Öne Çıkanlar Ayasofyai Kebir Camii Yeni Kadın Kolları
banner798

NASA verilerine göre Cilo buzulları yok oluyor
Verilere göre; Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ndeki Cilo buzullarının 31 yılda yüzde 47 oranında eridiği ve 100 yıla kadar yok olacağı belirtildi.

YYÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Şatır, Cilo Dağları'ndaki Sürekli Kar ve Buz Örtüsünün Belirlenmesi ve İzlenmesi İçin Uydu Görüntüsü Dönüşümü Tekniklerinin karşılaştırılması araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 6 ay boyunca 1984-2015 yılı arasındaki NASA verilerinden yararlanılarak yapılan araştırmada sıcaklığın 1.2 derece arttığı ortaya çıkarken, bu süre içinde nehirleri ve yüzey sularını besleyen Cilo buzullarının yüzde 47 oranında eridiğini belirledi.

100 YIL SONRA BİTECEK

Yapılan araştırmada 31 yıl önce Cilo buzullarının 530 hektarlık bir bölümü kapladığı belirlenirken, bu oranın 2015'te 280 hektara düştüğünü belirten Yrd. Doç. Dr.Şatır,"Araştırmamız kapsamında çok önemli bilgilere ulaştık. Önümüzdeki yıllarda hava sıcaklığı gittikçe artacak. Bu sıcaklığın 2100 yılında 6 derece artması bekleniyor. Tahminlerimize göre böyle giderse 100 yıl sonra Cilo buzulları yok olacak. Ayrıca burada belli bir dönem sonra kar yağışı azalıp yağmur yağışları artacak. Bu süre içinde bu bölgelerde Setrabet Akdeniz iklimi hakim olabilir" dedi. 

Anahtar Kelimeler:
VanCilo Buzları Yok Oluyor
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.