Öne Çıkanlar Samsun bafrada kaza kurşunu
banner797

Ekonomik kriz intiharları tetikliyor!
banner852

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, son dönemlerde artan ulusal basında ve Anadolu basınında geniş yer bulan intihar vakalarını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na Yazılı Soru Önergesi veren Yaşar, önergesinde seçim bölgesi Samsun’da son dönemde artan intihar vakalarının dışında Türkiye genelinde yaşanan intihar vakalarına da değindi.

Ekonomik kriz, şehirleşme, toplumsal gerginlikler, gelecekle ilgili kaygılar, aile problemleri, duygusal ilişkiler, psikolojik sendromların intihar vakalarına neden olduğunu belirten Yaşar, “intihar vakaları”nın her geçen gün artarak süregeldiğini vurguladı.

Ekonomik kriz intiharları tetikliyor!

Konuyla ilgili; “Seçim bölgem Samsun’da, 15 Ocak’tan itibaren yani son bir ayda 6 kişi intihar ederek yaşamına son verdi.

6 kişinin intihar ederek yaşamına son vermesinin altındaki sosyolojik nedenin ülkede yaşanan ekonomik kriz olduğu vurgusu yapılıyor. Ekonominin toparlanamaması durumunda intihar vakalarının artmasından endişe ediliyor.” ifadelerini kullanan Yaşar; ““Türkiye’de intihar oranı son 40 yılda yüzde 50 arttı!” dedi.

Batı ülkelerine göre düşük gibi görünse de Türkiye’de son 40 yılda intihar oranlarının ciddi oranda artış gösterdiğinin yapılan birtakım araştırmalar neticesinde uzmanlar tarafından açıklandığını söyleyen Samsun Milletvekili; “Bu ciddi artış dikkat çekilmesi gereken bir durumdur. Son yıllardaki istatistik verilerine bakıldığında dikkat çeken diğer bir durum intiharın gençler ve genç erişkin nüfusta artış gösterdiğidir.

15- 24 yaş arası gençlere bakıldığında intihar hızının yüz binde 6’nın üzerine çıktığı görülmektedir.

Tüm intiharların yaklaşık yüzde 25’i 15-24 yaş arasında gerçekleşmiştir. Cinsiyete göre bakıldığında erkek intiharlarının, 15 yaş altı intiharlar hariç tüm yaş gruplarında kadın intiharlarından daha fazla olduğu, en yüksek yaşa özel intihar hızının erkeklerde 80-84 yaş grubunda, kadınlarda ise 15-19 yaş grubunda olduğu görülmüştür.” dedi.

İntiharın, bireyin yalnızca kendisini değil ailesini, sosyal çevresini ve toplumu etkilediği için önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna değinen İYİ Partili vekil, sağlık politikaları içinde intiharı önleme çalışmalarının bir hedef haline gelmesinin ülkemiz için büyük önem teşkil ettiğinin altını çizdi.

İngiltere’de bir bakanlık kuruldu!..

Geçtiğimiz yıl, İntihar vakalarının önlenmesi için İngiltere’de kurulan ve Dünya’daki ilk örnek olan bakanlığı hatırlatan Bedri Yaşar; “Bu bakanlık, vizyonu ve misyonu açısından büyük önem teşkil etmektedir.

Türkiye’nin de özellikle yaşanan ekonomik ve sosyal krizlerden dolayı böyle bir planlamaya ihtiyacı olduğunu ne yazık ki üzülerek söylemek zorundayım.

Batı ülkelerinde ‘Ulusal skandal' olarak nitelendirilen intihar vakalarına duyarsız kalmamak gerekiyor.

Bu olayları gazetelerde görüp kafamızı çeviremeyiz. Artan intihar vakalarının en aza indirilmesi için hükümetin tüm yetkililerini göreve davet ediyorum.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876