Öne Çıkanlar bafra Veysel Eroğlu
banner798

Karadeniz'in "dev" dalgalarına önlem
banner852

Karadeniz'in dev dalgalarının sahilde tahribat yapmasının önlenmesi amacıyla Samsun'un Atakum ilçesinde denize doğru 5 metre genişliğinde dolgu yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü işbirliğinde, Kurupelit Yat Limanı'nın bulunduğu alanda dalgaların kıyı şeridine zarar vermemesi amacıyla 1 kilometrelik bölümde çalışma yürütülüyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, Samsun'un 40 kilometre uzunluğunda 7 mavi bayrağı bulunan sahil şeridine sahip olduğunu söyledi.

İnsanların sahilden istifade etmesini sağlamak için kıyı şeridinde 20 kilometrelik gezi yolu yaptıklarını aktaran Yurt, yolu da deniz hizasından 125 santimetre yukarıda tuttuklarını belirtti.

Deniz ile insanların yakınlaşmasını istediklerini dile getiren Yurt, şöyle devam etti:

"Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yapılan araştırmalarda, kıyı ile deniz arasındaki tahkimat yüksekliğinin 6 metre civarında olması gerektiği belirtildi. Dalgalara karşı yapıları koruyabilmek için bunu yapmak lazım ama biz, insanlarımızın denize yakın olması için yolu su seviyesine olabildiğince yakın yaptık. Bu nedenle kuzeybatı ve kuzeydoğu yönünden gelen dalgalar, hem yaptığımız kıyı şeridini hem de binaları tahrip etti."

İnsanların denizle irtibatını kesmeden önlem almak istediklerini vurgulayan Yurt, "ODTÜ laboratuvarlarında bir modelleme geliştirildi. Yukarıya doğru değil de 5 metre genişliğinde yapılacak tahkimatın bunu önleyebileceği belirlendi. Bunun üzerine çalışmaya başladık. Bu, asla burada oluşmuş plaj ve sahilleri yok etme değil, aksine bunları kurtarma planıdır." ifadelerini kullandı.



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876