Geçmişte ulaşım ve nakliye amaçlı faytonlar günümüzde turizm amaçlı olarak kullanılmaya devam ediyor. İlkadım İlçesi'nde sahil yolunda belirlenen güzergahta 14 fayton ile gelişen teknolojiye rağmen bu kültür devam ettiriliyor. Faytoncular günümüzde ağırlıklı olarak kente gelen yerli ve yabancı turistleri taşıyıp sahilde tur attırıyor. Sahil gezisi için bir çok vatandaş rengarenk süslenmiş eski faytonları tercih ediyor.
Dedesinin de faytoncu olduğunu ve mesleği onun yanında öğrendiğini söyleyen 32 yaşındaki Ali Ardıç "Yaklaşık 20 yıldır faytonculuk yapıyorum. Bu meslek bizim aile mesleğimiz. Çok eski bir kültürü yaşatıyoruz. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde gerek padişahlar tarafından gerekte günlük hayatta fayton sürekli kullanılıyordu. ancak gelişen teknoloji ile birlikte faytonlarda zamana yenik düştü. Geçmişte ulaşım amaçlı olarak kullanılan faytonlar günümüzde turizm amaçlı kullanılıyor. Biz de Samsun sahilinde belirlenen güzergahta sahile gezmeye gelen vatandaşları faytonla sahil turu attırıyoruz. Onlar için de bir nostalji oluyor. Samsun'da bu kültürü yaşattığımız için mutluyuz" dedi.
Faytonculuk mesleğini yaz kış yaptıklarını dile getiren Ardıç, "Faytonculuk kısmet işi yerine göre çok para kazanıyorsun, yerine göre ise az fakat az kazandığımızda moralimizi bozmuyoruz, çok kazandığımızda şükrediyoruz. Bu işten ekmeğimizi kazanıyoruz. Kışın bu işi yapmak biraz daha zor. Haliyle hava şartlarından dolayı faytonu tercih eden kişi sayısı azalıyor. Ayrıca faytonlarımızdaki atlarımızın bakımı da çok önemli. İki at faytonu çekiyor. Onların bakımı da bize emanet. Onlar bizim ekmek teknemizi çekiyorlar" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak çalıştıklarını söyleyen Ardıç, 14 faytoncunun 7 şerli vardiya halinde çalıştıklarını belirtti.