Öne Çıkanlar istanbul Hasan Tosgar
banner798

Sultan Ahmet Bombacısının şifresi çözüldü
Sultanahmet'te geçen sene gerçekleştirilen ve 1 polisin şehit olduğu, 2 polisin de yaralandığı canlı bomba saldırısına ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, 2'si tutuklu 5 şüphelinin “Göçmen kaçakçılığı yapma" ve “Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 8'er yıldan 18 yıla kadar hapsi istendi.



İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcıları'ndan Murat Çağlak tarafından hazırlanan 23 sayfalık iddianamede Sultanahmet saldırısında şehit olan Polis Memuru Kenan Kumaş'ın eşi Gülcan Kumaş “mağdur", yaralanan polis memurları Taner Şener ve Mustafa Bulut'un da aralarında bulunduğu 5 kişi ise “müşteki" sıfatıyla yer aldı. İddianamede Sultanahmet Turizm Şube Müdürlüğü'ne 6 Ocak 2015'de canlı bomba eylemi gerçekleştirildiği, polis memuru Kenan Kumaş'ın şehit olduğu, polis memurları Taner Şener ve Mustafa Bulut'un ise yaralandığı anlatıldı.



CANLI BOMBA 2014 YILINDA TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPMIŞ



Saldırıyı gerçekleştiren Diana Ramazanova'nın ilk olarak Türkiye'ye 17 Haziran 2014'de Moskova üzerinden geldiği ve bir yasal çıkışının olmadığı tespit edildi. Ramazanova'nın, telefon ve whatsapp üzerinden yaptığı görüşmelere göre Türkiye'ye geldiğinde İdris kod adlı Abu Aluevitsj Edelbijev isimli kişi ile buluştu. Sultanahmet bölgesinde 01 -08 Temmuz 2014 arasında (whatsapp görüşmelerinde kocası olarak bahsettiği) burada kaldıkları bir sürede Başakşehir'de bir evde kaldıkları belirlendi. Abu Aluevitsj Edelbijev hakkında Norveç haber sitesinde 'kırmızı bültenle aranan cihatçı olarak' haberler olduğu belirtilen iddianamede, Ramazanova'nın bu kişi ile birlikte 18 Temmuz 2014'de Gaziantep'e gittiği buradan da illegal yollardan Suriye'ye geçiş yaptığı kaydedildi.



EŞİ ÖLDÜRÜLÜNCE TÜRKİYEYE İLLEGAL YOLLARDAN GİRMİŞ



Diana Ramazanova'nın whatsapp yazışmasında kocası olarak belirttiği Abu Aluevitsj Edelbijev'nın çatışmalarda öldürülmesi üzerine Türkiye'ye illegal yollardan yeniden giriş yaptığı ifade edildi. Sonrasında ise şüpheli İbahim K.'nın kullandığı taksi ile Şahinbey otogarına gelen Ramazanova'nın buradan İbrahim K. tarafından alınan bilet ile 31 Aralık 2014 günü İstanbul'da Fatih ilçesi'ne eşinin akrabalarının yanına geldiği belirtildi.



MÜSLÜMAN OLMADIKLARI DÜŞÜNCESİYLE RAHATSIZ OLMUŞ



Buradan Tuzla'da bulunan bir adrese gittiği belirtilen Ramazanova'nın burada bulunan kişilerin kendi inanışına göre müslüman olmadıkları düşüncesiyle rahatsız olması üzerine ev sahiplerinden habersiz Çeçen Ali isimli şahısla buluşarak Başakşehir'deki bir eve geldi.



ÖLEN EŞİNDEN 3 EL BOMBASI ALMIŞ



Whatsapp görüşmelerinden eşinin ölümünden sonra intihar eylemi (istişhad) yapma arayışları içinde olduğu belirtilen iddianamede, ölen kocasının Suriye'de iken kendisine 3 el bombası verdiğini whatsapp yazışmalarında belirttiği kaydedildi.



Şİİ CAMİİLERİ ARAŞTIRMIŞ



Saldırı günü 6 Ocak 2015'de sabah saat 07.20 sıralarında Başakşehir'den çıkan Ramazanova'nın taksi ile saat 08.04'de Sultanahmet'e gittiği belirtildi. İddianamede Diana Ramazan'ın Sultanahmet'te gezdiği, telefonundan internete girerek 'Şii Camileri İstanbul' şeklinde arama yaptığı ve ilk sonuç olarak Sultanahmet Camii çıktığı, kamera kayıtlarından Nur-u Osmaniye, Beyazıt ve Süleymaniye Camiileri civarında gezdiği bazı camilere girip çıktığı tespit edildi. Daha sonra saat 17.13'te Sultanahmet'e geri gelen Ramazanova'nın Turizm Şube Müdürlüğü'ne girdiği ve ardından patlamayı gerçekleştirdiği anlatıldı.



EŞİ GİBİ ŞEHİT OLMAYA KARAR VERİP CENNETTE BULUŞACAĞI ÜMİDİNİ TAŞIMIŞ



İntihar eylemcisi Diana Ramazanova'nın eşinin IŞİD/DEAŞ terör örgütü saflarında öldürüldüğü, eşinin öldürülmesine müteakip eşi gibi şehit olmaya karar verdip cennetle buluşacağı ümidini taşıdığı (Bu hususta whatssap görüşmeleri mevcuttur) ifade edildi.



