir iştiare uygulanmamasından, yalnız birkaç kişinin tavsiyesine uyularak hareket edilmesinden, iyice araştırma yapmadan acele ve çabuk kararlar vermeden,  duygusal davranmadan, başta hesap kitap yapılıp doğru bir bütçe yapılmamasından, yanlış kadro ve hoca seçimlerinden kaynaklandı.
 
 
 
Bir Dahaki Sezona İçin Ne Yapmalı
 
1-      Özellikel bölgedeki genç kabiliyetli futbolcuları bulup ortaya çıkaracak en az 10 kişilik bir ekip yaratmak ve onların raporları doğrultusunda bu gençleri çok ucuza alıp takıma dahil etmeli.
2-      Genç takım antrenörlerini Bafra’lı olması gerekiyor Ayrıca  çocuklarla uyum sağlayan onların psikolojilerini anlayan ve futbol eğitimi ve vizyonu iyi olan kişilerden seçilmeli ve bu antrenörleri sigortalı yapılıp maaşları zamanında verilmeli. Çocuklarla çok iyi uyum geliştiren ve genç takım çocuklarının çok sevdiği genç takım antrenörü Levent Kılıç’ın başarısı ortada. Levent söylemez ama sorun bakalım Levent sezon başından beri ne kadar maaş almış, sigortası varmı?  Levent gibi hocaların sırtını sıvazlayıp siz bizim çocuğumuzsun demeyle olmaz. Levent Bafralı değil başka yerden olsaydı çoktan kaçıp gitmişti.
3-      Genç takımlarınızı ve antrenörlerini ihmal eder milyarlık transferler yaparsanız başında yanlış yapmışınız demektir.
4-      Türk futbolunun en büyük hastalığı kolaycılıktır; Bu şu demektir. gidip milyarlarca parayı dışarıdan getirdiği adamlara saçmak ellerinin altında genç takımdan ve yada yakın bölgede  neredeyse takımda bedava oynayacak kabiliyetleri görmemek, yeni gençleri bulup otaya çıkarmamaktır. Bafrasporda bu yanlışlığı yapmaktadır.
5-      Önce borçlar ödenmeli. Sezon başından bütçe yapılmalı. Şampiyonluk için sezonluk değil  1-2 senelik hedef yapıp hareket edilmelidir.
6-      Kesinlikle bir iki kişiden değil bir çok kişiden ve bu işi bilen profesyonellerden bilgi alınıp hareket edilmelidir.
7-      Özellikle Bafralı antrenörlerle, genç takım antrenörlerine bu işi çok iyi bilen bir profesyonel tarafından özellikle yazın seminerler verilmeli ekstra olarak eğitilmelidirler.  Böyle biri için yardımcı olurum.
8-      Ben yerli taraftarıyım fakat eğer dışarıdan antrenör getirilecekse şimdiden araştırmaya başlanmalı geniş bir iştiare yapılmalı özellikle 6-7 antrenör tesbit edilmeli onlarla birebir konuşmalı bundan sonra  karakterleri, kişilikleri iyi soruşturmalıdır. Muhakkak yanına yardımcı antrenörler olarak bizim Bafralı antrenörler monte edilmelidir. Yoksa antrenör kaçınca takım boşluğa düşüyor.Yok ben yardımcılar olarak Bafralı antrenör istemiyorum diyen adamla hiç bir şekilde konuşulmamlıdır.
9-      İdareciler ilk yılda yaptıkları hatalarının farkındalar. Onlara hep beraber yardımcı olmamız gerekiyor. Spor klübü idare etmek, Bafra halkının desteği olmadan yalnız idarecilerin altından kalkacağı bir şey değil.
10- İdareciler bir devrim yapıp Bafrasporun borçlarını gelirlerini ve giderlerini kamuoyu ile paylaşsınlar. Herkes klubün bütçesini, ne kadar zorda olduğunu net olarak görsün. Ancak böylece geniş bir katılımla klüp için ne yapılacağına karar verelim Bu açıklanmdığı bu gerçeklerin sır olarak kaldığı sürece geleceğe ait ne geniş bir katılım ile ne plan ne program yapılabilinir.  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.