Öne Çıkanlar bafrada kaza kurşunu CİNSEL SALDIRI
banner797

Samsun Tabip Odası Erez için açıklama yaptı
banner852

Samsun Tabip Odası başkanı Dr. Funda Furtun İstanbul’da Aile Sağlığı Merkezinde erkek şiddeti sonucunda yaşamını kaybeden hemşire Ömür Erez için açıklamada bulundu.

“Biz hep söyledik. Her zaman söylüyoruz. Şiddet her yerde ve ne yazıkki yaşamın her anında. Her gün kadınların erkekler tarafından katledildiği, neredeyse saat başı sağlıkta şiddet haberi aldığımız ve adaletin sağlanamadığı bir güne uyanıyoruz. Kartal Aile Sağlığı Merkezinde çalışan sağlık emekçisi ebe Ömür Erez görevi başında bir cani tarafından katledildi. Uzun süredir güvenli işyerlerini talebimiz olmasına, etkili bir şiddet yasası istememize, İstanbul Sözleşmesinde vazgeçilmemesini söylememize rağmen bunu duymaktan, görmezden gelen, daha da kötüsü normalleştiren siyasi erk bu ölümden sorumludur. Yaşatmak için gittiğimiz iş yerlerimizden cenazelerin çıkmasına seyirci kalınması kabul edilemez.

Şiddet neden her yerde ve neden yaşamın her anında. Bunun tek kelimelik cevabı şudur. Çünkü adalet yoktur. Şiddet sadece fiziki olarak değil, düşünsel ve duygusal olarak da mevcut. Adaletin olmadığı, liyaketli yönetimin olmadığı bir yerde cebir hakim olur. Cebir, özgürlüğü kısıtlar. Hukukun üstünlüğünü değil, üstünlerin hukuku iktidar olur. İşte bu cebirdir. Ve cebir, şiddeti doğurur kaçınılmaz olarak.

İşte daha yeni dağ başında değil, bu ülkenin en büyük metropolünün merkezinde sağlık çalışanı bir kadın, görevi yaşatmak olan bir hemşire erkek vahşeti sebebiyle yaşamını yitirdi. Ve biz yine soruyoruz. Neden ? Bizim bu soruyu tekrar ve terkrar sormamız sorunun muhatabı olan yetkililer için bir anlam ifade etmiyor ne yazık ki. Çünkü etkin hiçbir önlem alınmıyor ülkenin yöneticileri tarafından. Örnek mi ? Bakınız; hala sağlıkta şiddet konusunda etkin yasanın çıkarılmaması. Bakınız; uluslararası ölçekte önemli bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesinden sadece bir kişinin kararı ile Türkiye’nin imzasını çekmesi.

İfade etmeliyim ki; sonuç alınıncaya kadar şiddet konusunda uyarılarımızı söylemeye devam edeceğiz. Yılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz.Artık yeter! Hükümeti Sağlık alanındaki şiddete yönelik etkin yasal düzenleme ve İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için bir kez daha uyarıyoruz.

Son olarak şuna da dikkat çekmek isterim. Şiddet vakalarında kullandığımız terminolojiyi değiştirmek, bu konudaki mücadelenin ilk adımıdır. Kurbanı güçsüzleştiren değil, faili lanetleyen dil kullanmalıyız. Bu vakada olduğu gibi “ kadına şiddet ” değil, erkek şiddeti karşısında pasif olmaktan öte daha edilgen kılma niyetini ortaya koyacağına inanıyoruz.

Hemşire Ömür’ün acısını yüreğimizde hissediyor, bir kez daha her türlü cebir ve şiddeti kınıyor, “ erkek vahşetini” lanetliyoruz.”

Dr. Funda Furtun

Samsun Tabip Odası Başkanı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876