banner798
DOGU’DA AÇILIMI ÖNCE KÜRTLERI BIRBIRLERINE YAPTIKLARI ZULUMDAN KADINLARI DA ERKEKLERIN MUTLAK HEGAMONYASINDAN KURTARARAK BASLAMALI
 
 
 
Ne Osmanli’da ne Türkiye Cumhuriyeti döneminde Güneydogudaki asiret düzenini kirmak için yeterli hiçbir girisimde bulunulmamistir.
Osmanli yüzsyillarca vergi toplamada zorluk çektigi Güneydogu Anadolu ve Arabistan yarimadasina kadar uazanan bölgelerde klasik osmanli toprak düzeni olan ikta ve timari uygulamamis bu böyle olunca vergiyi üretime göre almamis bu bölgelere de hiçbir hizmetgötürmemistir. Bundan dolayi bu bölgedeki halki hiçe saymis yalniz aga ve sih ile muhatap olmus onlara büyük topraklarin mülkIyetini birakmis vergiyi ise gelisgüzel götürü usulüyle agadan almistir.
Böylece bu bölgenin halklari tamamen toprak agasinin insafina birakilmis buralarda hukuk da hakimde , kadi da , din adami da maliyeci de vergi memuruda feodal düzenin basindaki toprak agasi ve seyh, olmustur. Kisaca devlet burada olmamis devlet görevini toprak agasina birakmistir. Halk da hiçbir zaman kendini devletin bir üyesi degil aganin kulu asiretin bir üyesi olarak görmüstür. Ulusal devlete geçiste esas problem bu feodal, geleneksel yapinin kismen devam etmesinden kaynaklandi.
Iste Türkiye Cumhuriyetine devredilen ülkeye, millete devlete degil asirete olan aidiyetlik Cumhuriyet döneminde de çagdas bir açilim içine sokulamamistir. Iste bu açilim tamamlanmadan hiçbir açilimin bu bölgede islemesine imkan yoktur.
Kürtler tarih boyunca Türklerin degil en çok yine kürtlerin elinde eziyet çekmistir. Feodal asiret düzeninin bir türlü kirilamamasi, topraksiz , egitimsiz kürt nüfusu agalarin zorbaligi, seyhlerin tek yönlü beyin yikamasi ile düsünce hürriyetlerini kaybetmeleri, asiret aidetiyesinin ellerinden aldigi hürriyetleri ve yüzyillardir asiretler arasinda süren kan davalariyla en büyük eziyeti yine kendilerinden ve yüzyillardir kiramadiklari feodal düzenden görmüslerdir.
 Halbuki Türk ordusunun genç çocuklari (içlerinde kürtlerde var} arkadan hançerlenerek bu kadar sehit vermelerine ragmen halk acilarini içlerine gömmekte Kürtlere karsi herhangi bir kan davasi gütmemektedir. Bunun yaninda yüzlerce yildir Kürtler ve  Kürt asiretleri arasindaki kan davalari bütün hiziyla devam etmektedir. Asiretler kendi aralarinda bile katliam yapmakta kendi ailesi{asireti} içindeki çoluk çocuk kadinlari toplu sekilde öldürmekten çekinemektedirler. Bunun en son örnegi dügünde yapilan ve Bati dünyasini bile hayrete düsüren toplu katliamdir. PKK’nin da yerel halktan çoluk çocuk ayirmadan çogunlukla katliama ugrattiklari kendilerine yardim yapmayan Kürt kökenli köylülerdir. 
Yine bunlarin yaninda birazda idare sistemimizi elestirmek gerekmektedir. Çesitli hükümetlerin yanlis politikalarini ve ihmallerini de görmemezlikten gelmemek lazim.
Kürtler ve Güneydogu halklari uzun yillar kendi kaderlerine terkedilmisler, bu bölgeye yeterli egitim ve is olanaklari götürlememis, burada çok bozuk olan gelir adaleti saglanmamis halk aga zülmünden adaletsiz toprak dagilimindan kurtarilmamis, bir de bunlarin üzerine demokratik bir ülkede olmayacak bir uygulamaya gidilmis. Sözde devlet yanlisi kürt asiretlerden sayilari 40-50 bine varan korucu adi altinda bir paramiliterik sivil silahli güçler yaratilmis, bu güçler de en azinda Güneydogu da ki gizli terör ve baskinin diger odagi olmuslardir. Korucularin isledikleri suçlar toplanip bir arastirma yapilirsa ne demek istedigimiz daha net ortaya çikacaktir. Bu yanlis politika faydadan çok zarar getirmis  Sultan Abdülhamit’in kürtlerden teskil ettigi Hamidiye alaylari gibi Kürdü Kürde kirdirma politikasinin bir devami olmustur.
