Öne Çıkanlar Samsun atakum
banner798

Kurtulmuş'tan Irak'a 'Başika' yanıtı.

Kurtulmuş, Irak Parlemantosunun Türkiye'nin Başika'daki askerlerini çekmesini istemesinin sorulması üzerine, “Türkiye'nin Başika'daki varlığı Musul'un DEAŞ tarafından işgalinden sonra ortaya çıkan bir zorunluluk dolayısıyladır. Musul DEAŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irak hükümeti neredeydi? Yine bir çok Irak şehri bir günde işgal edildiğinde uluslararası camia neredeydi? Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Başika'daki varlığı ya da şu anda Suriye topraklarındaki operasyon dolayısıyla hiç birisi işgalci bir amaçla değildir. O ülkelerin iç işlerine karışmak amacıyla değildir" dedi.

“BU KARARI ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ"

Kurtulmuş, “Orada terör örgütlerinin çıkarmış olduğu siyasi belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve özellikle Musul halkının korunmasıyla ilgili olarak Türkiye Başika'da yer almaktadır. Oradaki yerel unsurlarla, peşmergelerle Musul halkının oluşturmuş olduğu birliklerle, birimlerle son derece yakın temas içerisinde Musul'un kurtarılması meselesinde Türkiye başından itibaren kafa yormaktadır, bununla ilgili neler yapılabilir bunları ortaya koymaktadır. Bu kararı anlamakta zorluk çektiğimizi, bu kararı doğru bir karar olarak görmediğimizi, Türkiye'nin hem Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanması hem Suriye'in toprak bütünlüğünün korunması bakımında üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirdiğinin açık olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

“IRAK, IRAKLILARINDIR, SURİYE, SURİYELİLERİNDİR"

Kurtulmuş, “Maalesef Irak toprakları paramparça hale gelmiş durumda. Suriye toprakları paramparça hale gelmiş vaziyette. Irak Merkezi hükümeti eğer bir konu etrafından çalışacaksa 'nasıl olur da Irak'ın toprak bütünlüğü sağlanabilir, nasıl olur da Irak'taki DAEŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin faaliyetlerine son verilebilir', bunun üzerinde çalışması lazım. Türkiye, Irak Merkezi hükümetiyle, Irak'tan terör örgütlerinin temizlenmesi için her türlü iş birliği yapmaya hazırdır. Türkiye bu anlamda Irak'ın büyük şehirlerinden birisi olan Musul'un da DAEŞ'in ve diğer terör örgütlerinin tehdidi altında bulunmasına karşı olduğunu başından beri ifade etmektedir. Musul halkı Musul halkına aittir. Rakka halkı Rakka halkına aittir. Irak, Iraklılarındır, Suriye, Suriyelilerindir. Ama hiçbir terör örgütünün oradaki etnik yapıyı değiştirmek, oradaki demografik yapıyı değiştirmek gibi bir eylemin içerisinde olmasına ne Türkiye olarak bizim müsaade etmemiz mümkündür, ne de Irak'ın ya da başka bir ülkenin buna müsaade etmesi lazım. Burada eğer beraber çalışılacaksa, 'nasıl Musul'u DAEŞ'ten temizleyeceğiz, nasıl PYD başta olmak üzere diğer terör örgütlerinin Irak topraklarını içerisinde faaliyette bulunmasına mani olacağız'. Biz bu konularda Irak hükümeti ile iş birliğine hazırız. Ama kusura bakmasınlar, bu kadar bölünmüş parçalanmışken, durup orada bir istikrara unsuru olarak bulunan Başika'daki Türk ordusunun varlığına da, oradaki üssümüzün oradaki yerel unsurlarla iş birliği halinde varlığına da kimsenin karşı çıkma hakkı yoktur" şeklinde konuştu.


MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ

Numan Kurtulmuş, “Milli Savunma Üniversitene rektör atanmasında Başbakan'ın da önerisi bulunmuş. Süreç nasıl oluştu?ö şeklindeki soruya, “Burada ilgili arkadaşlarımız çalışmalar yaptılar. Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi, Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın tasvibleriyle bu süreç tamamlanmış oldu" diye yanıtladı.

“TÜRKİYE, BAŞİKA'NIN TARTIŞMA KONUSU YAPILMASINA MÜSAADE ETMEYECEKTİR"

Kurtulmuş, ardından Başika konusunda açıklamalarına devam ederek, “Yine Başika meselesinde biliyorsunuz başında itibaren oradaki, Kuzey Irak'taki yerel yönetimin, Barzani yönetiminin de Türkiye'deki, Türk birliklerinden özellikle yerel güçlerin Musul'u kurtarmak için eğitilmesi konusunda destek istediği, yardım istediği de açıktır. Bu konu her hangi bir tartışma konusu değildir. Türkiye, Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir" dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.