Öne Çıkanlar Veysel Eroğlu Çanakkale
banner798

Samsun'un Acı kaybı
banner852

Türkiye'nin ilk 500 firması arasında yer alan ihracat rekortmeni Yeşilyurt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yeşilyurt tedavi gördüğü hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Cemal Yeşilyurt'un cenazesi Cumartesi günü Trabzon Of ilçesinin Yemilşalan Köyü'nde öğle namazının ardından aile kabristanlığında toprağa verilecektir.

Hayırsever iş insanı olarak bilinen Cemal Yeşilyurt'un vefatı Samsun iş dünyasında büyük üzüntüyle karşılandı.

CEMAL YEŞİLYURT KİMDİR?

1938 yılında Trabzon’un Of ilçesine bağlı Yemişalan köyünde altı çocuklu bir ailenin dördüncü evladı olarak dünyaya gelen Cemal Yeşilyurt, daha küçük yaşta başladığı çalışma hayatına aynı hızla olmasa bile bugün yine aynı heyecanla devam ediyor. İlk ve orta öğretimini ilçede tamamlayan Cemal Yeşilyurt’u babası lise için vilayetin yatılı okuluna gönderir. Ama onun aklı hep nakliye işiyle uğraşan ağabeyleri gibi ticarete atılmaktı. 1953 yılında Of-Samsun arası çalışan otobüsleri de vardır. Şoförlük o yıllarda da hayli itibarlı bir meslektir. Cemal Yeşilyurt, aklına koyduğu ticarete atılma hedefini gerçekleştirmeye kararlıdır. Lise birinci sınıftayken, ailesinin tüm itirazlarına rağmen okuldan ayrılır. İki yıl boyunca babasıyla birlikte çalışarak daha o yaşlarda ticaretin inceliklerini öğrenmeye başlar. Ticarete hevesli olması da işini hayli kolaylaştırır. Gel zaman git zaman derken Cemal Yeşilyurt, 1959 yılında vatani görevini yapmak için Erzurum’a gider. 1961 yılında vatani görevini yerine getirip gelen Cemal Yeşilyurt’a babası dönemin en gözde kamyonlarından birini alır. Ama babasının bir şartı vardır. Babası, 30 ay vadede ayda 5 bin TL ödemek kaydıyla kamyonu oğluna verir. Cemal Yeşilyurt artık her zaman hayalini kurduğu kendine ait kamyonun direksiyonun başındadır. Rızkını yollarda arayan Cemal Yeşilyurt, Türkiye’nin çoğu ilini dolaşır. Ama o yıllarda ağır tonajlı kamyonların en çok iş bulduğu yer, ağır demir çelik sanayisinin merkezlerinden biri olan Karabük’tür. Yeşilyurt kardeşler, bir araya gelerek ticaretin oldukça yoğun olduğu Karabük’te demir çelik ticareti yapmaya karar verirler. Zaten var olan çalışkanlıkları, dürüstlükleri ve müşteri ilişkileriyle Yeşilyurt kardeşlerin işleri oldukça iyi gider. Aradan geçen kısa süre sonra kolektif şirketi kurulur. Bu onlar için bir dönüm noktası olur. Hızla büyüyen şirket, Zonguldak çevresinde ciddi bir markanın ve otobüs satış bayiliğini de üstlenir.

Sene 1980’e geldiğinde Yeşilyurt, artık sanayide de vardır. Satın alınan yıllık 100 bin ton kapasiteli çubuk haddehanesinin başına da Cemal Yeşilyurt getirilir. Çünkü, Cemal Yeşilyurt hırslıdır, çok çalışkan ve azimlidir. Zorun üstesinden gelmeyi de sever. Şirket sürekli büyümeye devam ederken, bu onlara da yetmez. İşi daha da büyütmek için yeni bir yatırım bölgesi arayışına girerler. Kara, demir, deniz ve hava yolu olan Samsun, Cemal Yeşilyurt’u adeta cezbeder. Cemal Yeşilyurt, “İşte tam aradığım özelliklere sahip şehir” dediği Samsun’a 1987 yılında 420 bin üretim kapasiteli çubuk haddehanesi kurar. 10 yıl sonra da yine Samsun’a, demir çelik sektöründeki ikinci yatırımını 1 milyon ton kapasiteli, 650 kişiye istihdam sağlayan çelikhaneyi faaliyete geçirir. Cemal Yeşilyurt’un yatırımları bununla da kalmaz. Eksikliği bulunan alanları çok iyi tespit eden Cemal Yeşilyurt, 35 milyon dolarlık bir yatırımla Karadeniz’in ilk özel limanını Samsun’a kurar ve 2006 yılında hizmete başlar. Bugün o kurulan liman 20 milyon dolarlık ek yatırımla birlikte 120 bin metrekare de hizmet vermektedir. Yıllık yükleme ve boşaltma kapasitesi ise 8 milyona ulaşmış vaziyettedir. Oğullarını da iyi bir girişimci olarak yetiştiren Cemal Yeşilyurt, yine Samsun’da büyük eksikliği hissedilen bir alışveriş merkezi açmaya karar verir. Cemal Yeşilyurt, Atakum sahilinde 5 bin metrekare alan üzerine dört katlı Yeşilyurt Alışveriş Merkezi’ni 2007 yılında hizmete sokar. Bugün Yeşilyurt AVM, içinde 70 ulusal ve uluslararası markaların yanı sıra bir süpermarket, 7 sinema salonu, restoranlar, kafeteryaların yanı sıra 750 araçlık otoparkı ve çocuk oyun sahalarıyla birlikte Samsun’un en gözde yaşam merkezlerinden biridir.

Anahtar Kelimeler:
SamsunCemal Yeşilyurt
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876