Bir de bunun üzerine seriati siddet ile kurma  tarftari Kürtler Hizbullah adiyla çok tehlikeli bir sekilde PKK’ya karsi dini militarist eylemlere itilerek palazlandirilarak içinden çikilmaz durum daha kötü hale getirlmis, yillardir bu bölgede uygulanan yanlis politikalar bölgeyi elinde mayinlarin nereye dösendigini gösteren haritasi olmayan mayin tarlasina döndürmüstür.
Feodal asiret düzenin sartlarini yok edilip, kürt halkini seyhlerin, sihlarin, asiret agalarinin serflik düzeninden kurtarmadan, koruculugu tamamen kaldirmadan, hizbullahin gücünü kirmadan ülkede sivillerin elindeki, ruhsatli silahlari çok siki kurallara baglayip genis çapli silahsizlandirma uygulamasina gidilmeden, bir sekilde dagdaki teröriste silah biraktirmadan, egitim seviyesini yükseltmeden  buraya demokrasi getiremez, ekonomiyi canlandiramazsiniz hiçbir açilim ve uygulamanin basarili olarak sahneye koyamazssiniz.
Öncelikle Kürt halkini birbirine köle eden, birbirine eziyet çektiren, birbirine muhtaç eden feodal düzen ortadan kalkmalidir. Ilkel geleneklerin yazili olmayan kanunlar seklinde uygulandigi, özellikle kadinlara söz hakki vermeyen onlari adeta erkegin bir kulu statüsüne indiren kadinlar üzerindeki baskilara son verilmelidir. Berdel, küçük yasta kizlari baslik parasina istemedigi kisilere mal gibi satilmasina, onlarinin küçük yasta okula gitmelerini engellenmesinin önüne geçmeden, asiret düzeninde ticaret, baris, çagdaslik olmaz. Ekonomik teknik bilimsel gelisme olmaz. Devamli kaos, baski ve yokluk ortaminda büyüyen, cahil ve baski altindaki annelerin yetistirdigi çocuklarin saglikli bir gelisimi olmaz.
Türkiyede genç kizlarimiz en çok Güneydoguda intihar etmektedir. Intihar olayinin en yaygin oldugu yer en tutucu yerlerden biri olan Batman ve çevresidir. Bu genç kizlar durup duruken neden intihar ediyor? Acaba öldürülüp intihar süsü mü veriliyor? Bütün bunlar çok iyi derecede sosyolojik ve kriminal boyutta incelenip bir veri çikartilmali bu konuda  doktora tezleri yapilmalidir.
Türklerin Kürtlerle bir kan davasi yok demistik ama Güneydoguda birçok yerde Türk kimligine karsi açik bir tepki ve olumsuz yaklasim vardir. Eger Diyarbakir’da resmi yerlerin disinda  bir apartmanin balkonundan  veya penceresinden bir türk bayragi korkmadan asilamadigi sürece açilim islemez..
Hele hele kendi partinize parti içi demokratik açilim getirmeden, hala milletvekili adaylari parti merkezinden iki üç kisi tarafindan belirlendikçe ülkedeki partilerin herhangi biri iktidara geldigine ülkeye gerçek demokrasi gerçek bir demokratik açilim getirmeleri mümkün degildir. Herkes önce kendi evinin önünü temiz tutmali önce demokrasiyi evinde baslatmalidir.
Ayrica Güneydogu halki yalniz Kürtlerden ibaret degildir Türkmen , Arap, Süryani gibi bir çok etnik grup da bu bölgede  yasamaktadir. Ve çogunluk Kürt asiretlerinin baskisi altindadirlar.
Herseyden önce öncelikle  yapilmasi gereken sey  Güneydogu da yasayan halki ve  bölgede yasiyan kadinlarin hepsini bir bütün olarak  belli güç odaklarinin baskisi altinda ezilmekten, sömürülmekten kurtarmak,  Güneydogudaki kan davalarina son vermektir. Kisaca Güneydogu halkini  öncelikle birbirlerine ve kadinlarina yaptiklari eziyetten kurtararak burada adil bir gelir dagilimi tesis ederek ise baslamak gerekmektedir.  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876