Öne Çıkanlar Yeniden Refah Parti Bafra Yeniden Refah Parti
banner798

Uğur Şahin yeniden aşı yaparız dedi

Corona virüs aşısını bulan Türk bilim insanı Uğur Şahin, İngiltere'de görülen yeni mutasyona karşı da Pfizer/BioNTech aşısının etkili olacağını belirtti. Şahin ayrıca gerektiği takdirde altı hafta içerisinde yeni mutasyona karşı aşı geliştirebileceklerini söyledi. Şahin, Türkiye'ye aşı gönderimiyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

ALTI HAFTADA YENİSİNİ YAPARIZ

Şahin, "Elimizdeki aşının yeni türe karşı etkili olup olmadığını bilmiyoruz ama yeni tür eskisiyle yüzde 99 oranında protein benzerliğine sahip olduğu için aşının etkili olacağına bilimsel olarak güveniyoruz" dedi.

Amerikan ilaç devi Pfizer ile birlikte geliştirdikleri aşıya Avrupa Birliği tarafından onay verilmesinden kısa bir süre sonra Bild TV'ye konuşan Prof. Dr. Şahin, BioNTech şirketinin mutasyonu ilerleyen günlerce inceleyeceğini fakat meseleye itidalli yaklaştığını söyledi.

Henüz corona virüs aşısı olmadığını fakat olmak istediğini ifade eden Uğur Şahin, "Çalışanlarının işlerine devam edebilmeleri için aşılanmalarının daha önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

"TÜRKİYE İÇİN YETERLİ DOZ DEPOLADIK"
Türkiye ile aşı konusunda görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Şahin, kısa süre içerisinde sözleşme imzalamanın mümkün olacağını düşündüğünü belirtti.

Türkiye'ye aşı göndermekten mutlu olacağını dile getiren Şahin, "Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir." dedi.

YENİ MUTASYONA DAİR BİLİNMESİ GEREKENLER 

 “VUI - 202012/01” adı verilen yeni tür, ilk olarak Eylül ayında İngiltere’nin Kent şehrinde tespit edildi. Çoğunlukla Güney İngiltere'de olmak üzere, yeni türün binden fazla doğrulanmış vakası olduğu belirtildi.

CİDDİ HASTALIK YA DA ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR MU?
Bununla birlikte, İngiltere'nin Baş Tıbbi Sorumlusu Chris Whitty, ülkenin güneydoğusunda keşfedilen yeni varyantın yüzde 70'e kadar daha fazla nulaşıcı olabileceğini ve R değerini (temel bulaşıcılık katsayısı)  0,4 veya daha fazla oranda artırabileceğini söyledi. Ancak, "VUI - 202012/01”e ilişkin iimdiye kadarki veriler göz önüne alındığında, ciddi hastalık  veya ölüm riskini artırdığı görülmüyor.

Nervtag tarafından yayımlanan raporda,  mutasyonun diğer varyantlara kıyasla aktarılabilirlikte önemli bir artış gösterdiğine dair "orta düzeyde güvene" sahip oldukları belirtildi. Bununla birlikte uzmanlar, verilerin ön çalışmaya dayandığı ve modellemeye dayalı olduğu konusunda uyardı. 

Anahtar Kelimeler:
KoronavirüsUğur Şahin
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.