Öne Çıkanlar Doluluk oranı Midye
banner797

Artık kitap, dergi ve gazetede KDV olmayacak
banner852

“ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ KISA BİR SÜRE İÇİNDE TAMAMLANACAK”

Tanıtım projesi 6 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirilen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin 95 bin 600 metrekare kapalı alana sahip 5 ayrı bloktan oluşacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bina içerisinde 2 bin 73 kişilik opera salonu, 828 kişilik bir tiyatro salonu, buralara ait sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathanelerinin yer alacağını anlattı.


Mimari, estetik, kullanım bakımından göz dolduracak eserin, İstanbul’un kültür ve sanat faaliyetlerini daha da zenginleştireceğine inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yoğun bir mesaiyle çalışılarak İstanbul Atatürk Kültür Merkezini 2 yıl gibi kısa bir süre içinde tamamlanacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyi temel atma aşamasına getirmek için çok büyük mücadeleler verdiklerini, eski binayı kendi marjinal ideolojilerinin sembolü olarak gören kimi çevrelerin bütün enerjilerini projeyi engellemek için harcadıklarını anlatarak, bu çevrelerin akla, mantığa ve vicdana sığmayan iftiralarla, hatta sokakları karıştırarak projeyi sabote etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Atatürk Kültür Merkezinin yerine AVM, cami yapılacağı, isminin değiştirileceği gibi yalanlarla projenin engellenmeye çalışıldığını, aynı engellemeyle Harbiye Kongre Merkezi yapılırken de karşılaştıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan engellemelere rağmen Harbiye Kongre Merkezinde büyük tiyatro yaptıklarını, yer altına 3 bin kişilik dev bir kongre merkezi inşa edildiğini, merkezin sadece Türkiye’ye değil, dünyaya hitap ettiğini dile getirdi.

“İDEOLOJİK BAĞNAZLIKLA HAREKET ETTİLER”

Farklı kurumların incelemelerinde eski AKM binasının kullanılamaz olduğunun ortaya çıktığını, raporların, eski binanın depreme dayanaklılık bakımından bir gecekondudan hiçbir farkının olmadığını gösterdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski bina İstanbul’un beklentilerine cevap veremediğini, bu amaçla İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından hazırlanan projenin de yine farklı çevrelerce engellendiğine işaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne bilimsel veriler, ne raporlar, ne de diğer gerçekler, yegâne gıdası istismar olan, provokasyon olan malum çevreleri ikna etmeye yetmedi. Çünkü eski yapının yıkılıp, daha güzel, daha modern, daha ferah bir bina inşasına karşı çıkanlar, kültür-sanat hassasiyetiyle değil, ideolojik bağnazlıkla hareket ediyordu” diye konuştu.

“Sözde sanatseverlerin” Gezi Olayları sırasında neler yaptıklarını, milleti nasıl aşağıladıklarını, terör örgütlerinin paçavralarıyla eski binayı nasıl kirlettiklerinin hafızalarda yer edindiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Güya Atatürk Kültür Merkezi hassasiyetiyle hareket edenler, Gezi’de Atatürk Kültür Merkezi’ni demokrasimize saldırmanın, esnafımızın malını mülkünü yağmalamanın, sokaklarımızı yakıp-yıkmanın aracı hâline getirdiler. Burada yaşadık, İstiklal Caddesinde yaşadık, AKM’nin tüm cephesinde yaşadık. Ne yapacaktık, seyir mi edecektik? Oraya her türlü teröristlerin resimlerini astılar. Günlerce sokaklarda terör estirirken, her köşe başında bir şehit mezarı bulunan bu kutlu şehrin duvarlarına ‘zulüm 1453’te başladı’ diye yazarken de buradaki eski metruk binayı bahane olarak kullandılar. Biz, ne Gezi vandallığı döneminde ne de sonrasında bunların tehditlerine boyun eğmedik.”

