Öne Çıkanlar istanbul Arıcılık
banner798

Chp: Çeltik Üreticisi Dert Küpü

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yıllardır devletle mahkemelik olmaları nedeniyle tapularını alamayan çeltik üreticisi, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olamadıkları için devlet yardımlarından yararlanamıyor. 19 Mayıs ilçesindeki çeltik üreticisinin sorunlarını yerinde dinleyen CHP İl Başkanı Fatih Türkel,"Buradaki üreticilerimiz adeta sahipsiz bırakılmış ve tüccarın insafına terk edilmiş durumda" dedi.

ÇELTİK ÜRETİCİLERİNİ DİNLEDİ

İl Başkanı Fatih Türkel, beraberindeki il yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 19 Mayıs ilçesinde çeltik üretimi yapan köylülerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Fatih Türkel daha sonra CHP 19 Mayıs İlçe Başkanı Yakup Konuş ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yaptığı açıklamada, 19 Mayıs ilçesindeki çeltik üreticilerinin büyük çoğunluğunun sahipsiz bırakıldığını söyledi.

YILLARDIR TAPU BEKLİYORLAR

İlçedeki üreticilerin atalarından miras kalmış topraklarının tapularını, yıllardır devam eden mahkemeler nedeniyle bir türlü alamadıklarını ifade eden Türkel, "Vatandaş tapularımız var, tapu kayıtlarımız var diyor ama bir türlü tapuları verilmiyor. Köylü; 60 yıldır sonuçlanmayan davalar yüzünden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bile müracaat etmiş. AİHM de Türkiye Cumhuriyeti'ni, bu hak kayıpları ile ilgili tazminata mahkum etmiş. Buradaki çeltik üreticilerimiz, tapuları olmadığı ÇKS'ye de kayıt olamıyorlar. Bu nedenle de devlet desteklerinden yararlanamıyorlar. Ürettikleri çeltiği tüccara satmak zorunda kalıyorlar. Yani burada üretici tamamen tüccarın insafına bırakılmış durumda. Devlet babaysa evlatlarına sahip çıkacak. Çocuklarının geleceğini bu araziden sağlayan yöre halkına sahip çıkacak" diye konuştu.

MALİYETİ BİLE KARŞILAMIYOR

Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı çeltik alım fiyatlarını da eleştiren Fatih Türkel, "Ondokuzmayıs ilçemizde Osmancık ve Baldo tipi pirinç üretiliyor. 3 lira 60 kuruş gibi bir taban fiyatı, maliyetleri kurtaran bir fiyat değil. Birileri 'dolarla mı maaş alıyorsunuz?' diyor ya; ilaç dolarla belirleniyor, yakıt fiyatlarını, gübre fiyatlarını dolar belirliyor. Çiftçi dolarla alıyor ama Türk Lirası'yla alnının terinin karşılığını alamıyor. Pandemi sürecinde gördük ki tarıma ihtiyacımız var. İthalatla bu köylüyü tehdit edenlere sesleniyorum; gelin bu ilçemize, köylümüze sahip çıkalım" diye konuştu.

FAİZ BORÇLARI SİLİNMELİ

CHP Ondokuzmayıs İlçe Başkanı Yakup Konuş da yaşanan bu sorun nedeniyle tapuları olmayan köylünün ÇKS kayıtları olmadığı için devlet desteklerinden de yararlanamadıklarını ifade etti. Konuş, "Girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle çiftçiler büyük mağduriyet yaşamaktadır. Yörükler mahallesinde arazilerimizin büyük çoğunluğu tapusuz, bu nedenle Tarım Bakanlığı'nın desteklemelerinden yararlanamıyorlar. Birçok çitçimiz Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ve Ziraat Bankası'na borçlu kalıyor.Bu nedenle tarımdan, üretimden vazgeçiyorlar. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye olan borçlarının temerrüt faizlerinin silinerek, ana borçlarının taksitlendirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Anahtar Kelimeler:
Chp Samusunçeltik Samsun
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.