Öne Çıkanlar 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası Romanya
banner798

Bafra'da Çeltik hasadı şenliği düzenlendi

Hasad Şenliği, , Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Samsun Orman ve Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam daire amirleri, kurum müdürleri, STK Temsilcileri, siyasi Parti Temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Program Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Programın açılış konuşmasını Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner yaptı, Tosuner bu yıl çeltiğin Cumhurbaşkanımızın talimatı ile çok güzel geçtiğini ve bu yıl çeltikte çiftçinin yüzünün güldüğünü açıklayarak, programa katılan davetlilere teşekkür etti.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise, ‘’Çeltik tüm Türkiye’de yetiştirilmekte. Bunun %56’lık  kısmı Marmara Bölgesi'nde %35'lik kısmı Karadeniz'de %7'lik kısmı ise diğer bölgelerde. Çeltik,  erimiş oksijeni köklerinde barındırıp yetişen tek tarım ürünüdür. Aynı zamanda dünyada %50'yi geçkin bir nüfusun geçim kaynağı gıda kaynağıdır amino asit olarak zengin olan büyük bir tarım ürünüdür. 2021 yılı içerisinde toplam 209 bin dekar alana 153 bin ton çeltik hasat ettik. Türkiye'nin genel Çeltik rekoltesine baktığımızda 1 milyon 294 bin dekar alanda 1 milyon ton bunun %16'sını Samsun'da öretiyoruz. Samsun ilçelerinde Bafra'mız 140 bin dekar alanda 100 bin ton rekolte ile Türkiye'de 2 sırada. sayın valim biz bitkisel üretim değeri olarak baktığımızda 2007 yılı içerisinde sadece bitkisel üretim değerimiz 7 milyar TL idi inşallah bu yıl fındık ve Çeltik hesap ettiğimizde 8 milyar TL çiftçimize bitkisel üretim değeri var. Toplam 212 bin dekar alanda 160.000 ton Samsun geneli için bir rekolte beklentimiz var’ dedi.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise, ‘’Baframız Türkiye'nin çok değerli bir ovası her ürünün yetiştiği bir ova. Bu yıl karpuz para etmedi azizliğe uğradı ana alternatif ürünlerde kapya biber bunun telafisi oldu. Akabinde çeltikte açıklanan fiyat çeltik üreticilerini mutlu etti. Bafra ovasında ne ekiyorsak onu alıyoruz bu yüzden Bafra ovası verimi en yüksek olan ilçelerimizdendir.

işte karpuz para etmedi dedik karpuzla bir azizliğe uğradık ama alternatif ürünler ikame ürünler hemen konuşulmaya başladı yani biz bu arada ne istersek onu yapıyoruz kapya biberin fiyatının iyi olması Cumhurbaşkanımızın talimatı ile çeltiğe çok iyi bir fiyat verildi. Samsun’da damlama sula ile bir çalışma yapıldı sayın kaymakamımız da bu konuda öncülük yaptı, su kıtlığında ne yapmamız gerekir onun planını yapmak gerekir’’ dedi. 

23 Mayıs’ta yöresel kıyafetlerimizi giyerek 23 Mayıs’ta cepkenlerimizi giyerek suya tohumlarımızı atmış çeltik ekimi gerçekleştirmiştik.  ekimden sonra 4 ay geçti ve 4 ay sonra tekrar buradayız. Bu kadar kısa bir sürede Allah gerçekten çok güzel bir bereketle verimli topraklar üzerinden bize ürünlerini vermiş oldu. Bafra’mız gerçekten çok verimli topraklar üzerinde kurulu. Türkiye’yi besleyebilecek olan bir lokasyondayız ve bu kadar potansiyelimiz var, bu kadar imkanımız var. Daha neler yapmalıyız diye düşündüğümüz de birincisi Üretim planlamamızı daha dikkate almamız gerekir. Mesela bu yıl ne kadar karpuz ekilmekte, ne kadar çeltik ekilmekte bunların planlanması gerekir. Bunu da Tarım Bakanlığımızla beraber geliştiriyoruz’’ dedi.

Konuşmalardan sonra, Türk Halk Oyun gösterileri ve pilav yeme yarışması düzenlendi. Daha sonra Protokol biçerdöver ilse çeltik hasadı yaptı. Program verilen ikramlarla son buldu.

Anahtar Kelimeler:
Samsunçeltik HasadıBafra
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.