“AKM BİR ZAFER ANITI OLACAK”

Temelini atılan binanın sadece bir kültür merkezi değil, son 5 yıldır millî iradeye kast eden vatan-millet düşmanlarına verilmiş en güzel cevap olacağına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi karanlığa mahkûm etmeye çalışanlara karşı, ülkemizi aydınlık yarınlara kavuşturma idealimizin sembolü bir eser inşa ediyoruz. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi, milletin değerleriyle, inancıyla, insanımızın tarihi ve kültürüyle kavgalı jakoben zihniyete karşı dikilmiş bir ‘zafer anıtı’ olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, hizmet ve yatırım düşmanı “istemezükcü” anlayışla ilk defa kendi dönemlerinde muhatap olmadığını, Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca ne zaman hamle yapmaya, prangalarını kırmaya çalışsa, karşısında daima bu zihniyeti bulduğunun altını çizerek, Türkiye’nin sanayide, savunmada, üretimde, ulaşımda, teknolojide, her alanda yaptığı hamlelerin, dışarıda hasımları, içeride de belli kesimler tarafından sürekli engellendiğini söyledi.

Adnan Menderes’in, Turgut Özal’ın ömrünün bu çevrelerle, zihniyetle mücadele etmekle geçtiğini, Necmeddin Erbakan ve Alparslan Türkeş’e kadar yüreği milletin refahı için çarpan, büyük ve güçlü Türkiye ideali için ter döken tüm liderlerin karşısına her zaman bu çetenin dikildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nuri Demirağ'ın Boğaz Köprüsü Projesi’nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün onayına rağmen CHP hükûmetinin Başbakanı İsmet İnönü tarafından nasıl engellendiğini anlattı.

Nuri Demirağ’ın Boğaz Köprüsü projesinin CHP hükümetinin Bayındırlık Bakanı tarafından “Boğazın güzelliğini bozar” bahanesiyle reddedildiği bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demek ki 3 tane köprü yapıldı şimdi boğaza. Boğazın hakikaten güzelliğini bozmuşuz. Herhalde biz de bozmasın diye denizin altına aldık bu işi. Marmaray da Avrasya Tüneli de denizin altından gidiyor, hangisinden isterseniz onu kullanın diyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünün, Nuri Demirağ’ın teşebbüsünden tam 40 yıl sonra, 30 Ekim 1973’te ancak hizmete girdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP ve malum çevrelerin İstanbul Boğazına yapılan 3 köprüye de karşı çıktığını, kendisinin de 40 yılı aşkın siyasi hayatı boyunca “sözde elit, özde lümpen” bu çevrelerin zehirli oklarının hedefi olduklarını kaydetti.

“RAMİ KIŞLASI’NI İSTANBUL’UN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ YAPIYORUZ”

Sadece İstanbul Atatürk Kültür Merkezi projesinde değil; Marmaray’dan Avrasya Tüneli’ne, İstanbul Havalimanı’ndan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne kadar bütün projelerinde belli kesimlerin saldırısına muhatap olduklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Buradan bir müjde daha veriyorum; Rami Kışlası’nı İstanbul’un en büyük kütüphanesi yapıyoruz. İnşallah hedef, 6 milyon ciltlik bir kütüphaneyi İstanbulumuza kazandırmak. Daha önce burası Rami Kışlasıydı, şimdi de İstanbul’un ve Türkiye’nin en büyük kütüphanesi oluyor. Biz çalışıyoruz, konuşmuyoruz. 31 Mart’ı unutmayın, 31 Mart bu noktada çok önemli. Bir hizmet üretenler var bir de laf üretenler var, bunu birbirinden iyi ayırt edelim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi kendi malı gibi gören kimi çevrelerin, yatırımlarla ilgili gösterdikleri hazımsızlığı, sanat ve kültür hayatıyla ilgili meselelerde de sergilediğine dikkati çekerek, bu çevrelerin kendileri dışında hiç kimsenin sanatta, edebiyata, resimde, müzikte, kültürde söz söylemesine tahammül edemediklerini, kendi çizdikleri kalıplar dışında hiçbir sanat eserinin, hiçbir sanat tarzının varlığına hayat hakkı tanımak istemediklerini söyledi.