EŞİNİN ÖLÜMÜNÜN ARIDNDAN PSİKOLOJİK BUNALIMA GİRMİŞ



İddianamede, Diana Ramazanova'nın çatışma bölgelerinden temin ettiği bombalarla yurda girip eylem yapmak istediği ve bu konuda 'Emir' diye bahsettiği eşinin komutanından izin istediği sonrasında ise eşinin öldürüldüğü belirtildi. 7 aylık hamile olan Diana, eşinin ölümün ardından psikolojik bunalıma girdiği, izin olsada olmasada eyleme karar verip İstanbul'a geldiği anlatıldı.



“EYLEM IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜ ADINA YAPILDIĞI ANLAŞILMIŞTIR"



Diana Ramazanova'nın İstanbul'da özellikle Şii Camii arayışında olduğuna dikkat çekilen iddianamede, “Diana Ramazanova'nın özellikle Şii Camii arayışında bulunması dikkate alındığında eylemin mezhepsel içerikli bir anlam taşıdığı ve DEAŞ/ IŞİD terör örgütü adına yapıldığı anlaşılmıştır" denildi.



“ÖRGÜTE LOJİSTİK DESTEK VE ELEMAN TEMİNİ FAALİYETLERİNDE BULUNDUKLARI İDDİA EDİLDİ"



Şüpheliler Abdula A. ve Azamat B.'nin kullanımındaki evlerde çok sayıda yabancı şahısların kaldığının tespit edildiği ve intihar eylemini gerçekleştiren Ramazanova'nın da bu evde kaldığı ve şahsi eşyalarının bulunduğu vurgulanan iddianamede, şüpheliler hakkında yapılan teknik takiplerde örgüt adına faaliyet gösterdikleri şüphesi uyandıran görüşmelerinin olduğu öne sürüldü. Ayrıca şüpheliler Abdula A. ve Azamat B.'nın ikametlerinde ve müştemilatlarında çatışma bölgelerine gönderilmek üzere hazırlanmış çeşitli kamuflajların bulunduğu ifade edilen iddianamede, şüphelilerin örgüte lojistik destek ve eleman temini faaliyetlerinde bulundukları sonucuna varıldığı iddia edildi.



KENDİ ADINA BİLET ALIP CANLI BOMBAYI İSTANBUL'A GÖNDERMİŞ



Şüpheliler Yakup İ. ve Khadzi C.'nin de örgüte lojistik destek ve eleman temini faaliyetlerinde bulunduğu öne sürülen iddianamede, Şüpheli İbrahim K.'nin de yasadışı yollardan Türkiye'ye girmiş ve intihar eylemini gerçekleştiren Diana Ramaznova'yı Gaziantep'te kullandığı taksi ile otogara götürdüğü ve kendi adına bilet alıp İstanbul'a gönderdiği iddia edildi. İddianamede İbrahim K.'nin örgüte elaman temin ettiğine yönelik müşteki beyanı ve hakkında terör örgüte yardım ettiğine dair ihbarlar olduğu iddia edildi.



BOMBALI EYLEME DOĞRUDAN KATKI YAPTIKLARI TESPİT EDİLEMEDİ



Bombalı eyleme doğrudan, bilerek katkı yaptığı tespit edilemeyen şüphelilerin IŞİD / DAEŞ terör örgütü adına faaliyetleri olan ve eylemciye patlama dışındaki barınma, nakliye diğer hususlarda yardım ettiği belirtildi. İddianamede, şüphelilerden Abdula A., Azamat B. ve İbrahim K.'nın örgüte eleman temin ettikleri, bu kişiler arasında bulunan eylemci Diana Ramazanova'nın da bu şüphelilerin kullanımında bulunan evde kalması nedeniyle saldırıda şehit olan ve yaralananların yakınlarının davada müşteki olarak gösterildiği ifade edildi. Şüphelilerin eylem ile doğrudan irtibatları olmaması nedeni ile eylem sonucu şehit olma ve yaralanma eylemlerinden şüpheliler hakkında kamu davası açılmadığı vurgulandı.



SALDIRI SORUŞTURMASI AYRILDI



İntihar eylemi ile doğrudan irtibatları olan ve Suriye'de oldukları anlaşılan Diana Ramazanova'ya patlayıcıları veren kişiler, eylem konusunda talimat veya izin istenen 'Emir' diye tabir edilen kişi, whatsapp üzerinden bombanın nasıl kullanılacağını sorduğu kişi ile Türkiye'de Ramazanova'ya yardım ettiği ifade edilen Çeçen Ali ve Ahmad isimli kişiler hakkında araştırmaların devam ettiği ve dosyalarının da ayrıldığı belirtildi.



ŞÜPHELİLERİN 18'ER YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ



5 şüphelinin “Göçmen kaçakçılığı yapma" ve “Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından ayrı ayrı 8'er yıldan 18'er yıla kadar hapsi istendi.



14 NİSAN'DA HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLAR



Tutuklu şüpheliler Abdula A. ve Khadzhi C.'nin de aralarında bulunduğu 5 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Şüpheliler 14 Nisan'da hakim karşısına çıkacak.

Haber Ovası

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.