Öne Çıkanlar DEAŞ operasyonu KûtülAmâre Zaferi
banner798

İİT Zirvesi'nin sonunda İran'a şok

İRAN'A KINAMA

Bildiride, Suudi Arabistan'daki terör suçlarının failleri hakkında alınan yargı kararlarının uygulamasına karşı İran'ın kullandığı kışkırtıcı ifadelere itiraz ettiğini bildirdi. Bu ifadelerin Suudi Arabistan'ın içişlerine açık bir şekilde müdahale ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler tüzüklerine ve tüm uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu aktarıldı. Ayrıca, İran'ın bölge devletleri ve Bahreyn, Yemen, Suriye, Somali dahil diğer üyelerin iç işlerine müdahaleleri ve teröre desteğe devam etmesi kınandı.

FARLILIKLAR BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜLMELİ

Bildirgede ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti ve diğer İslam devletleri arasındaki işbirliğinin, iyi komşuluk ilişkileri, ülkelerin iç işlerine müdahale edilmemesi, bağımsızlıklarına ve bölgesel egemenliklerine saygı, farklılıkların barışçıl yollarla ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler tüzükleri, uluslararası kanunlar uyarınca, tehdit ve şiddetten kaçınarak geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

AZERBAYCAN'IN BAĞIMSIZLIKLIĞINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Sonuç bildirgesinde, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı saldırgan tutumu da kınanarak, güç kullanma suretiyle toprak kazanma uygulamasının, Birleşmiş Milletler ve uluslararası anlaşma tüzüklerine aykırı olduğu belirtildi.

Bildiride, Ermenistan'ın, Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ ve diğer bölgelerdeki silahlı güçlerini derhal, tamamen ve koşulsuz bir şekilde terk etmesi çağrısında bulunularak, bölgesel egemenliği ve sınırları tehdit etmeksizin çatışma ortamının ortadan kaldırılması istendi. Ayrıca, Azerbaycan'ın bölgesel bütünlük ve Betasus bağımsızlığını koruma çabalarına desteklerinin, BM Genel Kurulu da dahil olmak üzere süreceği aktarıldı. 

Anahtar Kelimeler:
IstanbulZirve
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.