“SANATA VE SANATÇILARA İHTİYAÇ DUYDUKLARI HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERDİK”

Sanatın tahakküm kurmanın değil; demokrasinin, farklılıklara tahammül göstermenin, hoşgörünün aracı, insanın hak ve hakikat yolculuğunun, estetik ve güzellik arayışının vasıtası olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemil Meriç’in “Sanatçının tek vazifesi vardır bence: İnsanları birbirine sevdirmek, iki insanı veya iki milyar insanı… Sanat, bir heyecan seyyalesiyle kilometrelerin ve asırların ayırdığı kalpleri birleştiren büyüdür” ifadesini anımsatarak, sanatı ve sanatçıyı böyle gördüklerini kaydetti.

Modern ve gelenekli sanat dallarını milletin maziden atiye yolculuğunun birikimleri, köşe taşları olarak değerlendirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanata ve sanatçılara ihtiyaç duydukları her türlü desteği vermeye çalıştıklarını yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece kültür merkezi ve sahne sayımızda son 17 yılda yaşanan büyük artış, bu alanda ülkemizin geldiği konumu göstermeye yeter. Göreve geldiğimizde ülkemizdeki kültür merkezi sayısı 42 iken, biz buna 63 adet daha ilave ederek 115’e çıkardık. Devlet Tiyatrolarındaki sahne sayısını ise 23’den, 42 ilaveyle 65’e yükselttik. Desteklenen özel tiyatro sayısı 59 iken, bizim dönemimizde 229’u buldu. 2002 yılından bu yana 88 adet yurt içi, 68 adet yurt dışı kültür varlığı sergisi yaptık” diye konuştu. 

Sinema sektörünün sıkıntılarını da çözüme kavuşturduklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kitap ve süreli yayınlarda KDV oranının sıfıra düşürüleceği müjdesini verdi.

“ARTIK HİÇBİR KESİM KÜLTÜR-SANATTA ÜLKEMİZİ VASATA MAHKÛM EDEMEYECEK”

Bu hafta TBMM’de görüşülecek kanunla kitapta ve süreli yayında KDV oranının sıfıra düşürülmesi uygulamasını hem yayıncı hem de satıcıları kapsayacak şekilde genişletileceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “İstiyoruz ki kitap sevgisini daha da yayalım, aşkını genişletelim. Fiyatlar düşünce herkesin kitap alma imkan olsun, gelişsin. Artık kitapta, dergide, gazetede KDV olmayacak. Böylece dijitalleşmeyle birlikte dezavantajlı duruma düşen yayıncılara önemli bir destek sağlıyoruz. Amacımız daha çok okuyan, tefekkür eden bir toplumun kültür dünyası inşasına katkıda bulunmaktır. Artık hiç kimse, hiçbir kesim kültür-sanatta ülkemizi vasata mahkûm edemeyecek. Sanat ve sanatçıyı istismar siyasetlerinin aracı görenler, Türkiye’nin kültür ve sanat hayatını çölleştiremeyecek.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin şehir meydanları konusunda da eksikleri bulunduğuna işaret ederek, Taksim, Sultanahmet, Beyazıt meydanlarının yeniden canlandırılması için projeler yürütüleceğini, buraların yeniden çekim alanları hâline getirileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin proje mimarlarını ve yüklenici firma temsilcilerini sahneye davet ederek, projenin tamamlanma süresinin kısaltılması ve fiyatında indirim için pazarlık yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazarlığıyla yüklenici firma 24 ay olan yapım süresini 20 aya, 860 milyon lira olan ihale bedelini de 850 milyon liraya indirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra beraberindeki bakan ve sanatçılarla, inşaat alanına ilk betonun dökülmesi için butona bastı.

TAKSİM CAMİSİ İNŞAATINDA İNCELEME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilen Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreninin ardından inşaat çalışmaları devam eden Taksim Camisi’ne geçti. İnşaat çalışmalarını inceleyen ve yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki işçilere İstiklal Caddesi girişindeki bir tezgâhtan aldığı simit ve kestanelerden ikram ederek, hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Anahtar Kelimeler:
Recep Tayyip ErdoğanKdv
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876