Öne Çıkanlar master Doluluk oranı
banner867

Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı: 49 ölü
banner852

 Terör saldırıları nedeniyle ülkedeki güvenlik durumu alarm seviyesine çekildi. 

Yeni Zelanda Başbakanı Jacina Andern eylemin bir terör saldırısı olduğunu belirtirken, Yeni Zelanda'nın "ülke tarihinin en karanlık günlerinden birini yaşadığını" söyledi. Ardern, "Bu aşırı şiddet eyleminden etkilenen insanların çoğu, mülteci ve göçmen topluluklarımızdan olacak. Yeni Zelanda onların evi. Burada güvende olmalılar" dedi.

Yeni Zelanda polisi saldırılarda en az 49 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Resmi kaynaklara göre hastanelerde 48 yaralı tedavi altına alındı, yaralılar arasında çocukların da bulunduğu belirtildi.

Saldırıyla ilgili biri Avustralya vatandaşı toplam dört şüphelinin gözaltına alındığı açıklandı. Polis sözcülüğünden yapılan açıklamada, ancak bir kişinin olayla ilgisi olma ihtimalinin düşük olduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avustralya Başbakanı Scott Morrison da terör saldırısı olarak nitelendirdiği saldırılarda 28 yaşındaki bir Avustralya vatandaşının rol oynadığını belirtti. Morrison, bu kişinin "sağcı bir terörist" olduğunu ifade etti. Morrison, Sydney'de düzenlediği basın toplantısında, "aşırılıkçı, sağcı ve vahşi bir terörist" tarafından gerçekleştirilen saldırıyı kınadıklarını söyledi.

300 kişi cuma namazındaydı

Görgü tanıkları saldırının yerel saatle 13.45'te (TSİ 03.45) başladığını belirtti. Tanıkların ifadelerine göre saldırgan şehir merkezindeki ilk camiye girdiğinde yaklaşık 300 kişilik bir cemaat cuma namazı için camide bulunuyordu. İfadelere göre cemaatin üzerine ateş açan saldırgan açık tenliydi, kask ve zırhlı bir yelek giyiyordu. İlk saldırının sonrasında başka bir camide de silah sesleri yükseldi.

Polis sözcüsü Mike Bush olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında farklı otomobillerde patlayıcı ele geçirildiğini açıkladı.

Saldırı kayıtları sosyal medyada yayınlandı

Öte yandan camilerden birinde çekildiği iddia edilen bir görüntü sosyal medyada yayınlandı. Facebook'ta canlı olarak yayımlanan görüntüde, silahlı kişinin camiye girer girmez ateş etmeye başladığı ve içeride de insanları vurmaya devam ettiği görülüyor. AFP haber ajansı, videonun doğruluğunu teyit ettiğini belirtti.

 Neuseeland Schießerei in Moschee in Christchurch
Facebook'a bu videoyu yükleyen kişi, aynı isimle Twitter'da 74 sayfalık bir manifesto yayımladı. Saldırıyı üstlenen bu kişi, göçmen karşıtı manifestoda, kendisini 28 yaşında Avustralyalı bir erkek olarak tanımladı. Facebook, videoyu saldırılardan kısa süre sonra sildi. Twitter da söz konusu hesabı askıya aldı.

Yeni Zelanda polisi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, saldırı anına ait olduğu öne sürülen videonun sosyal medyada paylaşılmaması için çağrıda bulundu.

Öte yandan Yeni Zelanda'daki Bosna Hersek Büyükelçisi Mirza Hajric, görüntülerdeki kişinin otomobilinde Sırp milliyetçilerinin dinlediği Bosnalı Sırpların eski lideri, savaş suçlusu Radovan Karaciç'i öven bir şarkının çaldığını belirtti.

Müslümanlara evlerinizde kalın çağrısı

Saldırılar sonrası ülkedeki güvenlik seviyesi en yüksek düzeye çıkarıldı. 

Polis, güvenlik gerekçesiyle bölgedeki okul ve diğer kamu binalarını saatlerce kapattı. Halka ve özellikle Müslümanlara evlerinden çıkmamaları çağrısında bulunuldu. Polis, şu an için ülkedeki camilere hiç bir suretle gidilmemesini istedi.

Soruşturma kapsamında Christchurch'e 350 km mesafedeki Dunedin'de bir yerleşim bölgesini boşalttı. Yeni Zelanda Hava Yolları Christchurch’e en az 17 seferin iptal edildiğini duyurdu.

Halkın çoğu Hristiyan olan Yeni Zelanda'da Müslümanlar nüfusun sadece küçük bir bölümünü oluşturuyor. Günümüzde ülkede yaklaşık 50 bin Müslüman yaşıyor. Bu Müslümanların çoğunu Pakistan ve Hindistan'dan gelen göçmenler oluşturuyor. 

Terör saldırılarının düzenlendiği Christchurch kentinin nüfusu 35 bin ve ülkenin güney adasının doğusunda yer alıyor.

Yaralananlar arasında 3 Türk de var

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü yaptığı açıklamada Yeni Zelanda'daki saldırıda 3 Türk'ün de yaralandığını belirtti. Daha önce de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Boztaş ile Zekeriya Tuyan isimli Türk vatandaşlarının saldırıda yaralandığını ancak durumlarının ciddi olmadığını belirtmişti. Çavuşoğlu ayrıca üçüncü Türk vatandaşı hakkında bilgi almaya çalıştıklarını belirtmişti. 

DW,afp,dpa,AP/MK,CÖ,DÇÜ

© Deutsche Welle Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876