Öne Çıkanlar Samsun bafra
banner798

Covid-19 Meslek Hastalığı Kabul Edilsin

Değerli Basın Emekçileri,

Değerli Yurttaşlarımız,

Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne, bize bildirilen 50’si hekim olmak üzere 110 sağlık emekçisini kaybettiğimizi üzüntüyle açıklıyoruz. Son bir haftada kaybettiğimiz meslektaşlarımızın sayısı 7.

Bir haftada 7 hekim…

Kısa süre önce haykırmıştık Türk Tabipleri Birliği ve hekimlerimiz adına demiştik ki, yönetemiyorsunuz tükeniyoruz.

Artık haklı olmak bizi mutlu etmiyor. Çok üzgünüz. Çünkü yine değerli bir meslektaşımızı, Aydın Tabip Odası başkanı Dr.Esat Ülkü’yü Covid-19 nedeniyle kaybettik.

Dr.Esat Ülkü bir babaydı. Tıpkı sizin babanız gibi.

Dr.Esat Ülkü bir eşti. Tıpkı sizin eşiniz gibi.

Dr.Esat Ülkü bir evlattı. Tıpkı sizin evladınız gibi.

Dr.Esat Ülkü bir kardeşti. Tıpkı sizin kardeşiniz gibi.

Dr.Esat Ülkü tüm sevenleri için biricikti, yeri doldurulmazdı, tıpkı sizin gibi.

Dr.Esat Ülkü iyi bir hekimdi ve bizler onun beyaz ata binip gidişine engel olamadık.

Bağırdık, çağırdık, duyuramadık sesimizi ve Covid 19 sebebiyle kaybettik. Dr. Esat Ülkü’müzü.

Dr. Esat Ülkü sadece pandemi ile ön safta mücadele eden bir hekim değildi. Aynı zamanda hekimlerin özlük haklarının savunucusuydu. Aydın Tabip Odası başkanıydı.

Şimdi tüm sevenlerini derin elem içinde bırakarak bu dünyadan göçtü. Geride bıraktıkları eşi, çocukları, tüm sevenleri başka bir ifadeyle geride kalan emanetleri için biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak hepimiz bir şeyler yapmalıyız.

Geri kalanlara sahip çıkmak adına, Covid 19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı olmak zorundadır artık. Yarın değil, hemen şimdi.

Devlet erkinin görevi sağlık çalışanlarını sadece alkışlamak değildir. O alkışı gürültüden ayıran, bir anlam yüklemek olmalıdır.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok Uluslararası örgüt, COVID-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yapmıştır.İtalya, Fransa, Belçika, Güney Afrika, Kanada, Malezya ve birçok ülkede Covid 19 enfeksiyonu meslek hastalığı olarak sayılmıştır.

Türkiye’de ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ünCovid 19 konulu 2020’ye 12 sayılı genelgesi ile Covid 19 enfeksiyonunun meslek ve iş hastalığı olmadığı ifade edilmiştir.

Böylece sağlık çalışanlarının hastalık ve ölümü halinde gerek kendileri gerekse ailesinin ve mirasçılarının herhangi bir hak talep etmesinin önü kesilmiştir.

Sağlık Bakanı tarafından açıklanan verilere göre Covid-19 hastası sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçmiştir. Bu sayının sadece semptom gösteren sağlıkçıların sayısı mı, yoksa semptom göstersin veya göstermesin PCR ve BT ile tanı konan tüm sağlıkçıların sayısı mı olduğunu ne yazık ki bilmiyoruz; ancak bildiğimiz bir şey var: hala enfekte oluyor, hastalanıyor, malul kalıyor ve ölüyoruz…

Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca’nın Covid 19 sebebiyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları için üzüntü duyduğuna inanıyoruz. FakaT sayın bakan, siz sadece üzüntü duymakla yetinilecek makamda değilsiniz. Derhal Covid 19 enfeksiyonunu meslek hastalığı olarak kabul eden düzenlemeleri getirerek yaşamını kaybeden meslektaşlarımıza ve onların emanetlerine sahip çıkmalısınız. Bu sizin vebalinizdir, boynunuzun borcudur. Aksi taktirde siz yönetememeye bizler ise tükenmeye devam edeceğiz.

BU SEBEPLE BİR KEZ DAHA İFADE EDİYORUZ…

COVİD 19 HASTALIĞI SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN DERHAL MESLEK HASTALIĞI SAYILMALIDIR.

SAMSUN TABİP ODASI

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.