Öne Çıkanlar Yeniden Refah Parti Bafra bakanlık
banner797

CHP`den Basın Açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 85 yıl önce birçok Avrupa ülkesindeki kadınlardan esirgenen seçme ve seçilme hakkını Türk kadınına vererek, büyük ve önemli bir adım attı. Türkiye, Fransa ve İtalya’dan onbir, Romanya’dan oniki, Bulgaristan’dan onüç, Belçika’dan ondört, İsviçre’den ise otuzaltı yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, Atatürk Devrimleri’nin en önemlilerinden biridir.

1930 yılından itibaren çıkartılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar heyetine seçilme hakkını elde eden kadınlarımız, 5 Aralık 1934’de Anayasamızda ve seçim kanununda yapılan değişikliklerle milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur..

Aradan geçen bunca yılda kadın hakları maalesef üzerine koyarak devam etmemiştir. Özellikle son 17 yılda erkek egemen politikaları savunan ve uygulayan iktidarın söylemleri sebebiyle kadınlar Türkiye’de ikinci sınıf muamele görmektedir.

‘’Kadın mıdır kız mıdır’’

‘’Kadın ile erkek eşit olamaz, fıtrata aykırı’’

‘’Kadınlar iş aradığı için tek kariyer annelik’’

‘’Kadın evinin süsüdür’’

Diyen iktidar sahipleri sadece kadını küçümsemekle kalmamış, her alanda kadına yönelik şiddetin artmasına da sebep olmuşlardır..bu yüzden ;

‘’Kadın Cinayetleri Politiktir’’

Kadınlar yönetimdeki haklarını ancak siyasete katılarak kullanacaktır. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerinde daha aktif katılımının sağlanması, siyasette eşit oranda temsil edilmesi ise her şeyden önce bir demokrasi meselesidir.

Hayatın her alanında söz,yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin takipçisi olacağız.

Kadınız….

Haklarımız var…

Yaşam bizim, seçim bizim diyoruz…

Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz…

Adalet için, özgürlük için, demokrasi için, barış için, eşitlik için ve bu ülkenin geleceği için,

Tüm Renklerimizle Umut Olmaya Geliyoruz…

UMMUHAN ÖZGE BAŞAR

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARI BAŞKAN YARDIMCISI

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.