Öne Çıkanlar Samsun bafrada kaza kurşunu
banner797

Samsun'da Bandırma Müze Gemisi'ne ziyaretçi akını
banner852


Gazi Mustafa Kemal AtatürK'ün 18 arkadaşıyla birlikte Bandırma Vapuru ile Samsun'a gelişinin 97'nci yıl dönümünde 'Bandırma Müze Gemisi'ni bir çok kişi ziyaret etti. İl içinden ve il dışından gelen çok sayıda kişi, Bandırma Müze Gemisi'ni ziyaret etmek için uzun süre kuyrukta bekledi. Ziyaretçiler Bandırma Müze Gemisi'nde bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

KASTAMONU'DAN GELDİLER

Bandırma Müze Gemisi'ni ziyaret eden Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Nurettin Öztürk, 19 Mayıs ruhunu Samsun'da yaşamak için mezunlar olarak yaklaşık 60 kişi geldiklerini belirterek şöyle dedi:

"Lisemiz Kastamonu'da 1884 yılında kurulan Anadolu'daki ilk lisedir. Çanakkale Savaşı'nda 200 öğrenci cepheye gidiyor 14 öğrenci geri dönüyor, o yıl lise mezun veremiyor. Biz de bu ruhu, 19 mayıs ruhunu 19 mayıs kenti olan Samsun'da yaşamak için geldik. Bandırma Vapuru'nu ziyaret ettik. Bandırma Vapuru'nun 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelişini düşünüp hepimiz duygulandık."

2003'TE YAPILDI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 18 silah arkadaşıyla birlikte 19 Mayıs 1919'da İstanbul'dan Samsun'a geldiği ve kurtuluş mücadelesinin en büyük tanığı olan Bandırma Vapuru'nun bire bir kopyası olarak 2003 yılında yapılan Bets10 Bandırma Vapuru 2005 yılından bu yana 'müze gemi' olarak hizmet veriyor. 35 bin metrekarelik Milli Mücadele Açık Hava Müzesi'nin içinde yer alan Bandırma Müze Gemisi'nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kişisel eşyasının da yer aldığı 189 eser sergileniyor. Müzede Atatürk'e ait 60 fotoğraf, 1870'li yıllarda yapılmış duvar saati, telefon, cetvel pergel, yangın tüpü, masa ve sandalyeler teşhir ediliyor. Atatürk'ün beylik tabancası, kendi el yazısının yer aldığı metinler ve kıyafetleri de müzede yer alan eserler arasında bulunuyor. Geminin kamara bölümünde Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'ndaki yatak odasının bire bir kopyası de yer alıyor. Ayrıca müzenin kamara bölümünde Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri de büyük ilgi görüyor. Heykellerin bulunduğu odada yer alan tarihi saat Atatürk'ün Samsun'a çıktığı an olan saat 08.00'i gösteriyor. Bandırma Müze Gemisi'ni yılda ortalama 600 bin kişi ziyaret ediyor.









Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876