Öne Çıkanlar CHP Tunceli İl Başkanı Ali Rıza bafrada kaza kurşunu
banner798

Bafra'da çeltik tohum dağıtımı ve 9'uncu geleneksel ekim töreni yapıldı
banner852

Tarım ve Orman Bakanlığının, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü kaynaklı Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında “ Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Yaygınlaştırılması Projesi” uygulaması Bafra ilçesinde yapıldı.

2022 yılında 23 mahalleden 37 çiftçiye 650 dekarlık alan için 13 bin kilogram Çeltik Tohumluğu dağıtıldı. Dağıtılan tohumluklardan 10 üretici, 226 dekar alanda, damla sulama sistemi ile, 6 üreticide 116 dekarlık alanda yağmurlama sulama sistemi ile çeltik yetiştiriciliği yapıldı. Böylelikle 342 dekarlık alanda basınçlı sulama sistemi ile çeltik yetiştiriciliği yapılmasına katkı sağlandı.

2023 yılında ise 13 mahalleden 27 çiftçimize 600 dekarlık alan için 12 bin kilogram çeltik Tohumluğu dağıtılması planlı olarak, 11çiftçiye üreticimizle 284 dekar alanda damla sulama sistemi ile, 16 üreticimizde 316 dekarlık alanda yağmurlama sulama sistemi, toplamda 600 dekarlık alanda basınçlı sulama sistemleri ile çeltik yetiştiriciliği yapılmasına katkı sağlandı.

Ak Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerde bölgemizden bizlere vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ederim. Güzel bir toprakta yaşıyoruz. Bafra bereketli topraklara sahip, bende Bafralı olarak bu topraklardan olmaktan gurur duyuyorum. Bafra Ovasında her türlü tarımı hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Sebzeden tutun çeltik alanına kadar, Bir yıl önce burada çeltik hasadını gerçekleştirdik, 3 ay sonrada hasadımızı yaptık. Etkinliğimizin bu yıl 9’uncusunu gerçekleştiriyoruz, inşallah bundan sonrada gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” Dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam açıklamasında,127 Bin dekar alanda geçen yıl çeltik ekim alanı oldu. İlk genelinde ise 188 bin dekar, bir önceki yıla göre, 14 bin dekar azalış oldu, bakanlığımıza geçtiğimiz hafta içerisinde 205 bin dekar ile 215 bin dekar alan arasında giriş yakalayacağımızı söyledim. Türkiye’de Trakya bölgesinde ve dünyada yüzde 30 azalış var. Bizler onlarıda takip ediyoruz. Bu yıl çeltik eken kazanacak diyoruz. 3 yıldır çeltik ekim arazilerinin kullanılması kapsamında, çeltik tohumu vermeye ve bu yılla beraber 142 bin 600 ton tohum vermiş olacağız. “ dedi.

Sağlam, Geçtiğimiz yıl içerisinde çeltikle alakalı, Mazot sadece 250 TL, gübre 21 Tl dekara, 10 kuruş fark ödemesi desteği, 50 TL’de sertifika kullanım desteği veriyoruz. Bunların tamamına baktığımızda 2022 yılı içerisinde, 188 bin dekar ekildi, bunun karşılığında 50 milyon 350 bin lira hem fark ödemesi, hem mazot, gübre, sertifikalı tohum desteği ile Samsunlu çiftçilerimize ödeme yaptıklarını ifade etti.

Bu çalışmalarımızda ithalata bağımlı kalmayacaklarını ifade eden Sağlam, ürünlerin artışı, birim alandan çiftçimize kazancının sağlanması, çevre dostu, burada damla sulama ile de ekimi artırmayı düşünüyoruz. Su sıkıntı olduğunda bizim alternatif üretme şeklimiz var, sadece düz havalarda değil, engebeli yerlerde de çeltik üretimini yapabiliriz. Havza’da, sadece Çarşamba, Terme, Tekkeköy, 19 Mayıs, Bafra,Alaçam ile Yakakent ilçesinde destek ödemelerimiz var, onun haricinde ilçelerimizde çeltik yapıldığında destek üretimi alamayacaklarını da söyledi.

Bafra Ziraat Odası Osman Tosuner, 127 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldı, şuana kadar kayıtlı olarak bizlere 110 bin dekar alanda başvuru olduğunu , bu rakamın ise 145 bin dekar alana yükseleceğini umut ediyoruz. “dedi.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise, Türkiye’nin ve bölgenin en önemli tarım ilçelerinden bir tanesi olan Bafra Ovasında , dron ile teknolojiye ayak uyduruyoruz, teknoloji ile beraber üretimin kaliteside artacak, verimliliği artacak, belki teknoloji ile beraber daha az masrafla fazla kazanacağız. Teknoloji ile hem ilaçlamayı, hemde çeltik ekimini dronlarla yapıla bildiğini kaydetti

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Biz çiftçimizin yanındayız, her an hizmetimindeyiz, burada bulunan Hazirun da bunun göstergesidir, ben bu vesile ile ekim günümüzün hayırlı olmasını diliyorum, inşallah hasada da beraber oluruz. “dedi.

Programa , Ak Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Valisi vekili Mahmut Halal, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun il Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri, daire müdürleri ve çiftçiler katılım sağladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876