Öne Çıkanlar Yeniden Refah Parti Bafra Yeniden Refah Parti
banner798

Ayşen Gruda son yolculuğuna uğurlandı
Zincirlikuyu Mezarlığı Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilen sanatçının cenazesine halk yoğun ilgi gösterdi. Alkışlar ve dualar eşliğinde mezarlıkta son görevi yapılan Gruda’nın cenazesine TBMM Başkanı Binali Yıldırım başta olmak üzere sanat ve iş dünyasının tanınmış isimleri katılım gösterdi. Müjdat Gezen, Erol Evgin, İlyas Salman, Demet Akbağ, Demet Evgar, Hazal Kaya, Öner Erkan gibi pek çok tanınmış ismin katıldığı cenaze namazında Ayşen Gruda’nın eski eşi Yılmaz Gruda da katıldı.

ESKİ EŞTEN SİTEM

Torunu Emre Gruda, efsane oyuncunun cenazesinin başında duygulu anlar yaşadı. Emre Gruda anneannesi hakkında “Bu ülkenin her ailesinden bir insandı. Her kesimle kucaklaşmak istedi” dedi. Gruda'nın eski eşi Yılmaz Gruda şu cümlelerle bir çok ünlü isme şöyle sitem etti: “Büyük bir değeri kaybettik. Büyük oyuncularla oynadı, o büyük oyuncuların hiçbiri burada yok. Burada olmaları lazımdı, gerekliydi ama yoklar. Ben kendi adıma ve onlar adına doğrusu utanıyorum. Kalkıp gelmeliydiniz, onu gazetelerde uğurlamak yerine onun tabutunun başına gelip, ‘Güle güle kızım, güle güle Ayşen’ demelilerdi. Ben onlara çok çok kırgınım. Bunu bütün sanatçılar yapmalı. Sahnede oynayan birisi, sanatçılar tarafından uğurlanmalı. Ayşen büyük bir yetenekti, o yetenekle zirveye çıktı. Onu halk uğurluyor, çünkü onların sanatçısıydı.”

Binali Yıldırım ise “Tiyatro ve sinema sanatçısı, hepimizin domates güzeli diye filmleriyle aklımızda yer etmiş kültür sanat dünyamıza büyük eserler kazandırmış bir sanatçı, hakkın rahmetine kavuştu. Ben ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Sanat camiamızın başı sağ olsun” dedi. Selda Alkor ise “Onu çok özleyeceğiz. Sırası gelen gidiyor. Onların hepsi kalbimizde” ifadelerini kullandı.

‘ONUN ÜZERİNE GELMEDİ’

Aydemir Akbaş da “Bir filme başlayacağım zaman senaryoda ilk rol yazdığım insan ilk Ayşen'di. Şimdi Fethiye'deki filmi çekeceğim zaman o rahatsız ona kolay bir rol yazayım fazla mekan mekan dolaştırmayayım diye öyle bir rol yazdım. Gelmez, onun üzerine gelmedi. Kim ben komedyenim diyorsa oturup düşünsün. Ayşen, yeri doldurulmayacaklardan biri. Benim oynamaktan zevk aldığım tek kişi. Çünkü ne yapacağımız ikimizin de belli olmazdı. Ama birbirimizi iyi tanıdığımız için filmi yürütüyorduk. Büyük kabiliyettir. Sinemada da tiyatroda da tek kaldım. Bazen cenazelere gelmek istemiyorum. Moralim bozuluyor. Bu kadar rahat ettiğim ve iftihar ettiğim bir oyuncu yok ve gelmez de. Biz de zamanımızı bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

ÖLDÜKTEN SONRA ANLIYORUZ KIYMETİNİ’



İlyas Salman ise şu cümleleri sarf etti: “46 yılı geride bıraktık. Biz 1977 de daha önce tabii Çöpçüler Kralı'nda tanıdım. 77'de Yedi Kocalı Hürmüz'ü oynarken Ankara'da Stad Otel'inde iki ay Adile Abla, Ayşen Gruda ve ben süit odada kaldık. Yani yıllarca aynı hayatı paylaştık. Hayatı paylaştığın insanlara zerre kadar saygı duymuyorsan ki günümüz toplumu gerçekten saygı duymuyor. Ölü seviciyiz. Öldükten sonra anlıyoruz kıymetini. Ben bu durumu lanetliyorum. Şimdi Ertem Eğilmez ekolünden gelen kaç tane oyuncu kaldı? Bir Şener Şen bir de İlyas Salman kaldı. Ben kendime acımıyorum. Şu anda gribal bir enfeksiyon yaşıyorum ama bütün bunlara rağmen benim görevimdir buraya gelmek, ateşler içerisindeyim. Ama bu görevi genel olarak ne kadar yerine getirdik bu tartışılır. Yeri geldi kara çaldık yeri geldi eleştirdik. Hâlbuki insanı önce insan olarak değerlendirmektir. Bir insan hele bir aktörse onun değerini iki kat bilmek lazım.”

‘İYİ BİR DEMOKRAT, İYİ BİR ATATÜRKÇÜYDÜ’

Usta sanatçı Müjdat Gezen ise Ayşen Gruda ile 1963’te Muammer Karaca Tiyatrosu’nda tanıştıklarını belirterek, “Ayşen büyük bir oyuncuydu. İyi bir demokrattı, iyi bir cumhuriyetçiydi, iyi bir Atatürkçüydü. Onu çok özleyeceğiz” dedi.

