banner797
 7 Haziran seçimleri öncesinde MHP yükselen partiydi. Bu yükselişi hale devam ediyor. Bu yükselişte MHP yetkililerinden daha çok başka faktörlerin etkisi var. Sanki MHP’nin en tepe yetkililerinden aşağıya doğru aman biz çok fazla oy almayalım diye bir anlayış bile var.

Samsun’da MHP yi sürükleyecek 2 hatta 3 milletvekili çıkarmasına etki yapacak, seçmenin tanıdığı bildiği ve kabul ettiği 2 aday adayı vardı. Bunlardan biri Büyük şehir belediye başkan adayı Dr. Ferhat Günaydın’dı. Daha bir yıl evvel 1.250.000 nüfuslu 17 ilçeli ve bu 17 ilçesinden 5 pek çok ildende büyük olan Samsun Büyük şehir belediye başkan adaylığına layık görülmüştü. 200.000 oy ve % 26 oy ile MHP Samsun tarihinde yerel seçimlerde ilk defa 2. Parti olmuştu. Milletvekili adaylığına layık görülmedi. Listeye bile alınmadı. Diğer aday adayı ise Aslan Karanfil’di. Samsunun 17 ilçesinde, 1200 mahallesinde tanınıyor, biliniyor, hizmetleri olmuştu. O da aday yapılmadı.

MHP tepe yönetimi ne yaptı? 3 bürokratı listenin ilk üç sırasına koydu. Tabi MHP Genel merkezi bu sıralamada kendi ölçülerini koymuştur. Her şey tamamda derler ya doğuştan ülkücü işte öyle biri olan teşkilatların bildiği, tanıdığı, çok fazla parti içi çekişmeler bulaşmamış, nerede görev verilmişse orada görevi yapmış Samsun Ülkü Ocakları il Başkanlığı görevinde bulunmuş Mustafa Keskin’i belkide hayatında MHP’ye hiç oy vermemiş, Samsun Büyük şehir belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın bürokratı Akın Üner’in altına koyması ise çok şaşırtıcı oldu.

MHP Genel merkezi şöyle düşünmüş olabilir, bu seçimde ekonomiye vurgu yapacağız. Erhan Usta ise ekonomi bütokratı. AK Partili Ali Bacan’ın da gözdesi liste başında olmalı, birde Bafralı aday gerekir bu da Hüseyin Ediz olsun. Zaten genel seçimlerde adayların oy etkisi çok sınırlıdır. İsimler önemli değil. Esas olan partidir. Bizim taban zaten isme bakmaz. Doğrudur. Ama yukarıda bahsettiğimiz iki isim bu bakışa uymuyor. Ferhat Günaydın ve Aslan Karanfil biraz istisna çünkü toplumda karşılığı olan isimlerdi. Listelerde olmasıyla seçime renk, aktifide getirirdi. AK Partiye ciddi darbeler vururlardı.

Tüm bunlar geride kaldı. MHP tabanı biraz konuştu, biraz dert etti. Ama isimlere takılmadı. Partisinin yanında yer aldı. Fakat aradan 1 ay geçti ilk 3 sırada ki adayın varlıkları hissedilmedi. Erhan Usta ulusal medya alanında boy gösterdi. Sahaya inemedi. Aday tanıtım yürüyüşünde bile yoktu. Hüseyin Ediz ise siyasetçi kimliğine bir türlü alışamadı. Akın Ünver’in ise adı sanı bile duyulmuyor. Seçmen MHP’ye sıcak, taban partisini yanında ama adaylar helvayı yapamıyor.

MHP’nin Samsunda ki seçimlerde aldığı oylar:

1999 il genel seçim sonuçları: 132.377 ( % 21.14 ile 1.parti oldu)

2002 Genel seçimleri: 41.568

2004 il genel meclisi: 82.740

2007 genel seçimi: 77.871

2009 il genel meclis: 161.316 ( % 22.8 ile 2.Parti oldu)

2011 milletvekili seçimi: 83.731

2014 yerel seçimleri: 194.072 ( % 26 ile 2.parti oldu)

Bu seçim sonuçları şunu gösteriyor. MHP yerel seçimlerde başarılı sonuç alıyor. Birinci ya da 2. Parti oluyor. İş genel seçime gelince yerel seçimde aldığı oyun en fazla yarısını alabiliyor.

Bu şunu gösteriyor:

1- MHP’nin yerel adayları seviliyor. Bunun sonucunda Bafra, İlk adım, Canik, Alaçam, Kavak, Havza, Çarşamba, Asarcık, Ladik ilçelerinde pek çok kez Belediye Başkanlığını kazandı. Yani MHP Yerel seçimlerde Samsun’un her ilçesinde var. Ya başkanlığı kazanmış ya da 2. Parti olmuş.

2- MHP Genel seçimlerde yerel seçimde gösterdiği başarının ancak yarısını gösteriyor. Bunun temel sebebi ise şudur: Samsunda önemli sayıda seçmenin 2. Tercihi MHP. Bu tercihe rağmen MHP teşkilatları yerel seçimlerden genel seçimlere kadar geçen sürede yerel seçimlerde kendisine oy vermiş bu seçmeni MHP’de tutamıyor. MHP teşkilatları yerel seçimlerde aldığı başarılı sonuçlardan sonra parti içi çatışma, ben başkan olacağım, sen aday olamazsın, ben milletvekili olacağım şu olamazlarla uğraşıp duruyor.

2014 Mart ayından 2015 seçim dönemine kadar MHP Bafra’da ve Samsunda aynı yanlışa düştü. Parti içi yarışa takılı kaldı.

Başta Bafra teşkilatı olmak üzere MHP teşkilatları, Erhan Usta ve Hüseyin Ediz biz 3 milletvekilliğini garantiledik. 4. Milletvekilliğine gidiyoruz diyorlar. Siyasiler elbette böyle diyecek. Ama biz bu söylemin karşılığını çalışma olarak göremiyoruz. Seçimlere 22 gün var. Biz bir hatırlatma yapalım. MHP’nin Samsun’dan 2 milletvekili çıkarması için 2011 seçimlerinde aldığı oyun üzerine 80.000 oy daha koymalı. Hadi MHP yükselişte diyelim. Bu samsuna da elbet yansıyacak. 2014 yerel seçiminde aldığı oyu tüm seçim istatistiklerine göre değerlendirip, yerelde aldığı oy genelde yarı yarıya düştüğüne göre hareket edelim. 2011 de alınan 83.000 oyu değil 200.000 oyun yarısı 100.000 oyu esas alalım. Yine 60.000 yeni oya ihtiyacı var.

MHP Samsunda adayların ve teşkilatlarının bu çalışması ile ancak 1 milletvekili alabilir. Potansiyeli en az 3 milletvekilidir. Seçime 22 gün varken biz uyaralım. Bu çalışma ile hayal kırıklığı yaşanır.

A.D
ADMİN
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.