Öne Çıkanlar istanbul Hasan Tosgar
banner798

Çocuklarda idrar kaçırma kalıcı sorunlar oluşturabilir

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Erdal Irmak, "Çocuklarda idrar kaçırma sorununu çok ciddi kalıcı böbrek ve mesane hasarlarına sebep olabilmekte, psikolojik travmalar oluşturabilmektedir." dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Erdal Irmak, Çocuklar neden idrar kaçırır? İdrar kaçırma kaç yaşına kadar sürer ve nasıl tedavi edilir? gibi soruların yanıtlarını verdi.

 
Uzm. Dr. Erdal Irmak, "Çocukluk döneminde anne ve babaların en sık karşılaştıkları problemlerden birisi de idrar kaçırma şikayetidir. Çocuklarda gece ya da gündüz meydana gelen, kendini yineleyen şekilde devam eden idrar kaçırma durumuna Enürezis noktürna (EN) olarak adlandırılmaktadır.

 
Çocuklarda oluşan aşırı mesane sorunu gündüz idrar kaçırma şikayetini oluşturabilir . 5 yaşında ve daha büyük çocukların, gündüz en fazla 7 defa idrara gitmesi normal olarak kabul edilmektedir. Fakat bu sayı 8 ve daha fazla sayıya çıkarsa normal olarak kabul edilmez. Sık idrara gitme ve ani sıkışma belirtilerinin olması, kaçırma olmasa dahi alt üriner sistemi belirtisi olarak kabul edilmektedir.


Çocukların idrar kaçırma sorununu, genetik, obezite Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromu olan ve psikolojik olarak değerlendirebiliriz. Anne ve babada da çocukken idrar kaçırma sorunu görülmüşse çocuklarında da bu problemin görülmesi beklenebilir. Çağımızın hastalıklarından olan obezite de idrar kaçırmayı tetikleyebilir.


Toplumda ise yaygın olarak "Kendiliğinden geçer", "Büyüdüğünde biter" gibi bir düşünce hakim ancak bu çok yanlıştır. Bu durum çocukta çok ciddi kalıcı böbrek ve mesane hasarlarına sebep olabilmekte, psikolojik travmalar oluşturabilmektedir. Bu şikâyeti yaşayan çocukların, mutlaka uzman doktor tarafından değerlendirilmesi ve tedavisine başlanması önerilmektedir." diyerek sözlerine son verdi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.