Gökhan Mete ise şöyle dedi: “Komedi ciddi bir iştir. Dünyanın en zor işidir. Ayşen’in en büyük özelliği kendisiyle dalga geçebilen nadir insanlardan bir tanesiydi. Ne olursa olsun, felaket dahi olsa, hemen ondan sıyrılabilecek, kendisini kurtarabilecek cümleler kurar, basardı kahkahayı.”

Ayşen Gruda: 'Benden sevgi ve ilgilerini esirgemeyeceklerini hissediyorum'

AYŞEN GRUDA KİMDİR?

Yeşilçam'ın efsane ismi Ayşen Gruda, Bizim Aile, Neşeli Günler, Çöpçüler Kralı, Hababam Sınıfı, Hanzo gibi efsane filmbirçok efsane olmuş filmde rol aldı. İlk projesi 1974’te çekilen Hababam Sınıfı’ydı. Ayşen Gruda, Hababam Sınıfı filmlerinde canlandırdığı 3 farklı karakter ile çok sevilmişti. Önce bilgi yarışmasının sunucu olarak gördük Gruda'yı, sonra öğrenci oldu. Ve Hababam Sınıfı'na kafa tutan 4 kız öğrenciden biriydi. Kemal Sunal ile diyalogları hala akıllarda kalan Ayşen Gruda'nın ‘Benim Yakışıklı Casusum' diye hitap edişi de unutulmazlar arasına girdi.



ÇÖPÇÜLER KRALI'NIN EV KIZI

Çöpçüler Kralı'nda Kemal Sunal'ın canlandırdığı karakteri evlenmek için canından bezdiren temizlikçi bir kadına hayat vermişti. Filmdeki usta isimler arasında Şener Şen de vardı. Bu iki usta oyuncu filmde Ayşen Gruda'nın canlandırdığı karakterle evlenmek için birbirleri ile çekişiyorlardı.

BİZİM AİLE'NİN FERİDE ABLASI

Günümüzde halen severek izlenen her sahnesi oyuncusu ayrı sevilen Bizim Aile'nin Feride Ablası Ayşen Gruda. ‘Bana Abla Deme' repliğini hatırlamış olmalısınız…

SÜT KARDEŞLER'İN MASUM EMİNE'Sİ

Osmanlı zamanında bahriye eri olan Ramazan ve Şaban’ın maceraları anlatılır. Ev halkı geceleri Gulyabani görmeye başlar. Gulyabani korkusuyla ev halkı daha da yakınlaşır. İşte o ev halkından biridir Ayşen Gruda'da.. Emine rolü ile yine unutulmazlar arasına girmiştir.

AYŞEN GRUDA'NIN ROL ALDIĞI FİLMLER

Babamın Ceketi (2018)
Dedemin Fişi (2016)
Kötü Kedi Şerafettin (2016) – Hasene (seslendirme)
Seni Seviyorum Adamım (2014) – Anneanne
Pek Yakında (2014) – Remziye
Pazarları Hiç Sevmem (2012) – Feyziye
Kağıt (2010) – Şahane Hanım
Gece Gündüz (2008) – Hayriye
Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu (2006) – Safiye ana
İlk Aşk (2006) – Hatice
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (2006) – Karagöz’ün annesi
Keloğlan Karaprens’e Karşı (2006) – Sultan
Hababam Sınıfı Merhaba (2003) – Ayşe Hanım
Şenlik Var (1994)
Rumuz Sev Beni (1993)
Süper Baba (1988) – Edalı
Aile Pansiyonu (1987)
Seyyar Kamil (1987) – Gülbahar
Ağa Bacı (1986)
Aşık Oldum (1985) – İnci
Uyanıklar Dünyası (1985)
Namuslu (1985)
Fakir Milyoner (1985)
Şendul Şaban (1985) – Ayşen
Gırgıriyede Büyük Seçim (1984) – Sevim
Şekerpare (1983) – Peyker
Çiçek Abbas (1982)
Doktor Civanım (1982)
Dolap Beygiri (1982) – Hacer
Görgüsüzler (1982)
Hababam Sınıfı Güle Güle (1981) – Melahat
Davaro (1981)
Gırgıriye (1981)
Gırgıriyede Şenlik Var (1981) – Sevim
Renkli Dünya (1980)
Doktor (1979)
Şark Bülbülü (1979)
Avanak Apti (1978)
Neşeli Günler (1978) – Nilgün
Çöpçüler Kralı (1977)
Gülen Gözler (1977) – Fikret
Hababam Sınıfı tatilde (1977)
İbo İle Gülşah (1977)
Şaban Oğlu Şaban (1977)
Sarmaşdolaş (1977)
Öyle Olsun (1976) – Ayşen Huyugüzel
Aile Şerefi (1976) – Ayşe
Güngörmüşler (1976)
Süt Kardeşler (1976) – Emine
Tosun Paşa (1976) – Zekiye Tellioğlu
Bizim Aile (1975)
Delisin (1975) – Şaziment
Bitirimler sınıfı (1975) – Cevriye
Bir Araya Gelemeyiz(1975)- Necati’nin eşi
Hanzo (1975) – Feride
Hababam Sınıfı (1974) – Bilgi Yarışmasının Sunucusu



Anahtar Kelimeler:
öldüAyşen Gruda
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.