Öne Çıkanlar KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya Dayandı
banner797

Samsun'da köye dönüş

Şehir hayatından bıkan köylülerin geri döndüğünü belirten Çamyatağı Mahallesi Muhtarı Ahmet Güvenç, "Son iki yılda köyümüze yaklaşık 100 yeni hane yapıldı. Aileler Kaçak İddaa köye geri dönüyor. Artık insanlar köyden gitmiyor, köye geliyor" dedi.

Havza İlçesi'ne yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Çamyatağı Köyü'nün 400 olan hane sayısı 1978'de başlayan göç dalgası ile birlikte giderek düştü. 2 yıl önce 110 hanede 480 kişinin yaşadığı köyde tersine göç başladı. İki yıl önce başlayan şehirden köye göçle beraber 100 yeni bina köye yapıldı. Köydeki hane sayısı 210'a yükseldi nüfus da 785'e çıktı. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Çamyatağı köylüleri, Bütünşehir Yasası ile birlikte 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrasında Çamyatağı Mahallesi oldu.

12 yeni binanın da yapılmaya devam ettiğini belirten Çamyatağı Mahallesi Muhtarı Ahmet Güvenç, "1978'de başlayan göçle birlikte köyümüzde bir çok aile İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere göç etti. Yıllarca bu böyle devam etti. Ancak iki yıl önce gurbette yaşayan hemşehrilerimiz köye geri dönmeye başladı. Şu anda köye geri dönüş var. Son 2 yılda 100 hane yapıldı. Nüfusumuz arttı. İnsanlar geri geldi. Şimdi şehirden köye tersine bir köç yaşıoruz. Özellikle emekli olup şehirde durmak yerine köyüne geri dönen çok insan var" dedi.

58 yaşındaki Mustafa Karasakal, 1980 yılında köyden göç edip İzmir'e gittiğini belirterek, "Ben şehir hayatından, şehrin monotoluğundan, karmaşasından bıktığım için köyüme geliyorum. Şehirlerde artık çalışıp ekonomik gücünü kazananlar oralarda durmak istemiyor ve köye geri dönüyor. Benim gibi geri dönen çok arkadaşım var. Gelip köyde, bağ bahçe işi ile uğraşıyoruz. Şehirler artık kapasitesini aştı. Onun için insanlar çalışıp para kazanıp memeleketine geri dönüyor" diye konuştu.

35 yıl önce köyden göç edip gittiğini belirterek 55 yaşındaki Recep Karasakal, "Televizyonda köylerle ilgili bir şey izlediğim zaman hemen aklıma köyüm geliyordu. Fırsat buldukça köye geliyorum. Ben de köyüme temelli geri dönmeyi çok istedim. Ama şartlar uygun olmadı. 3 yıl sonra köydeki evimi yenileyip bende kesin dönüş yapacağım. Köyün içinde hep yeni yeni binalar var. Herkes emeklilik bekliyor. Emekli olan herkes köyüne geri dönüyor. Önceden emekli olsalar da insanlar köye dönmüyorlardı. Ancak şimdi insanlar artık şehrin karmaşasından bıktı" şeklinde konuştu.

Son iki yılda köylerinde büyük bir hareketlilik yaşandığını söyleyen 41 yaşındaki Selim Korkmaz ise, "Bu zamana kadar köyden hep göç edip gidiyorlardı. Şimdi ise herkes geri gelmeye başladı. 100 yeni bina yapıldı. Bir anda hızlı bir geri dönüş oldu. Bizde çok şaşırdık. Ama böyle daha iyi oldu. Köyümüze baktığımızda her yerde yeni binalar yapıldığını ve bazılarının inşaatının devam ettiğini görmek mümkün" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.