Öne Çıkanlar Veysel Eroğlu Çanakkale
banner798

“Fındık Yeşil Kokarcası” kaliteyi düşürüyor
banner852

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, 'Fındık Yeşil Kokarcası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İl Müdür Vekili Kırmacı, "Fındık Yeşil Kokarcası fındığın önemli zararlılarından biridir ve meyvelerde beslenmek suretiyle erken dönemde karamuk, sonrasında şekilsiz iç ve lekeli iç oluşturmak suretiyle ürün ve kalite kaybına neden olmaktadır. Pis kokulu böcek olarak tanınan fındık yeşil kokarcasının erginleri ve gençleri fındık meyvelerinde emgi yapmak suretiyle zarar yapar. Fındık kurdunda olduğu gibi meyvelerde sarı karamuk ve kara karamuk meydana getirir. Meyvelerin iç doldurmaya başladığı dönemde buruşuk ve şekilsiz iç, hasadına kadar geçen zamanda ise lekeli iç oluşumuna neden olurlar. Fındıkta 'lekeli iç' dış satımında sorun teşkil etmektedir" dedi.

Türkiye'de tarımsal ürün ihracatında önemli yeri olan fındıkta, hem ürün kaybına hem de döviz kaybına neden olan fındık yeşil kokarcasına karşı mücadelenin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Nail Kırmacı, "Öncelikle kültürel mücadele olarak yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce zararlı yoğunluğunun belirlenmesi maksadıyla sabahın erken saatlerinde veya akşamın serinliğinde 3x3.5 ebadında beyaz bir bez üzerine dallar silkelenmeli, 10 ocakta 1 veya daha fazla genç (nimf) bulunması halinde kimyasal mücadele yapılmalıdır" diyerek şöyle devam etti:

"Ancak genç kokarcaların çok az hareketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında mücadele yapılması gereken bahçelerin kaplama sağlayacak şekilde ilaçlanması gerekmektedir. İlaçlamalarda Bakanlığımızca Fındık yeşil kokarcasına karşı ruhsatlandırılmış Bitki Koruma Ürünlerinden biri tercih edilmeli ve son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalıdır. İlaçlama serin saatlerde yapılmalı, koruyucu önlemler alınmalı ve çevre gözetilmelidir. Boş ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde derin bir çukura gömülmelidir. Fındık yeşil kokarcası mücadelesine fındık üreticilerimizin dikkat etmeleri, bu zararlıya bağlı ürün ve kalite kayıplarını azaltarak kazançlarına yansımasını sağlayacak, dış satımda da ürün kalitesi ile ilgili sorunu minimize edecektir."




Anahtar Kelimeler:
SamsunFındık Kokarcası
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876