Öne Çıkanlar Yeniden Refah Parti Bafra Yeniden Refah Parti
banner798

Kızılırmak Deltası'nda yeni dönem başlıyor

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla RAMSAR çalıştayı başladı.Kızılırmak Deltası, Kuş Cenneti’nde yaşam alanları, doğal bitki örtüsü ve doğal hayatı koruma projelerin sunumu sinevizyon eşliğinde tanıtımlar ve güncel veriler paylaşıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı 11. Bölge Müdürü Halim Özdemir,”Kızılırmak Deltası, Karadeniz bölgesindeki doğallığını koruyabilmiş en önemli sulak alanlarındandır. Samsun ilinin 19 Mayıs, Bafra , Alaçam ilçelerinde yayılmış olup toplamda 56 bin dekarlık bir alandan oluşmaktadır.1998 Yılında alanın 21 bin 700 dekarlık kısmı RAMSAR Alanı olarak ilan edilmiştir. 2005 Yılında ise alanın 5 bin 174 dekarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edildiğini” söyledi.

Halim Özdemir,”Kızılırmak Deltası yaklaşık 400 bitki türü ile zengin bir bitki çeşitliliğine sahiptir. Su kuşlarının dünya üzerindeki üç göç yollarından bir tanesi, Kızılırmak Deltası üzerinden geçmektedir. Türkiye’ de toplam 487 kuş türü bulunduğu kabul edilmektedir. Kızılırmak Deltası kuş cennetinde ise bugüne kadar 364 adet kuş türü tespit edilmiş olup, bunlardan 140 adeti deltada ürediğini ifade etti.

Delta’da bulunan kuş türlerinden bahseden Halim Özdemir,” Tüm dünyada nesli tehlike altında olan 24 adet kuş türünün 15’ i deltada görülmüş olup bunlardan bazıları; Saz horozu, Tepeli pelikan, Cüce Karabatak, Dik kuyruk, Şah Kartal, Turna gibi türler burada üremektedir. Aynı zamanda 19 Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Merkezi ile Genel Müdürlüğümüz arasında yapılan protokol çerçevesinde her yıl düzenli olarak Kızılırmak Deltasında kuş sayımları yapılmaktadır. Aynı zamanda alanda eylem planı çalışmaları kapsamında Turna izlenmektedir.”

Delta arazisinin yönetim planı hakkında açıklamalarını sürdüren Halim Özdemir,”İlk olarak 2008 yılında Kızılırmak Deltası Yönetim Planı yapılmıştır. Günümüze kadar revize edilerek güncellenmiştir. Bundan önceki Yönetim planları 5 yıllık olarak yapılmıştır. İleriki süreçte ise 10 yıllık olarak yapılacaktır. Yönetim Planlarının Amaçlarından bir tanesi de alanın akılcı kullanımıdır. Bu kapsamda yörede yaşayan halk ile Kamu Kurum ve Kuruluşları arasında Yönetim Planı süresince belirlenen faaliyetlerin koordineli bir şekilde yapılması sağlanacaktır.”

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen,” Çalışmalar yapılırken insan ve doğa arasında dengelerin yapılması gerekir,yerleşik bir plan olmadığını, dağınık yerleşik yerlerde insanlarımızın yaşadığını, bu alanların bir kısmının set milli parklar, bir kısmının ise RAMSAR alanlarında olduğunu görüyoruz.Öncelikle bu yerleşim alanlarının iyi şekilde planlanması,Çiftçilik ve hayvancılık faaliyetlerinin korunması açısından önemli olduğunu ifade etti.

Kaymakam Ertürkmen,”Kızılırmak Deltası’nda bir doğal hayat var.Bu hayatla beraber yabani hayvanların saldırılarının olduğu yerlerde yerleşim yerlerinin düzenlenmesi,özellikle bizlerin düşüncesi, büyük baş hayvanların ve mandaların , yarı işletmelerin sulak alanlarda hayvanların gece alınması sağlık kontrollerinin yapılması, gündüz beslenmeleri için sulak alana salınmasını daha faydalı olacağını düşünüyoruz.” Dedi.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Kızılırmak Deltası’nda yaşayan çiftçilerimiz var, Deltada yaşayan bir hayat var.Samsun’da 20 Bin mandanın 10 Bini Bafra’da yaşıyor.RAMSAR çevresi içerisinde yapılması gereken işler var, bir taraftan oradaki yaban hayatı korurken , o bölgede yaşayan hayatı da korumalıyız.Bu bölgede köylerimiz var, buradaki vatandaşımız sık sık bizlere şikayette bulunuyor.Yaban hayvanlar bizlerin havyalarına ve mandalarına zarar veriyor, yabani havyalar kapımıza kadar gelerek bize zarar veriyorlar.Bizler buradaki doğal hayatı korumamız gerekir.Çiftçimize zarar veriyor diye buradaki doğal hayatı yok edemeyiz. Dünya mirasına aday olan bir yeri görmezden gelemeyiz. Yıllardır bir konaklama var, hayat var, çiftçilik var, bir geçim var, bunu da yok sayamayız. İdari açıdan bu alanı yönetimden bu hassasiyeti dikkate alınmasını istiyoruz.” Dedi.

Yönetim planında görev alacak 19 Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası’nda bulunan Kuş Cenneti’nde yaşayan kuş türleri, yaban hayat ve nesli tükenmekte olan türler hakkında bilgilendirme yaptı.

Kiraz Erciyas Yavuz, ”Kızılırmak Deltası Faunasında 549 omurgasız türün 4’ü küresel ölçekte tehlike altında olduğunu, çift yaşamlılar olarak bilinen 9 amfibi türü, 7 kurbağa, 2 semender türü tespit edildiği, 14 sürüngen tür, 2 kaplumbağa türü, 6 kerten kele türü, 6 yılan türü tespit ediklerini, 66 balık türü burada barındığı, deltada 364 kuş türünün ve 32 memeli türünün kayıt edildiğini aktardı.

Yönetim planında görev alacak Sinop Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Doç. Dr. Emire Elmaz ise ,”Kuş Cenneti’nde bulunan bitki örtüsünden bahsetti.Elmaz,”Son araştırmalara göre 550 tane bitki türü bulunmaktadır.Bu bitki türlerinden 9 tanesi nesli tükenen bitkiler arasında yer almakta,Kızılırmak Deltası’nda çok farklı yerlerde bir birine yakın habitatları göre biliyoruz. Kuş topluluğu olduğunu gördüğümüz yerlerde bir o kadar da bitki örtüsü çeşitliliği olduğunu görmekteyiz.” Dedi.

Aktel Çevre Danışmanlık Müşavirler ve Mühendisi Mustafa Tel, “Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğünden ve Samsun Şube müdürlüğünden uzman kişiler, üniversitelerden uzman kişiler ve bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla “Kızılırmak Deltası Sulak Alan Revize Yönetim Planı” kapsamında Yönetim Planı Açılış Çalıştay yapılarak alanla ilgili durumun değerlendirilmesi ve gelecek için nelerin yapılacağının ortaya konulması hedeflediklerini belirtti.

Kızılırmak Deltası Yönetim Planı çalıştayına Samsun Vali yardımcısı 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Çivelek, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı 11. Bölge Müdürü Halim Özdemir, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, muhtarlar ve ilçelere bağlı daire amirlerinin katılımıyla program son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.