Öne Çıkanlar demet akalın yeraltı
banner798

Erdoğan NATO ikna ziyaretlerine tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör yuvası" olarak nitelendirdiği İsveç ve Finlandiya'nın pazartesi günü Türkiye'ye yapacakları NATO ikna ziyaretlerine tepki gösterdi. Erdoğan, bugün yaptıkları açıklamayla FETÖ ve PKK üyesi 33 teröristi iade etmeyeceklerini duyuran iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının ziyareti hakkında "Boşuna yorulmasınlar, bu iki ülkenin teröre karşı tavrı net değil" ifadelerini kullandı.

NATO'ya başvuruda bulunacaklarını açıklayan Finlandiya ve İsveç hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhaneleri gibi. Olumlu bakmamız mümkün değil" demişti. Ülkelerinde bulunan FETÖ ve PKK üyesi 33 teröristi iade etmeyeceklerini de duyuran İsveç ve Finlandiya, resmi temaslar için önümüzdeki günlerde Dışişleri Bakanları'nın Türkiye'ye geleceklerini duyurdu.

ERDOĞAN'DAN İKİ ÜLKENİN ZİYARETLERİNE İLK YORUM

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine İsveç ve Finlandiya'nın tarafından planlanan Türkiye ziyareti hakkında konuştu.

Konuyla ilgili Erdoğan, "Her iki ülkeyle ilgili de gerçi bu aralar Dışişleri Bakanları arasında bazı görüşmeler yapıldı. Çok açık, net, samimi bir şeyi benim söylemem lazım. Her iki ülkenin de, (Finlandiya ve İsveç) terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil. Kaldı ki bu süreç içerisinde bu terör örgütlerine karşı kalkıp, 'Biz karşıyız' deseler bile ki, tam aksine teslim etmeleri gereken bazı teröristlerle ilgili teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Velev ki teslim edeceklerini dahi söyleseler biz şuna inanırız; bir delikten iki kez Müslüman sokulmaz. Daha önce biliyorsunuz Yunanistan NATO'dan çıkmıştı, o dönemin yönetimi tekrar Yunanistan'ın NATO'ya girmesini sağladı." ifadelerini kullandı.

"KUSURA BAKMASINLAR, YORULMASINLAR"

Açıklamalarının devamında Erdoğan, "Şimdi ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum; peki NATO'nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan'a her türlü desteği veriyor mu? Veriyor. Yunanistan'da üsler kuruyorlar mı? Kuruyorlar. Biz bunlara nasıl inanacağız? İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri getirip, orada bunları konuşturtuyorlar, özel davetler çıkartıyorlar. Hatta ve hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Biz bunların neyine güveneceğiz. Ha pazartesi Türkiye'ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler. Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların, bu süreç içerisinde NATO'ya girmelerine biz evet demeyiz. Çünkü o zaman NATO güvenlik olmaktan çıkar. Buna evet demek mümkün değil. Biz sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız. Kusura bakmasınlar." dedi.

FETÖ VE PKK ÜYESİ 33 TERÖRİSTİ İADE ETMEYECEKLERİNİ DUYURMUŞLARDI

Türkiye, Finlandiya'dan 6'sı FETÖ, 6'sı PKK olmak üzere terör örgütü bağlantılı toplam 12 kişiyi; İsveç'ten de 10'u FETÖ, 11'i PKK olmak üzere toplam 21 kişinin iadesiyle ilgili süreci başlatmıştı. Mahkeme kararları ve deliller doğrultusunda yapılan 33 iade talebinden hiçbirine olumlu yanıt vermedi. İade taleplerinden 19'una ret cevabı verilirken 5'i de süreç içerisinde 2 ülke tarafından yanıtsız bırakıldı. Halen Finlandiya ile 2, İsveç ile 7 olmak üzere 9 iade talebiyle ilgili süreç devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.