Öne Çıkanlar Samsun bafrada kaza kurşunu
banner867

Samsun'da TÜİK’e suç duyurusu
banner852

Son bir yılda şekere yüzde 340, doğalgaza yüzde 300, elektriğe yüzde 260, motorine yüzde 257, ekmeğe yüzde 180, ete yüzde 195 zam gelirken yıllık TÜFE’yi yüzde 73.5 olarak açıklayan TÜİK’e mahkeme kapısı göründü. Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanlığı, memur ve emeklilerin hakkını koruyacak davaların açılabilmesi için TÜİK hakkında suç duyurusunda bulundu

Emekliler ve parti yöneticilerle birlikte Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmek için Samsun adliyesinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na dava dilekçesini sunan CHP İl Başkanı Fatih Türkel, “Devlet adına görevini yapmak yerine iktidar partisinin yasa dışı emirlerini yerine getiren TÜİK, temmuz ayında maaş zammı alacak olan milyonlarca memur ve emeklinin hakkını yiyor” dedi.

SAMSUN – Ekmekten akaryakıta, şekerden sebze meyveye kadar iğneden ipliğe yapılan zamlara rağmen yıllık enflasyonu sadece yüzde 73.5 olarak açıklayan TÜİK için CHP ve emekliler, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, parti yöneticileri ve emeklilerle birlikte Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verilmesinin ardından adliye sarayının önünde açıklamada bulundu. Türkel, “TÜİK birden çok suç işliyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlar sadece rakam değil, milyonlarca emeklinin ve memurun kaderidir. Çünkü memur ve emekliler TÜİK tarafından açıklanan TÜFE (Tüketici Fiyat Enflasyonu) oranına göre yılın başında ve yılın ikinci yarısında zam alıyorlar. TÜİK açlıkla mücadele etmeye çalışan milyonlarca dar gelirlinin daha da yoksullaşmasına yol açıyor” dedi.

Halkı yanıltıp görevini kötüye kullanıyor

Türk Ceza Kanunu’nun 204. Maddesine göre resmi belgede sahtecilik, aynı kanunun 257. Maddesine göre ise görevi kötüye Kullanma suçları işlediğini ve ayrıca bilgi edinme kanununu da ihlal ettiğini anlatan Türkel, yapılacak soruşturma ile resen tespit edilecek başka suçlar da bulunduğunu söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yasal mevzuatı olan 10/11/2005 tarih ve 5249 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun İlkeler başlıklı 4. Maddesinde, "İstatistikler; güvenilirlik, tutarlılık, tarafsızlık, şeffaflık ilkelerine göre hazırlanır ve uygulanır. Resmî istatistiklerin gerçekleri yansıtmasının sağlanması, kamuoyunun bilgi edinme hakkının gözetilmesi temel esaslardır" ibarelerinin yer aldığını hatırlatan Türkel, “Türkiye İstatistik Kurumu'nun tarafsız, bağımsız ve gerçeğe uygun araştırmaları gerçekleştiren, istatistikleri bilimsel veriler ışığında hazırlayıp kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşmakla yükümlü bir kamu kurumu olması gerektiği aşikardır. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu uzun zamandır bilimsellik ve gerçeklerden uzak enflasyon rakamları açıklayarak halkı yanıltmakta ve görevini kötüye kullanmaktadır. İktidar partisinden bağımsız olması gerekirken ne yazık ki gelinen durumda TÜİK tüm ilkelerini göz ardı ederek tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirmiş bir kamu kurumu haline gelmiştir” açıklamasını yaptı.

Sofrada ekmeği azaltıyorsunuz

Haziran enflasyonun da açıklanmasının ardından milyonlarca kamu çalışanı ve emeklinin yılbaşına kadar olan maaş artışının belirleneceğini anlatan Türkel sözlerini şöyle sürdürdü: “Biraz önce suç duyurusunda bulunduğumuz TÜİK’e son bir çağrıda bulunuyoruz: “Enflasyon oranını doğru açıklayın. Açlık sınırının da altında yaşayan milyonlarca emeklinin ve kamu çalışanının sofrasından daha fazla çalmayın. Kul hakkı dinimiz tarafından da en ağır şekilde yasaklanmaktadır. Anayasamızın 125. Maddesine göre, “İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.” (Ek hüküm: 13/8/1999-4446/2 md.) İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe gösterilerek yürütmenin durdurulmasına karar verilebilir. İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.”

Zarar TÜİK yöneticilerinden tazmin edilecek

Milyonlarca emekli ve kamu çalışanına enflasyonun yanıltıcı oranları nedeniyle eksik ödenen maaşlarının Anayasanın açık hükmüne göre, TÜİK yöneticilerinden tazmin edileceğini vurgulayan Türkel, “Şimdi görev yargıya geçmiştir. Bu ülkenin cesur savcılarının olduğunu ve milyonların gasp edilen hakkını savunarak adaleti sağlayacaklarına inanıyoruz. Milyonların adına bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Bu davanın sonucunda maaş zamları enflasyon oranına göre belirlenen milyonlarca kişi geriye dönük hak ettiği zammı yasal faizi ile alacaktır. Tüm halkımızı bu davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Mustafa Teke rezalete dayanamadı

Sürekli olarak enflasyon sepeti ile oynayan, fiyatı düşük ürünleri sepete ekleyip, fiyatı artan ürünleri sepetten çıkaran TÜİK’in bu ay sepeti tamamıyla kaldırdığını da ifade eden Türkel, “Çünkü sepete baktığımızda piyasadaki fiyatlarla sepetteki rakamların tutmadığı ortaya çıkacaktı. Bunların tamamı başlı başına suç teşkil etmektedir. Rekor enflasyonu açıkladığınız günden hemen önce TÜİK’te enflasyonu hesaplayan birimin yöneticisi Mustafa Teke, yapılan bu rezalete dayanamadı ve istifa etti. Belli ki halkın bu kadar soyulmasına daha fazla göz yummak istemedi. Onun ardından da önceki gün TÜİK’in tüm bölge müdürleri kararname ile görevden alındı. TÜİK AKP’nin değil devletin kurumudur” diyerek sözlerini tamamladı.

Fatih TÜRKEL

CHP Samsun İl Başkanı

Anahtar Kelimeler:
BafraSamsun
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876