banner798
 Temiz bir çevre , üst düzey bilinç , süresiz özveri ve kendimizi oluşturan tüm değerlere saygı duyabilmemizi gerektiriyor .

Bu gereklilikten yola çıkarak , şöyle bir etrafımıza bakalım mı ?


Evimize , sokağımıza , mahallemize , şehrimize , , ülkemize .

Evlerimizin bozduğu ezber dışında , biz ne kadar temiziz .



Tüm bilincimiz , sorumluluğumuz , temizlik göstergemiz evlerimiz ile sınırlı .


İstisnaları ayrı tutarsak , kimin evinin kapısını çalsak , tüm eşyaların büyük bir özenle hizaya girdiği , pir pak, hatta bal dök yala evlerle karşılaşırız .

Bizim dışımızda , evindeki ; örtü , paspas , halı vs. kullanım eşyalarını camdan dışarı silkeleyen insanlar

var mıdır acaba ?

Evlerimiz temiz olsun , dışarısı ne olursa olsun mu ?

Belki şu an bütün dertlerimiz bitti de bu mu kaldı diyenleriniz vardır.

Hayır , öyle değil ; o kadar derdim arasında bir de bu dert oluyor bana

ondan döküyor içimi .

Madem dünya bin türlü savaş alanı , ben de çöp savaşı başlatalım istiyorum .

Sokağımızda , mahallemizde , şehrimizdeki çöp yığınlarını “ ÇÖPE ATALIM “


İki büyük caddeyi birbirine bağlayan yürüme mesafesi on dakika süren bir mahallede oturuyorum. Çöp kutuları, her iki cadde üzerinde . Yani o ara mesafede çöp kutusu yok . Falanca kişi evinin önünde istemiyormuş , filanca kişi karşısında istemiyormuş gibi nedenlerle çöp kutuları kaldırılmış . Zaten elimizdeki çöpleri atıkları, bitikleri , ne varsa yere atmaya meyilliyiz . Bu koşullarda utanmasak “ haklıyız “ diyeceğiz .

Dün eldiven ve maske takıp , evimizin karşısındaki boş , aslında çöp dolu alanı temizledim . Burası benim kurtarılmış bölgem olacak . Ve düzenli olarak takip edeceğim Bilgisayardan , sokağımızı temiz tutalım mesajı içeren bir yazı çıktısı alıp, arsadaki nar ağacına astım .

Sokaklar bizim dış evlerimiz

Temiz tutmalıyız

Şehrimizde sağlık hizmeti veren sağlık kurumlarının çevresinde bulunan çöplerden başlarsak , gerisini anlamak çok zor olmaz sanırım . Hepimizin, yaz akşamları , dondurma yiyip , çekirdek çitleyerek gezdiğimiz Gençlik caddemizin suratına atılmış birer tokat gibi duruyor çöpler. Çöplerin en yoğun bulunduğu yeşillik alan üzerinde bir reklam panosu bulunuyor . Bu panoya zaman zaman , çöp konusunda uyarıcı sözlerin bulunduğu afişler koysak , hemen oraya çiçekli çöp kutuları koysak . Okullarda ders olarak bulunmasa dahi ilgili öğretmenler öğrencileri bu konuda uyarsa . Aileler çocuklarına temiz bir çevre bilinci oluşumu konusunda, destek olsa gibi birçok çözüm başlangıcı düşünülebilir . Bunları biz yapmalıyız, kim yapacak bizden başka . Bizlerin çöplerini gelip başkaları toplamaz . Birçok konuda çözüm üretmek , paylaşmak amaçları ile kurulmuş dernek vakıf kulüpler var

Örneğin ,neden bir “ Temiz Çevre Kulübü “ müz yok ?

Bizler , bireyler , kurumlar , muhtarlar, belediye , kaymakamlık olarak bir şehrin yaşayanları ve sorumlularıyız.

Hepimiz ne yapabiliyorsak , yapsak

Bir yerden başlasak

Temiz bir şehrimiz olsa

Güzel olmaz mı ?


Sevgiyle kalın

Hoş kalın
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.