Öne Çıkanlar istanbul Arıcılık
banner797

Samsun CHP`den Biyokütle Enerji Santrali İle İlgili Açıklama

CHP Samsun İl Başkanımız Sayın Fatih TÜRKEL Çarşamba Eğerceli Mahallesinde kaçak olarak devam eden Biyokütle Enerji Santrali İnşaatı ile ilgili yapmış olduğu basın açıklaması aşağıdaki gibidir. Ayrıca tarafınıza bildiren Pazartesi günkü basın açıklaması iptali Milletvekillerim Sayın Neslihan Hancıoğlu ve Kemal Zeybek’in sayın valimizle konu ile ilgili görüşme yapıp gerekenlerin valilik tarafından yapılacağı ve konunun şahsı tarafından yakından takip edileceği şeklinde güvence vermesinden dolayı iptal edilmiştir.

Bilindiği üzere gözünü para hırsı bürümüş isimleri kamuoyu tarafından yakinen bilinen enerji şirketleri Türkiye’nin en verimli ovalarından olan Çarşamba ovamızın tamda ciğeri Eğercili Mahallesi’ne sözde tarım atıklarından enerji üretecek olan bir biyokütle enerji santrali inşaatına başlamışlardır.

Tamamen hukuksuz, kanunsuz ve 1. Sınıf tarım arazisini ve çevresini katledecek ve Çarşamba ovamızı adeta ithal çöp deposu haline getirecek olan Biokütle Enerji Santrali inşaatı, KAÇAK OLARAK VE 3 AYRI MAHKEME İPTAL KARARINA ve Kaymakamlık ve Belediyenin iddiasına göre mühürlenmesine rağmen inşaat çalışmasına devam etmektedir.

Sonradan bu mühürleme işleminin göstermelik olduğu, santral işletmecilerinin çalışmalarına, herkesin ve Jandarmanın da gözü önünde çok sayıda araçla gece gündüz devam ettiği çevre sakinlerinin takibi ve paylaşımlarından ve milletvekillerimizin olaya direkt olarak müdahalesinden anlaşılmıştır.

Şöyle Ki;

Yöre Halkının Açmış Olduğu 1.Dava (06.03.2020 gün ve E:2019/201, K:2020/197 sayılı kararı); Samsun Valiliği Toprak koruma Kurulunun (TKK) biyokütle enerji santralı hammadde açık depolama sahasının tarım dışı amaçlarla kullanımına onay veren kararının yürütmesinin durdurulması şeklinde sonuçlanmıştır.

Mimarlar Odasının Açmış olduğu 2.Dava (17 Mart 2020 gün ve E:2019/519); Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çarşamba Belediyesinin zehir santralın ovamıza kurulması için yaptıkları imar planı değişikliklerinin ve santral inşaatını gizlemek üzere verilen “depo inşaatı ruhsatı”nın yani hem Büyük şehir belediyesinin hem Çarşamba belediyesinin yasaları arkadan dolaşmak için yaptıkları hülleyi bozmuş ,plan değişikliğini iptal etmiştir. Dolayısı ile Çarşamba Belediyesi tarafından verilen uydurma inşaat ruhsatını da hükümsüz kılmıştır.

Vatandaşların Açmış olduğu 3. Dava Samsun Valiliğinin “ÇED Gerekli Değildir” şeklindeki işlemini iptal ettirmek üzere iki ayrı dava sonucunda Samsun 3. İdare Mahkemesi 18 Mart 2020 tarihinde nihai kararını vererek Samsun Valiliğinin işlemini iptal etmiştir.

Samsun 3. İdare Mahkemesinin nihai kararında; “Bu tesiste günde 630 ton biyokütle yakılacak, 1600 metreküp yeraltı suyu kullanılacak ve 38 ton kül çıkartılacak. Bu tesis kömür ile çalışan termik santrallerden %150 daha fazla azot oksit, %600 daha fazla uçucu organik bileşenler, %190 daha fazla partikül madde ve %125 daha fazla karbon monoksit yayacak” ifadeleri yer almaktadır.

Yöre halkından almış olduğumuz bilgi ve belgelere dayanarak söylüyoruz ki 7 mayıs itibari ile santral inşaatı hala devam ediyor sözkonusu tesise enerji hatları çekiliyor inşaat alanına beton mikserleri ve tırlar girip çıkmaya devam ediyor.

Tam bu noktada Samsun valimiz Sayın Osman Kaymak’ a CHP Samsun milletvekillerimiz Neslihan Hancıoğlu ve Kemal Zeybek telefonla ulaşıp kendilerine durumun vahametini izah etmiştir.

Ayrıca Sayın; Hancıoğlu Tarım Bakanı Sayın Pakdemirli ile görüşüp kanun ve yasa gasplarının önüne geçilmesini mahkeme kararlarının uygulanmasını talep etmiştir.

Samsun valimiz Sayın Osman Kaymak, Söz konusu mahkeme karar ihlalleri ile ilgili olarak gerekli işlemin yapılacağını, ayrıca yasaların ve kararların uygulanması talimatlarının tarafından verileceğini milletvekillerimize iletmiştir.

Biz CHP Samsun İl Başkanlığı olarak Devletimizin en üst düzey temsilcisi Sayın Valimizin sözlerine güveniyor, samimiyetine inanıyoruz. Umuyoruz ki, Samsun’da önce devletin varlığını, mahkeme kararları ve yasaların geçerli olduğunu ve uygulandığını Valimizin talimatı ve bu talimatların uygulanması ile hepimiz göreceğiz.

Beklentimiz, yargı kararlarının önce kamu yöneticileri, sonra yerel yöneticiler ve uygulanmıyorsa Sayın Savcılarımız tarafından uygulanması, uygulamayanlara gereken yasal işlemlerin yapılması, devletimizin varlığı ve gücü, yargımızın kararlarının bir şirketten ve arkasındaki siyasetçilerden daha güçlü olduğunun kamuoyuna gösterilmesidir.

Sayın Valimizin kanunlar ve yargı kararları ile ilgili hassasiyetine teşekkür ediyor, Samsun’ un zehirlenmesi umurunda olmayan gözünü para hırsı bürümüş yasa ve kanun tanımaz şirketlere paye vermeyeceğini,söz konusu şirketlere göz yuman bürokrasiye de izin vermeyeceğini umuyor, Karadeniz’ in ve Türkiye’mizin göz bebeği Çarşamba Ovamıza Sahip çıkmasını rica ediyoruz.

CHP İl Örgütü olarak konunun takipçisi olacağımızı basınımız ve kamuoyu önünde açıklıyoruz.11.05.2020

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.